Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak feniks z popiołów

Jak feniks z popiołów

wiklasia 12:22, 09 paź 2016

Kochanieńkie moje!
Ja jak końska kupa - potrzebuję czasu, muszę się przemacerować, by wydobyć to co najcenniejsze.
Wasze rady, propozycje dają mi dużo materiału do rozmyślań. Przechodzę nawet swoistą kozetkową psychoterapię (kto by pomyślał, że rozważania na temat roślin doprowadzą mnie do głębokiej autorefleksji?).
Bo wychodzi mi na to, że boję się drzew. Nie wiem skąd mi się to wzięło, ale tak jest. Każda Wasza propozycja, wzmianka o wyższym drzewie powoduje, że moje szczątkowe owłosienie na rękach jeży się ze strachu. Odnajduję w sobie wewnętrzną niezgodę na wszystko co ma powyżej 3m. Czyżbym w poprzednim wcieleniu została przywalona przez jakiś egzemplarz drzewostanu i w następstwie tak bliskiego spotkania zginęła śmiercią tragiczną? Śmieszne i irracjonalne. Bo do lasu chodzę z przyjemnością i nie doznaję w nim ataku paniki. Może to lęk przed dokonaniem poważnej, nieodwracalnej w pewnym sensie decyzji - zaproszenie wysokiego drzewa do swojego ogrodu. Bo o ile formy szczepione - jakoś tak łatwiej mi to sobie wyobrazić, że są w razie czego łatwiejsze do usunięcia, o tyle formy naturalne już nie. Stąd idąc na pewien kompromis - jestem gotowa na drzewa w moim "ogrodzie", ale niech to będą formy szczepione.Tylko, cholercia, są one znacznie droższe od swoich nieszczepionych pobratymców.

Zbierając do kupy Wasze propozycje i moje przemyślenia oznajmiam wszem i wobec:

1. Wysokie formy są rzeczą niezaprzeczalnie potrzebną w moim ogródku. Pojawią się one wzdłuż płotu od strony południowej i jedno na pewno na herbowej rabacie frontowej (tu raczej coś w formie wyższego krzewu - może judaszowiec płaczący). Pytanie tylko czy forma płacząca jest pożądana przy wejściu? Jakie to sprawi na "dzień dobry" wrażenie. Może jednak coś wznoszącego. Czy są na sali znawcy feng-shui? - ich uzasadnienia co do prawidłowej lokalizacji często wydawały mi się warte wzięcia pod uwagę.

2. Niewielki trójkącik z frontu - Buk Rohan Obelisk - cudny, ale czy posadzenie drzewa w odległości 1,8 m od fundamentów to dobry pomysł? Na pewno, bez dwóch zdań potrzebny jest tu wyższy element, ja skłaniam się ku formie stożkowej z cisa.

3. makadamia - skorzystam z Twojego pomysłu na nakreślenie rabaty przesłaniającej szopkę sąsiada od strony tarasu. Ta łukowa forma jest jak najbardziej w moim stylu. Sama lepiej bym tego nie wymyśliła.. O warzywnik się nie martw Ja skromnie stawiam na zielnik w rozmiarze mikro na zasadzie upchnięcia ziół gdzieś z boku. Chyba powinno jakoś funkcjonować. Jeśli nie, zacznę bić pokłony w Twoim kierunku i wołać głośno: "A nie mówiłaś?".

4. Anda - żywopłot grobowy - świetne!!!!! Czasem przejęzyczenia nadają drugiego dna naszym wypowiedziom. Sam żywopłot bardzo mi się podoba. I zmienny jest, bo liściasty. Kurczę, muszę pomyśleć nad tym pomysłem.
Anda 17:31, 09 paź 2016

Fajne przemyślenia psycho-kozetkowe Czy Ty też tak mówisz jak piszesz? Jeśli tak to mogłabym Cię słuchać w nieskończoność
Co do punktu 2. to masz rację.
Co do punktu 4. to fajnie, że grobowy Ci się spodobał, pogrzebiesz szopkę za żywopłotem Mnie się żywopłoty z graba i buka bardzo podobają i kiedyś też taki będę miała
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 18:42, 09 paź 2016

Awersja do wysokich drzew może mieć zupełnie współczesne źródło. Media sprawozdając wszelkiej maści anomalie pogodowe z reguły prezentują domy tudzież samochody przygniecione przez drzewa. Wielce fotogeniczne to jest, aczkolwiek statystycznie rzadkie. Olbrzymia większość właścicieli nowych domów ma podobną do Ciebie awersję. Ty chociaż dopuszczasz 3 m szczepionki Moi sąsiedzi ograniczyli się do Hakuro i migdałka.
PS. Drzewa są zawsze przeciwagą do bryły domu. Bez wysokich drzew w pobliżu, piętrowy budynek będzie wyglądał dziwnie. Oko ludzie lubi patrzeć harmonijnie. Jak mu w płaskiej przestrzeni wyskakuje nagle soliter budynku- twór sztuczny w naturalnym krajobrazie, to domaga się przeciwagi naturalnej drzew, krzewów i parteru z bylin. Mamy wtedy tzw. ład przestrzenny.
Nowe osiedla powstają na ogół w szczerych polach. I póki nie pojawią się tam wysokie drzewa, będą wyglądały sztucznie, nienaturalnie. Formy szczepione do 3 m pasują do zabudowy szeregowej.
To moja opinia i nie każdy musi się z nią zgadzać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 18:51, 09 paź 2016

A ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez drzew i jakoś nie patrzę na zagrożenie ,wychodzę z założenia że co ma wisieć nie utonie . Chyba mogłabym w lesie mieszkać ,ha,ha .
makadamia 19:08, 09 paź 2016

Gruszko, pod każdym Twoim słowem podpisuję się 100 razy!
Jeżeli są drzewa, to nawet bloki nie przeszkadzają. Jeżeli drzew nie ma, to nawet domki jednorodzinne wyglądają jak betonowa pustynia.
Makusia 08:45, 10 paź 2016

Wiklasia łam się Dziewczyno, łam się....
Ale jeśli o wcieleniach i życiach, to u mnie z pewnością było to coś traumatycznego z żabami...
wiklasia 16:17, 10 paź 2016

A wiecie dziewczyny, że w plecach ogrodu mam stare drzewa takie sporo ponad dach, więc dom nie wyskakuje jak Filip z konopii .
Te kolosy za płotem to chyba mi wystarczają i wyczerpują limit na wysokie.
Ja bliżej domu wprowadzę rozmiar midi czyli 3 m. Na to mnie w tej chwili psychicznie stać.
Elinka 20:47, 10 paź 2016

Wiklasia , odwiedzilas mnie wiec " oddaje"

Piszesz ze drzew sie boisz a jednospczesnie potrzebuszesz zaslon od sasiadow.
A rozwazalas graby kolumnowe moj sasiad tez ma jadalnie okno w okno z moimi i wsadzil wlasnie zielona sciane kolumnowa.
Fajne sa tez takie graby na stelazach takie plaskie kwadraty lisciaste na nozce......
Chyba ze to juz bylo i przegapilam to sorki...
jazzy 21:04, 10 paź 2016

Dobry wieczór!
Nie wiem jak to wyrazić, ale... co wejdę to sikam ze śmiechu oczywista
Fajny wątek i fajny ogród się zapowiada Będę nadal wchodzić
Pozdrówka
wiklasia 22:15, 10 paź 2016

Makusia napisał(a)
Wiklasia łam się Dziewczyno, łam się....
Ale jeśli o wcieleniach i życiach, to u mnie z pewnością było to coś traumatycznego z żabami...

z żabami powiadasz - to chyba też coś z księciem, całowaniem itp. szło?
I co? Pocałowałaś, a ta gadzina, (tfu... sorki : a ta płazina) ani be, ani me, ani re re kum kum w księcia przemienić się nie chciała? Rozumiem, to musiało być traumatyczne. Jeśli już, to ja bym raczej w tej stadninie, co to w kupy końskie się tam zaopatrujesz poszukała i rozejrzała się. Bo ponoć książę to lubi na białym koniu jeździć, więc na moje oko większą szansę masz w stadninie, a nie na mokradłach z żabami.
Konie, konie i jeszcze raz konie i końska kupa szczęście Ci przyniosą. Tako rzeczem ja - Asia (bom mądrości toszkowych trochę liznąwszy w temacie efektów trawiennych konia to się teraz wymądrzam)