Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 21:26, 27 mar 2019

Przy okazji. To grzyb?

makadamia 07:22, 28 mar 2019

W sprawie bukszpana zajrzyj na odpowiedni wątek w dziale chorobowym.
Ja bym obstawiała raczej przemarznięcie/suszę fizjologiczną i nawiozła fosforem. Ale ja się nie znam

A sprawie plecków rabaty: czy jest jakaś przyczyna, dla której stożek rośnie tak blisko krawędzi rabaty? Bo pamiętam, że rabata była omawiania ale nie pamiętam szczegółów, a taki stożek to by mi się widział właśnie z tyłu.
Makusia 07:55, 28 mar 2019

Asia- stożek, jak stożek, ale zobacz "lizaka" (tak, to ten pień). Nie wiem, dlaczego tak je posadziłam- wydawało mi się, że tak będzie dobrze.
Plus jest taki, że na półce wyhodowałam sobie całkiem niebrzydkie stożki cisowe- nie są jeszcze cudnie uformowane i nie są olbrzymami, ale żyją na pewno, natomiast nie mam takiej pewności zarówno co do stożka, jak i "lizaka" z podokiennej.
AngelikaX 08:11, 28 mar 2019

Makuś nie wydaje Ci się, że te kulki za blisko siebie masz?
asiak 08:12, 28 mar 2019

Ja nic nie podpowiem, bo się nie znam Ale chętnie czytam
Ja swojego lizaka ( mam podobnego ) wyrzucam, nie pasuje mi w ogóle, wkurza mnie.
Rośnie blisko obrzeża rabaty, nic nie mogę tam wsadzić, żeby fajnie wyglądało.
Makusia 09:33, 28 mar 2019

Angelika- wydaje mi się - dlatego dwa razy już je wczoraj przesadzałam Nadal są za blisko siebie, ale "na teraz" wyglądają dobrze- jeśli będą większe, to będę przesadzać

Wczoraj musiałam posadzić na szybko, bo cisy przyszły z gołym korzeniem i bałam się przesuszenia.

Weź coś doradź dobra Kobieto

Asiu, ja to się zastanawiam, czy ten mój "lizak" zimę przeżył- nie mam pewności. Zostać tam, gdzie jest na pewno nie zostanie. Ale gdzie ma iść?
anbu 10:03, 28 mar 2019

Marta może utnij malutką gałązkę tego Twojego lizaka i będziesz widziała czy jeszcze dycha

Edit:

Kuleczki śliczne
AngelikaX 10:08, 28 mar 2019

Nie ma sprawy wersja bez dodatkowych zakupów

Stożki na półce piszesz, że masz do przesadzenia... ile? Jeśli nie masz dla nich miejscówki to tu jak znalazł... ale dałabym na tyły lub jeśli one różnej wysokości (bo tego nie wiem) to można dać w trójkącie np. z lewej strony rabaty...

Co to trawa pod oknem, może podzielić ją i dać w plecy stożków - jeśli mają stanąc w jednej linii na tyłach rabaty.
Kulki wtedy dałabym po środku - rozproszone na rabacie. Między kulkami i wogóle jako wypełniacz rabaty carexy (od dwóch Ań miałaś otrzymać jak pamiętam) i jeśli z hortensowej Ci zostanie

Z tego co kojarzę to klon palmowy ma zostać tam gdzie jest no to niech stoi

A i jeszcze mi przyszło do głowy,że na hortensjowej masz te ciemne żurawki to może jako przeciwwagę (do klona) dać je na lewą stronę rabaty (ładnie będą korespondować z szarozieloną lawendą)

Lizaka bym wyautowała, ale ja to wiesz nie szczypię się... bo jak mi się nie widzi to nie daję drugiej szansy. Z doświadczenia wiem, że jak nad czymś dumałam i dawałam najostatniejszą szansę po czasie znów dłubałam na rabacie i przewracałam ją do góry nogami
Kawa 10:17, 28 mar 2019

Martuś wiesz ze doradzac nie umiem
ale ten miskant tak za samotny jest chyba
a ten pień kulkowy to wygląda na sztywnego ale wiesz sprawdzić trzeba
ja jedna swoją kuklę wywaliłam bo zdechła niestety

kulki sliczne
napisz na priv ile dałas ?
z ciekawości w porównaniu do ceny które ja kupiłam w zeszłym roku
inka74 10:32, 28 mar 2019

hmm... lizaka nie mogłam dojrzeć na zdjęciu patrząc na telefonie ;(

Kulki ładne ci przyszły - wysłałabyś na PW gdzie kupowałaś?

W ubiegłym roku miałam takiego bukszpana pomarańczowego w donicy po zimie. Posadziłam do gruntu, lekko przycięłam i dostał florovit jako podlewanie i po listkach. Po 2 miesiącach odżył. Podobno podmarźnięty był i brak składników pokarmowych. Jak na listkach nie ma plamek to może być to. Jak są jakieś kropki to raczej grzyb. Zerknij tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/407-bukszpan-choroby-i-szkodniki?page=39