Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 14:25, 29 cze 2016

A jeszcze sprzedaję newsa!!

Moja ta oto Siostra zjeżdża w sobotę i zostaje....do czwartku. Nie. Nie tego najbliższego. Kolejnego....
AnnaCh 14:30, 29 cze 2016

Maruś, a co jeżeli te choiny, to te zwykłe?
Malepartusy miała nawet ładne miła pani na Bawełnianej
Makusia 14:33, 29 cze 2016

Dzisiaj się tam wybieram właśnie

No dobra, to powiedzcie mi w kilku żołnierskich słowach- po jakim czasie będzie wiadomo, czy to zwykłe choiny, czy Jeddeloh?
Gosiek33 14:50, 29 cze 2016

anbu napisał(a)
Marta te choiny są śliczne Nawet jak to Jeddeloh to gdzieś upchniesz, bo one są karłowate. Ale odnośnie zakupów tu masz powód dla którego warto kupować rośliny z karteczkami.

Odnośnie sadzenia rh. Ja się nie znam ale ten film poniżej przedstawia mniej więcej to, jak mocno powinny być wzruszone korzenie tych roślin przed posadzeniem.

korzenie rh przed posadzeniem - co z nimi zrobić

Miałam jeszcze jeden filmik na którym ktoś te korzenie molestuje jeszcze mocniej ale mi gdzieś zaginął :/

tu gdzieś od 2 min zaczyna maltretowanie https://www.youtube.com/watch?v=02KxkPQdDd0

w odmianie jedelloh zakochałam się gdy zobaczyłam dorosłe egzemplarze w ogrodzie botanicznym
anbu 15:02, 29 cze 2016

Gosiu dokładnie o ten filmik chodziło
Makusia 15:05, 29 cze 2016

Cóż Dziewczyny...nie byłam tak brutalna
Pewnie dlatego zajęło mi to dużo więcej czasu, niż na filmiku ale efekt o dziwo był podobny
Gosiek33 15:11, 29 cze 2016

Z wątku o identyfikacji żurawek wyszło mi, że Twoja to może być Peach Crisp - porównaj sobie na tej stronie http://kattka.blogspot.com/p/zurawki-zuraweczki-tiarelle.html

Mam podobną, ale ostatnio jest tak dużo odmian i mieszańców, że głowa mała. Ponadto zmieniają się w zależności od pory roku i stanowiska. U mnie taka ciemna - zielono-złoto-bordowa w zależności od okoliczności - posadzona odszczepka świeciła w ubiegłym roku czerwonym kolorem, teraz jej przeszło
Makusia 15:20, 29 cze 2016

Gosiu dzięki za namiar

Mi ta moja bardziej Midas Touch przypomina :/
Ale i do Ginger Peach zbliżona....i do Marmelade jak najbardziej
'Peach Flambe' tez bym nie negowała
Na 'Peach Crisp' nie wiem czy nie ma trochę za mało powycinanych i pofalowanych liści...
Gosiek33 15:36, 29 cze 2016

Siostrę gościć będziesz przez dwa tygodnie, to niech pokaże Ci jak się rabaty przekopuje
Toszka 16:37, 29 cze 2016

Malepartus jest zbyt masywny by go mieszać z Hortkami. "Za" tak. "Pomiędzy" zagłuszy hortki.

Ja pomimo wszystko bym podtrzymała opcję cisów jako szerokie kolumny, ew. parawany strzyżonymi w prostokąty. Przed tym hortki.

Choina nie wygląda mi na 'Jeddeloh", bo wyraźny pieniek widać. Inna sprawa, że "Jeddeloh" (z wielkim prawdopodobieństwem" była by droższa.