Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak feniks z popiołów

Jak feniks z popiołów

margaretka3 13:24, 28 wrz 2016

wiklasia napisał(a)

225zł za sztuk trzy, czyli po 75zł za jedną sobie liczą.

Zdzierstwo w biały dzień. A może wysyłkowo coś znajdziesz?

A ta seledynowa jeżówka bardzo pachnie? Nie wiedziałam, że są pachnące. To green jewel czy jakoś tak?
wiklasia 13:26, 28 wrz 2016

margaretka3 napisał(a)

Zdzierstwo w biały dzień. A może wysyłkowo coś znajdziesz?

A ta seledynowa jeżówka bardzo pachnie? Nie wiedziałam, że są pachnące. To green jewel czy jakoś tak?

Tak to ta A pachniała mi w specyficznych warunkach czyli jak wieczór był wyjątkowo ciepły
Kawa 13:33, 28 wrz 2016

no to ja w drugiej linii mam ciemierniki
a na wiosnę czosnki gladiatory
Kawa 13:34, 28 wrz 2016

berberysy są bardziej sucholubne a hortki lubią wodę
wiklasia 20:18, 28 wrz 2016

o i margerytka 3 proponuje Red Barona - kolejna propozycja pod rozwagę, choć ja bardziej w czerwony bordowy bym szła
wiklasia 20:19, 28 wrz 2016

Kamilo vel Kawa - to lecę tę Twoja kompozycję odnaleźć i popodziwiać
Kawa 20:38, 28 wrz 2016

wiklasia napisał(a)
Kamilo vel Kawa - to lecę tę Twoja kompozycję odnaleźć i popodziwiać

Hehe nie rozczaruj się foty całości nie ma i to rabata pierwszy sezon ma
Gruszka_na_w... 21:28, 28 wrz 2016

Wiklasiu, przyjrzałam się tej rabatce, co to ją widać z okna kuchennego. Mam podejrzenia graniczące z pewnością, że przez owe okno zerkasz często calusieńki rok. Wydaje mi się, że trzeba iść w kierunku myślenia o tej rabacie w ujęciu całorocznym. (piszę to po osobistym doświadczeniu patrzenia przez pół roku na pobudowlane pobojowisko z okna przy stole jadalnym- depresji się można nabawić).

Lecimy więc przez 4 pory roku (stan obecny
wiosna: mamy runiankę
lato runianka i hortensja
jesień runianka i suche kwiatostany hortensji, które pewnego dnia odfruną
zima runianka okryta śniegiem i badylki hortensji

czerwonolistne berberysy w półcieniu będą zieleniały

a może tak

Przesłonić szopę sąsiada śliwą wiśniową Woodi, Pissardi lub Nigra- forma naturalna, nieszczepiona koszt 20-30 zł, można ją przycinać
wsadzić tam sporo cebulowych (hiacynty w plamach), białe narcyzy, tulipany w plamach- będzie kolor wiosną plus kwitnące drzewo
Tak jak sugeruje Makusia dosadzić miskanta (Morning Liht lub Variegatus- nie kwitnie, ale ładnie rozjaśnia lub Gracilismus- kwitnie ) mamy wtedy wysoki pionowy akcent, który będzie od lata do marca/kwietnia. Zimą możesz je związać kokardką
Z przodu wsadziłabym tuje Golden Tuffet (jeśli hortensje to limki)-dadzą kolor zimą
Runiankę dałabym do tyłu, a między tuje hosty
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
wiklasia 21:36, 28 wrz 2016

Margerytka40 kilka wpisów wcześniej pisała o mojej rabacie buksikowej. No to ujawniam ją, bo wcześniej o niej ni widu ni słychu na mym wątku nie było. Rabatą bym jej nie nazwała - ot szpalerek mikro. Ale dumnie pierś wypinam bo sama (podkreślę tu jeszcze raz - sama) go sobie wyhodowałam z kawałków gałązek. Teraz robi za zasłonę tarasowego murka, ale tak się mocno zastanawiam ulegając zbiorowej epidemii czy by go może na kulki nie przerobić i na herbową nie wrzucić?

wiklasia 22:13, 28 wrz 2016

Haniu - Kłaniam Ci się w pas za pochylenie się nad moimi rozterkami.
To, że drzewa "trza" sadzić dotarło do mnie. To że bordowe - cudnie. I na pewno w większej ilości. Bo ta szopa szeroka jest. A rabata taka wąska - buuuuuu... Trzeba będzie pokombinować.

Te Morning Lighty co to o nich prawicie - oswajam się. One by w plecy poszły.

Żółte (a właściwie jak dla mnie kolor starego złota) Golden Tuffety świetne, takie kule włochate. Pierwszy raz na oczy widzę. I że tuja taka mała może być to nie wiedziałam (bo mój stan wiedzy zatrzymał się na żywopłotowych).
Ale żółtemu w tym miejscu na razie mówię "nie". Na razie. Bo mnie się chłodna rabata marzy - zieleń, biały, bordo.