Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Gruszka_na_w... 21:50, 24 kwi 2018

Kasiu, tylko nie każ Makusi pielić w żwirku. Nie rób jej tego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasia_CS 21:58, 24 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kasiu, tylko nie każ Makusi pielić w żwirku. Nie rób jej tego.

Hihi, nieeee, w życiu choć u innych bardzo mi się podoba zwirowe wykończenie rabat, to sama bym nie umiała tego ogarnąć ani sadzenia ani pielenia
kaz742011 23:01, 24 kwi 2018

Eh, fachowcy. Podobni do moich co tuje sadzili. Też wszystko było nie tak. Łącznie z tym że źle się kopało, bo ziemia twarda.
Makusia 09:09, 25 kwi 2018

Asiu, dziękuję- ścieżka rzeczywiście nastraja pozytywnie- niby bajzel jeszcze straszny i ledwie na starcie jestem, ale zmiana niesamowita przez tą ścieżkę

Roma, łopatą spoko- nic im nie będzie- w zeszłym roku tez je łopatą dzieliłam, nożem- czym się dało, byle skutecznie

Gosiu,

Natka...nooo W blasku księżyca

Aniu Różana- ze szczerego serca dane, więc będą szaleć w ogrodzie, będą grzeczne i bez żadnej rdzy

Gosiu Bylinowa, dziękuję za mentalne wsparcie. Budujące są takie opinie, bo jednak ilość pracy, która mnie czeka jest nieco przerażająca ...

Anula, o tak- magnolia mnie cieszy bardzo. Ścieżka, mam nadzieję, że wyłoni się na dobre w weekend

Kasiu, no z wyobrażeniem nadal niestety problem, choć coś tam się po łebku kołatać zaczyna

Inka, rodek niestety bez karteczki- nie znam zatem odmiany. W dodatku patrząc po tempie wzrostu, to raczej jakaś odmiana nie osiągająca pożądanej na okularowej wielkości.

HAniu- jesteś kochana! Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa- z Twoich ust pokrzepiają podwójnie!

Mrokasiu- cóż- po fakcie muszę Ci przyznać rację. Co więcej- wczoraj się skonfrontowałam z Panem od darni i wyszłam na głupka Okazało się bowiem, że to, co brałam za nie ruszoną nawet darń, jest scięte, tyle, że niezrolowane- wystarczy podważyć i w roleczkę raz dwa No więc...musiałam się nieco z Panem przeprosić

Alis, no właśnie- dopóki była tam trawa, to się tłumaczyłam, że nie widze rabat, to i nie mam o nich wyobrażenia. Jak widzę teraz to klepisko i ogrom kopania, mieszania, przekopywania, plewienia i równania, to mi słabo...cieszę się, ale i jestem przerażona.

Kasiu Kaz- złej baletnicy... Ale muszę honor Panu zwrócić- ziemia tam rzeczywiście jest pobudowlana- straszna. Klepisko. Podobno jeden jechał maszyną, a drugi na niej siedział, żeby w ogóle darń złapała.

Kasiu Arbuzowa i HAniu oraz Dziewczyny pytające o nasadzenia
Kołaczą mi się w głowie sprzeczne i wykluczające się wzajemnie opcje
1. po łuku (na zakręcie) na rogu- kulki buksowe- nawiązywałyby do kulkowiska po przeciwnej stronie przy półce. Przed nimi stożek lub cis na pniu- w zależności, co uda się wyrzeźbić z tych cisów, które na mnie czekają.
Od zakrętu do klona- luźno rozrzucone kulki. Klon pozostaje tam, gdzie jest.

2. Na zakręcie magnolia. Pod nią do klona kulki. Coś wyższego powinno chyba być pod oknami, ale nie mam pomysłu na to, co i jak połączyć. Może cis na nóżce (o ile uda się wyrzeźbić), a może tylko kulki różnej wielkości i taki bardziej "płaski" obraz?

1.

2.

Kasiu- na pewno nie żwirek

Jakby nie patrzeć, to wydaje się, że klon powinien być bardziej w prawo i na krawędź, a nie chcę go ruszać.
W obu wersjach jest też pustawo. Może powinnam jednak do hortensji nawiązać?
Na podokiennej zostaje klon. Resztę mogę przerzucić gdzieś indziej.
Co myślicie?
Dominika11 09:12, 25 kwi 2018

jak pustawo, no co ty, dołożysz niskie rosliny i zapełnią wszystko, będzie fajnie
makadamia 10:07, 25 kwi 2018

Ponieważ ja lubię wysokie nasadzenia zakrywające nieco bryłę domu, to głosuję za wersją drugą. Tylko magnolię trzeba dobrze wybrać, żeby miała pionowy, kolumnowy pokrój, podobny do amanogawy.
Klonu palmowego bym wtedy nie ruszała, tylko bym go nieco przystrzygła, żeby podkreślić jego poziomy kształt.
Kulki buksowe różnej wielkości jak najbardziej.
Można ewentualnie dodać jeszcze jakąś liściastą roślinę, którą można strzyc w kulę, typu enkiant, albo trzmielina europejska (kurczę, chyba wszystkim je polecam, muszę się opanować).
Między kulki dać jakieś zwiewne byliny, które dadzą trochę ruchu. Zawilce jesienne byłyby świetne, choć one nie lubią kwaśno. Może jarzmianki?
Kasia_CS 10:40, 25 kwi 2018

A jakby tak waski kolumnowy pokrój amanogawy...? Jakby Ci to grało?
BKosimkArt 10:44, 25 kwi 2018

Głosuję za opcją nr 1
anbu 10:58, 25 kwi 2018

Makusia napisał(a)

Głosuję za wersją nr 1, magnolia na rogu wcale mi nie pasi, tym bardziej że niedaleko gdzieś masz kolumnowego dęba?
Tylko koniecznie stożka trzeba dodać Tzn. wyrzeźbić
alis 11:03, 25 kwi 2018

Martunia, ja tam się nie znam za bardzo, ale 2 jak dla mnie, tyle, że bez magnolii