Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

JoannaDe 14:20, 25 kwi 2018

Martuś, podglądam, nie doradzam bo nie umiem. Sama się z kulkami męczę

Makusia 14:50, 25 kwi 2018

Reniu, przez "zakręt" miałam na myśli mniej więcej to, co na czerwono:

Asiu, znam Twoje zamiłowanie do drzew wielkości Pałacu Kultury

Gosiu, Żabko- a może jednak na tym zakręcie jakiś cis? Stożek, lub lizak? Wolałabym na tym etapie uniknąć kupowania nowych roślin, choć wiadomo- jak mam potem narzekać, to wolę jednak kupić Pamiętacie, że o tu jest dąb kolumnowy?

ren133 14:54, 25 kwi 2018

Już wiem ... ja bym tylko zgrabnie rozrzuciła kulki i dokarmiała klona żeby szybciej rósł ... a co z ta lawendą? ma tam być czy nie?
Makusia 15:00, 25 kwi 2018

ren133 napisał(a)
Już wiem ... ja bym tylko zgrabnie rozrzuciła kulki i dokarmiała klona żeby szybciej rósł ... a co z ta lawendą? ma tam być czy nie?

Ano- lawenda miała być na całej długości "za zakrętem" dalej wzdłuż domu. Tyle, że zakładałam, że rabatka wzdłuż domu będzie miała na całej długości może ze 40 cm Nie wiem skąd takie założenie, ale w realu 40 cm ma tylko przed wykuszem, a po bokach od wykusza po ok. 1,40 cm To chyba głupio taki areał lawendą okitrać?

"Zgrabnie rozrzucić kulki", to może Ty Reniu (może byś mnie odwiedziła, jak już zakupię kulki? ) Ja to mogę ją poustawiać koślawo
makadamia 15:02, 25 kwi 2018

Makusia napisał(a)

Asiu, znam Twoje zamiłowanie do drzew wielkości Pałacu Kultury

Wypraszam sobie Wcale nie wielkości PeKiNu, tylko dostosowane do wielkości budynku

W tym konkretnym przypadku za odpowiednią wysokość uważam poziom rynny

Makusia 15:03, 25 kwi 2018

makadamia napisał(a)

Wypraszam sobie Wcale nie wielkości PeKiNu, tylko dostosowane do wielkości budynku

W tym konkretnym przypadku za odpowiednią wysokość uważam poziom rynny

Tej poziomej do gruntu, czy tej pionowej?
ren133 15:08, 25 kwi 2018

Makusia napisał(a)

Ano- lawenda miała być na całej długości "za zakrętem" dalej wzdłuż domu. Tyle, że zakładałam, że rabatka wzdłuż domu będzie miała na całej długości może ze 40 cm Nie wiem skąd takie założenie, ale w realu 40 cm ma tylko przed wykuszem, a po bokach od wykusza po ok. 1,40 cm To chyba głupio taki areał lawendą okitrać?

"Zgrabnie rozrzucić kulki", to może Ty Reniu (może byś mnie odwiedziła, jak już zakupię kulki? ) Ja to mogę ją poustawiać koślawo

dasz radę z kulkami... najwyżej będziemy przesuwać ... a jak nie lawenda bo za mało miejsca to może (skoro tam jest słońce) kosodrzewina ... zimozielona na froncie w sam raz
makadamia 15:15, 25 kwi 2018

Makusia napisał(a)

Tej poziomej do gruntu, czy tej pionowej?

Ta PIONOWA, co idzie do gruntu, to rura spustowa.
Ta POZIOMA, pod dachem, to rynna i ją właśnie miałam na myśli.

Makusia, uwielbiam Ciebie i Twój wątek
Makusia 15:16, 25 kwi 2018

makadamia napisał(a)

Ta PIONOWA, co idzie do gruntu, to rura spustowa.
Ta POZIOMA, pod dachem, to rynna i ją właśnie miałam na myśli.

Makusia, uwielbiam Ciebie i Twój wątek

Rynna, to rynna, a nie jakieś tam nazywajki dziwaczne Jak zamawiałam rynny, to mówiłam "chcę żeby pan mi rynny zrobił na domu", a nie "rynny oraz rury spustowe"
Makusia 15:19, 25 kwi 2018

ren133 napisał(a)

dasz radę z kulkami... najwyżej będziemy przesuwać ... a jak nie lawenda bo za mało miejsca to może (skoro tam jest słońce) kosodrzewina ... zimozielona na froncie w sam raz

Reniu, ja bym powiedziała, że miejsca właśnie za dużo. Kosodrzewina-uczepię się tej myśli! Podoba mnie się I jak wybiorę odpowiednią odmianę, to nie będzie bardzo duża. A pomiędzy lawendę? Bo coś muszę z nią zrobić, i ściągnąć z półki. Połka...muszę się za nią wziąć...nie mam czasu! Panika mnie dopada! Z mleczy na półce za moment sobie gnojówkę będę mogła nastawić