Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Gosiek33 06:51, 09 maj 2017

odwodnienie bym zrobiła - troch dziur bym nawierciła, na dno keramzyt, potłuczone doniczki lub drobne kamyki, połamane patyki, na to lekką ziemię.
Oczywiście boki wyłożone folią

Najbezpieczniej dla drewna byłby wkład plastikowy np. taka kastra u mnie by się zmieściła w obudowę m poprzycinał ją nieco
Makusia 08:21, 09 maj 2017

Gosiek33 napisał(a)
odwodnienie bym zrobiła - troch dziur bym nawierciła, na dno keramzyt, potłuczone doniczki lub drobne kamyki, połamane patyki, na to lekką ziemię.
Oczywiście boki wyłożone folią

Najbezpieczniej dla drewna byłby wkład plastikowy np. taka kastra u mnie by się zmieściła w obudowę m poprzycinał ją nieco

Gosiu taki wkład byłby wyśmienity, tyle, że moja skrzynia ma 55 cm wysokości, ok. 70 cm szerokości i niemal 90 cm długości. Żadna nie pasuje, dwie też niestety nie. Zostaje mi chyba impregnat, styropian, folia. W dnie Pan już mi zrobił piękne otwory, więc może dam jakieś rurki pcv, zasypię kermazytem lub innym "kruszywem" i trudno...
JoannaDe 08:53, 09 maj 2017

Marta, myślę że powinno być dobrze.
adkawi 11:46, 09 maj 2017

Witaj. Jeśli mogę doradzić w sprawie donicy to dobra jest folia budowlana kubełkowa taka do ocieplania fundamentów,no i oczywiście musisz zabezpieczyć od środka farbą do drewna,żeby tak nie nasiąkała wodą.Na zewnątrz to już masz do dyspozycji rożne środki.Ja swoją malowałam lekiero-bejca ,ale to już kwestia gustu.Pozdrawiam
Makusia 12:04, 09 maj 2017

Asiu- wymyśliłam coś takiego pod styropian: tutaj
+
styropian
+
folia

adkawi- dziękuję Ci bardzo za zainteresowanie. Folię kubełkową mam w skrzyniach na warzywa. Impregnat posiadam w nadwyżce. Najbardziej mnie dno martwi, bo 100% folią nie da się zabezpieczyć, żeby wilgoć i woda nie zalewała. Tu szukam w praktyce jakiegoś pomysłu.
JoannaDe 12:09, 09 maj 2017

Marta jak wrzuciłaś linka to przyszło mi do głowy że na dno mogłabyś foli w płynie użyć. Tak głośno myślę, w praktyce nie testowałam więc nie wiem czy zdaje egzamin. W którymś ogrodowiskowym wątku widziałam ale zabij mnie a Ci nie powiem w którym.
adkawi 12:11, 09 maj 2017

I chyba raczej nie znajdziesz bo musi być drenaż ,odpływ .A przy tym zawsze jest ryzyko ze woda gdzieś podejdzie.Dlatego trzeba dobrze zabezpieczyć drewno.Tak to już jest z tymi drewnianymi donicami.Na wieki one nie są ,ale dobrze zabezpieczone myślę ze kilka lat pociągną
Makusia 12:11, 09 maj 2017

JoannaDe napisał(a)
Marta jak wrzuciłaś linka to przyszło mi do głowy że na dno mogłabyś foli w płynie użyć. Tak głośno myślę, w praktyce nie testowałam więc nie wiem czy zdaje egzamin. W którymś ogrodowiskowym wątku widziałam ale zabij mnie a Ci nie powiem w którym.

Czytałam, że ta folia w płynie nie nadaje się do drewna- bo się nawet na nią napaliłam, że będzie super świetna...
adkawi 12:15, 09 maj 2017

Widzę ze jesteś z okolic Piotrkowa, ja posiadam rodzinę w Gomulinie pod Piotrkowem.Mowi ci coś ta miejscowość?
Kawa 12:16, 09 maj 2017

Makusia aaaaa
to u Ciebie była komunia bo mi się Animą pokićkalo

skrzynie piękne
i chyba tez kliniec bym wysypała

macham