Na jednym z wątków Ogrodowiskowych zakochalam sie w dwóch trawnikach i postanowilam wybrać trawe Atol wykorzystwyana do produkcji trawnika z rolki
Co z tego wyjdzie zobaczymy. Jakby co to wprawe w ryciu mam
Nie słyszałam o takiej ale poczytam znalazłam! ma 20 %wiechliny wiec jest dobrze! warto przed siewem sypnąć nawozem wieloskładnikowym Florovit do trawników lub Hydrocomplexem na nasze piaski!!
Atol ma 2 rodzaje wiechliny po 15%,teraz doczytałam,więc to dobra trawa!!!
Obawiam się, że jak będzie deszcz to jako ulewa i wszystko zmyje. Najlepsza byłaby pogoda pochmurna plus zraszacz codzienny albo lekki deszcz
Profesjonalistą trawnikowym jest mój szef i on najchętniej kładzie trawnik z rolki. Najszybszy efekt i mniej nerwów
Gleba pod trawnik powinna być rozluźniona jeśli jest zbita. Ty masz piasek. U nas w takich wypadkach ulepszamy ziemię bentonitem. Jednak jest to bardzo rzadkie, bo w regionie mamy glinę. Bentonit jest w PL chyba nie do dostania? Tak więc kompost i obornik to najlepsza opcja
Dolomit albo saletrę zastosuj po zbadaniu gleby. Saletra to azot, wapń i bor. Może wcale nie będziesz jej potrzebować.
Masz kwaśną glebę? Jak bardzo?
O bentonicie nie słyszałam mam podręczny kwasomierz z płynem ,jest 6-7 ph/barwi się na zielono/
Dolomit już rozsypałam przed glebogrezarką. A nawozy NPK? azot,potas,fosfor?
Jest u nas bentonit wapienny,jest nawet wydobywany w Polsce,ale droga sprawa 500g to koszt 75 zł
Bardzo Ci dziękuję jutro jadę po obornik przekompostowany i niech sobie czeka w w orkach... ile czasu musi upłynąć?
A zamiast kompostu może być torf odkwaszony czy zbyt lekki będzie?