Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Toszka 10:44, 05 lip 2018

sylwik69 napisał(a)

Wilgoci u mnie brak mam dylemat bo sucho cholernie,a zakupiłam gorczycę i facelię...chciałam posiać poplon,ale przy takiej suszy chyba się trzeba wstrzymać? nawet do ogrodu nie chce się wychodzić bo obraz rozpaczy!

Dlatego tak ważne jest wprowadzenie próchnicy, zwłaszcza po to, aby zwiększyć wchłanianie i magazynowanie wody w glebie.
Przez piach cała woda opadowa ci "ucieka", przesiąka głęboko.

Duzy dodatek próchnicy poprawi także skład chemiczny gleby i pomoże podnieść ph gleby. Od ph gleby zależy i skład chemiczny i właściwości fizyczne gleb.

teraz dajesz obornik. Na zimę dobrze by było sypnąć dolomit.

Z wykluczeniem powierzchni trawnika, kora jest bardzo przydatna. Nie tylko jako mulcz/ściółka, ale jako materiał do przekopania.
O kompoście już nie wspomnę
sylwik69 23:03, 05 lip 2018

effka napisał(a)

Kora w super cenie jest a jakie jeszcze dobroci tam są?
Widziałam kompost w workach i różne rodzaje obornika.Oczywiście nic nie zastąpi naturalnego ! a z innych rzeczy to np. w dobrej cenie porzeczki na pniu i lawenda w wielopakach
mrokasia 23:05, 05 lip 2018

sylwik69 napisał(a)
Widziałam kompost w workach i różne rodzaje obornika.Oczywiście nic nie zastąpi naturalnego ! a z innych rzeczy to np. w dobrej cenie porzeczki na pniu i lawenda w wielopakach

Oooo, kompost mają??? I obornik??? No to muszę się wybrać .
sylwik69 23:07, 05 lip 2018

Toszka napisał(a)

Dlatego tak ważne jest wprowadzenie próchnicy, zwłaszcza po to, aby zwiększyć wchłanianie i magazynowanie wody w glebie.
Przez piach cała woda opadowa ci "ucieka", przesiąka głęboko.

Duzy dodatek próchnicy poprawi także skład chemiczny gleby i pomoże podnieść ph gleby. Od ph gleby zależy i skład chemiczny i właściwości fizyczne gleb.

teraz dajesz obornik. Na zimę dobrze by było sypnąć dolomit.

Z wykluczeniem powierzchni trawnika, kora jest bardzo przydatna. Nie tylko jako mulcz/ściółka, ale jako materiał do przekopania.
O kompoście już nie wspomnę

Dzięki Toszka ,a więc nie ma zmiłuj się! trzeba działać dalej...w tej chwili kopanie widłami jest bezcelowe,w grę wchodzi tylko łopata.Czy po dodaniu obornika mogę siać poplon?
Toszka 00:24, 06 lip 2018

tak, siej
eVka 08:52, 06 lip 2018

sylwik69 napisał(a)

O dzięki za info. Byłam tydzień temu w Obi i kupiłam sporo kory przekompostowanej i własnie te wielopaki lawendowe, super cena wychodzi, zrobiłam z nich obwódkę różanki
eVka 08:52, 06 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Oooo, kompost mają??? I obornik??? No to muszę się wybrać .

Obornik chyba granulowany jest ale pewna nie jestem, spotykam ostatnio suszony w małych workach.
mrokasia 08:57, 06 lip 2018

effka napisał(a)

Obornik chyba granulowany jest ale pewna nie jestem, spotykam ostatnio suszony w małych workach.

Granulowany mam ale to po prostu nawóz. Suszony kupiłam ostatnio i używam namiętnie . Muszę wybrać się do stadniny i uzbierać sobie kilka worków świeżego. Na wiosnę będzie jak znalazł .
sylwik69 15:06, 09 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Granulowany mam ale to po prostu nawóz. Suszony kupiłam ostatnio i używam namiętnie . Muszę wybrać się do stadniny i uzbierać sobie kilka worków świeżego. Na wiosnę będzie jak znalazł .

Kilka worków mówisz...hm a u mnie w grę wchodzą tylko tony
eVka 15:09, 09 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Właśnie tez mam dostęp do świeżego a na juz potrzebuję przekompostowany. Ten suszony w sklepie w jakich workach jest? Bo widziałam takie maleńkie, że nei wiem ile musiałabym ich kupić, żeby wystarczyło...