Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 09:11, 20 kwi 2020

ajka napisał(a)

wow, jestem pod wrażeniem, my byśmy to chyba miesiąc robili

Jak się kobieta zawezmie to nie ma mocnych
kasiab 09:18, 20 kwi 2020

sylwik69 napisał(a)

A która Cię zachwyciła?

Na jednym z wątków Ogrodowiskowych zakochalam sie w dwóch trawnikach i postanowilam wybrać trawe Atol wykorzystwyana do produkcji trawnika z rolki
Co z tego wyjdzie zobaczymy. Jakby co to wprawe w ryciu mam
sylwik69 09:36, 20 kwi 2020

kasiab napisał(a)

Na jednym z wątków Ogrodowiskowych zakochalam sie w dwóch trawnikach i postanowilam wybrać trawe Atol wykorzystwyana do produkcji trawnika z rolki
Co z tego wyjdzie zobaczymy. Jakby co to wprawe w ryciu mam

Nie słyszałam o takiej ale poczytam znalazłam! ma 20 %wiechliny wiec jest dobrze! warto przed siewem sypnąć nawozem wieloskładnikowym Florovit do trawników lub Hydrocomplexem na nasze piaski!!
Atol ma 2 rodzaje wiechliny po 15%,teraz doczytałam,więc to dobra trawa!!!
Anda 10:03, 20 kwi 2020

sylwik69 napisał(a)

U mnie niebo bez chmurki,oj dostałam w tyłeczek narzuciłam sobie plan i wykonane!a w tygodniu mam mniej sił i czasu …
Ewa a jak Ty podeszłabyś jako profesjonalistka do tematu wzbogacenia ziemi pod trawnik??
Dolomit,obornik,kompost,próchnica odkwaszona,saletra wapniowa...obawiam się aby mi tych dobroci wiatr nie zwiał tumany kurzu! może wstrzymać całą akcję z trawnikiem i czekać na deszcz??

Obawiam się, że jak będzie deszcz to jako ulewa i wszystko zmyje. Najlepsza byłaby pogoda pochmurna plus zraszacz codzienny albo lekki deszcz

Profesjonalistą trawnikowym jest mój szef i on najchętniej kładzie trawnik z rolki. Najszybszy efekt i mniej nerwów
Gleba pod trawnik powinna być rozluźniona jeśli jest zbita. Ty masz piasek. U nas w takich wypadkach ulepszamy ziemię bentonitem. Jednak jest to bardzo rzadkie, bo w regionie mamy glinę. Bentonit jest w PL chyba nie do dostania? Tak więc kompost i obornik to najlepsza opcja
Dolomit albo saletrę zastosuj po zbadaniu gleby. Saletra to azot, wapń i bor. Może wcale nie będziesz jej potrzebować.
Masz kwaśną glebę? Jak bardzo?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kasiab 10:15, 20 kwi 2020

sylwik69 napisał(a)

Nie słyszałam o takiej ale poczytam znalazłam! ma 20 %wiechliny wiec jest dobrze! warto przed siewem sypnąć nawozem wieloskładnikowym Florovit do trawników lub Hydrocomplexem na nasze piaski!!
Atol ma 2 rodzaje wiechliny po 15%,teraz doczytałam,więc to dobra trawa!!!

Ufff bie pamietam czy ta trawa jest w ogrodzie lawendowy zawrót głowy czy w ogrodzie pod trzema dębami... Ale jest śliczna i ma taki piękny kolor

Zastanawialam sie czy sypac na ziemię nawoz albo rozpuscic i polać. Jak będę miała jakieś pytania to moge pisać?
sylwik69 10:15, 20 kwi 2020

Anda napisał(a)

Obawiam się, że jak będzie deszcz to jako ulewa i wszystko zmyje. Najlepsza byłaby pogoda pochmurna plus zraszacz codzienny albo lekki deszcz

Profesjonalistą trawnikowym jest mój szef i on najchętniej kładzie trawnik z rolki. Najszybszy efekt i mniej nerwów
Gleba pod trawnik powinna być rozluźniona jeśli jest zbita. Ty masz piasek. U nas w takich wypadkach ulepszamy ziemię bentonitem. Jednak jest to bardzo rzadkie, bo w regionie mamy glinę. Bentonit jest w PL chyba nie do dostania? Tak więc kompost i obornik to najlepsza opcja
Dolomit albo saletrę zastosuj po zbadaniu gleby. Saletra to azot, wapń i bor. Może wcale nie będziesz jej potrzebować.
Masz kwaśną glebę? Jak bardzo?

O bentonicie nie słyszałam mam podręczny kwasomierz z płynem ,jest 6-7 ph/barwi się na zielono/
Dolomit już rozsypałam przed glebogrezarką. A nawozy NPK? azot,potas,fosfor?
Jest u nas bentonit wapienny,jest nawet wydobywany w Polsce,ale droga sprawa 500g to koszt 75 zł
Anda 10:20, 20 kwi 2020

Między dolomitem i obornikiem musi być przerwa.

Przeczytaj, jak ładnie to wytłumaczyła Joanna na wątku Jolanki

JoannA napisał(a)

Zastosowanie obornika i zaraz po tym dolomitu (bądź odwrotnie) jest zabiegiem nieefektywnym. Stosując obornik mamy na celu wzbogacenie gleby w próchnicę i składniki pokarmowe, w tym, w azot. Sypiąc dolomit prowadzimy do celowego wzrostu odczynu gleby. Gdy zaraz po oborniku zastosujemy dolomit, wówczas następuje przemiana azotu amonowego zawartego w próchnicy w amoniak, który bardzo szybko ulatnia się do atmosfery. Ponadto wprowadzenie dolomitu, po uprzednim zastosowaniu obornika przyspiesza rozkład (spalanie) materii organicznej, która została wprowadzona z obornikiem.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:21, 20 kwi 2020

PH dla trawnika jest idealne

Nawozy raczej niepotrzebne, skoro zastosujesz obornik i kompost.
sylwik69 10:31, 20 kwi 2020

Anda napisał(a)
PH dla trawnika jest idealne

Nawozy raczej niepotrzebne, skoro zastosujesz obornik i kompost.

Bardzo Ci dziękuję jutro jadę po obornik przekompostowany i niech sobie czeka w w orkach... ile czasu musi upłynąć?
A zamiast kompostu może być torf odkwaszony czy zbyt lekki będzie?
Anda 10:40, 20 kwi 2020

Obornik jest o wiele lepszy Niesamowicie wzbogaca życie w glebie. Czekać powinnaś ok. 4 tygodni. Może na piaskach trochę mniej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies