Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Johanka77 08:56, 09 cze 2018

Ojejku! Nie było mnie tu chwilkę, a tu taaaakie zmiany! Ale się dzieje!

Ścieżka z płyt bardzo mi się podoba. Co to za płyty i jaki rozmiar?

Swoją drogą niezły stachanowiec z Ciebie! Sama czarnoziem ogarnąć!
sylwik69 21:33, 09 cze 2018

Toszka napisał(a)

To ja bym już kopała z obornikiem. Tylko błagam - obornik ma być w tonach, nie marnych kilogramach. Ok. 8-12 kg na metr. Wiem, że to wydaje się być duzo, ale obornik jest cięzki i błyskawicznie wszystko zniknie, bo glebę masz głodną i będzie - zwłaszcza w pierwszym rzucie- pożerać. Oczywiście daj mączki, bo ta w glebie się nie przemieszcza.
Pod trawnik sprawdź ph. najlepsze jest 6,5-7. mozna teraz skorygować. Kup nawóz fosforowy i na powierzchni pod trawnik po dodaniu humusu przemieszaj z glebą przed fazą grabienia-wałowania i finalnie siewem.

Pod rabaty daj prócz obornika korę. Frakcja mieszana. Kora w glebie kompostuje się ok. 2% dziennie. Czym głebiej tym szybciej. To będzie rezerwuar próchnicy w czasie długoterminowym. Oczywiście jesli masz kompost to i kompost dodajesz.

Po takim kopaniu, uzupełnianiu oczywistym jest, że ziemia będzie osiadać w najbliższym roku. Miej to na uwadze i nie panikuj, że jest wyżej niż załozony poziom.

Od razu uczulam abyś nie zapomniała na jesieni zbierać liście - to będzie w przyszłosci doskonała ziemia liściowa.

Bardzo dziękuję przeczytałam kilka razy z uwagą od września leży na pryzmie obornik /duża przyczepa od traktora/ ale nie mam pojęcia na ile to wystarczy? najpierw kupię kwasomierz i sprawdzę ph.Czuję,że nie będę mieć łatwo,aby przekonać Janusza,że to wszystko to konieczność!!!
sylwik69 21:39, 09 cze 2018

Johanka77 napisał(a)
Ojejku! Nie było mnie tu chwilkę, a tu taaaakie zmiany! Ale się dzieje!

Ścieżka z płyt bardzo mi się podoba. Co to za płyty i jaki rozmiar?

Swoją drogą niezły stachanowiec z Ciebie! Sama czarnoziem ogarnąć!

To betonowe,zwykłe płyty z lokalnego składu budowlanego 50x50
Kasia_CS 21:41, 09 cze 2018

Łohoho! Ile roboty zrobione! Choć jeszcze dużo przed Tobą, to pomyśl jak Ci się rośliny potem odwdzięczą jak im tak ziemię przygotujesz na tip top to jest ten wielki plus robienia czegoś od zera z wiedzą co i jak
sylwik69 20:33, 19 cze 2018

Po wielu taczkach ziemi przyszła kolej na obornik,który kompostował się od września na pryzmie

Nie pachnie brzydko a jest znacznie lepszy pod względem jakości niż gleba,którą kupiliśmy

Mam miejsce do składowania,więc dokupię kolejną partię
sylwik69 20:37, 19 cze 2018

Woziłam,woziłam.... ale efekty są spójrzcie na kolor ziemi z obornikiem cudo!

Przemieszać z ziemią czy zostawić do rozłożenia???
sylwik69 20:48, 19 cze 2018

Pomidorki i ogórki w dobrej kondycji,zaczynają dojrzewać więc metoda kubełkowa Januszka sprawdza się do wiader dodaję skórki bananów i obornik
sylwik69 20:50, 19 cze 2018

A na tunelu grasuje łapiąc muchy moja kotka
sylwik69 20:52, 19 cze 2018

i TAKIE TAM :

Krakus 21:40, 19 cze 2018

wow..super pryzma i dobrze że na rabatach juz ja bym grabkami przemieszał z ziemia ale może ktoś bardziej doświadczony się wypowie...
pozostałe fotki tez super ale masz duza pervoskie na tym przed ostatnim zdjęciu..czyms ja karmisz?