Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 19:05, 23 sty 2017

Będę drążyć temat i szukać.. ale wiesz,chciałabym mieć i formalnie i elegancko graby,wiązy szczególnie te o jaskrawozielonym ulistnieniu ach piękne są,ale też kolumnowe
Z drugiej strony patrząc mało mam przestrzeni i potrzebuję małe drzewa lub takie które tej przestrzeni nie zabierają ale ją podkreślają hi hi ale mądrala!
Nett 20:10, 23 sty 2017

Sylwuś widziałam, że jesteś weteranką jesli chodzi o Gardenię. Powiedz czy ceny roślin na Gardenii są podobne do tych w sklepach, wyższe, niższe, jakie masz zdanie?
Asieq 21:28, 23 sty 2017

Bardzo liczę na wczesną wiosnę w tym roku

Sylwik, a gdybyś posadziła choinę i cięła ją w taką wąską ścianę? Jeśli nie chcesz przycinać, to tuje Smaragd idealne.
anulajda 00:56, 24 sty 2017

Nett napisał(a)
Sylwia jeśli ogród nowoczesny, to graby, a jeśli mniej formalny to Umbry. Mój sąsiad ma graby i wyglądają bardzo formalnie, elegancko, ale formalnie.
No i pamiętaj, że masz juz kolumnowe buki i Amanogawy. Warto przełamać je kulistym drzewem.
Hi, hi, to chyba moje zdanie już znasz

Czasami nie warto bo bajzel się robi...
anulajda 01:40, 24 sty 2017

sylwik69 napisał(a)

Myślę nad żywopłotem z lewej strony budynku,z czego go zrobić? czy wykorzystać tuje szmaragd 20szt /te sprzed warzywnika/ i dokupić ok 80 szt i zrobić zieloną ścianę czy może tak popularną choinę kanadyjską?czy wszystko obsadzić małymi cisami i długo czekać na efekt?
To jest strona południowa i na dole mam duże okno kuchenno-salonowe.Co sądzicie?

Choina super, ona do cięcia jest idealna, tylko się nie bój bo da się utrzymać ją na wysokości jakiej chcesz, bokami ciachaj do zagęszczenia a górą tylko pojedyńcze "piórka"wyrównuj jak nie chcesz sztamowego wykończenia,zresztą po bokach też tak możesz zrobić.Tuja w tym miejscu za bardzo Ci "przytłoczy" przestrzeń a cis w stosunku do tego co oczekujesz to za długie czekanie....
sylwik69 16:45, 24 sty 2017

Nett napisał(a)
Sylwuś widziałam, że jesteś weteranką jesli chodzi o Gardenię. Powiedz czy ceny roślin na Gardenii są podobne do tych w sklepach, wyższe, niższe, jakie masz zdanie?

O tak..!weteranką jestem ! hi hi.Udało mi się kupić piękne rośliny za 50% ale trzeba szybko się decydować,bo na ekspozycjach rośliny są kupowane hurtowo,lub są nie na sprzedaż!jest jeszcze kiermasz nasion,cebulek,bylin,jest tam tyle tego że nie sposób obejść wszystko.Ja raczej skupiam się na bodżcach wzrokowo-estetycznych,podpatruję kompozycje,bo do tej pory nie miałam ogrodu.A jest na co patrzeć.Najgorsze jest to że można kupić po 12,potem chodzisz, błądzisz,szukasz i widzisz puste miejsce,wymiecione w całości.A jeśli uda się kupić wcześniej trzeba przeciskać się pomiędzy zwiedzającymi.Brakuje pomysłu na zakupowe wózki na kółkach
Poza tym impreza jest super! oprócz roślin,wszystkie rozwiązania do ogrodu,być może będą też ozdoby wielkanocne...
sylwik69 16:47, 24 sty 2017

Asieq napisał(a)
Bardzo liczę na wczesną wiosnę w tym roku

Sylwik, a gdybyś posadziła choinę i cięła ją w taką wąską ścianę? Jeśli nie chcesz przycinać, to tuje Smaragd idealne.

Wiosna ma być za miesiąctak nasze jaskółki z Ogrodowiska przepowiadają
przyjrzę się choinom
sylwik69 16:54, 24 sty 2017

anulajda napisał(a)

Choina super, ona do cięcia jest idealna, tylko się nie bój bo da się utrzymać ją na wysokości jakiej chcesz, bokami ciachaj do zagęszczenia a górą tylko pojedyńcze "piórka"wyrównuj jak nie chcesz sztamowego wykończenia,zresztą po bokach też tak możesz zrobić.Tuja w tym miejscu za bardzo Ci "przytłoczy" przestrzeń a cis w stosunku do tego co oczekujesz to za długie czekanie....

Aniu poczytam o tej choinie,czy da radę u mnie,jakie warunki potrzebuje,na pewno lepsza niż tuja i być może w tej samej cenie.
Moje serce podpowiada mi kolumnowe,lubię ich pokrój i to że zabierają niewiele miejsca.Geometryczne,uporządkowane, z klasą - takie marzy mi się otoczenie mojego domu,czyli tak jak u Ciebie
Choina lepiej rośnie w półcieniu i potrzebuje sporo wilgoci a u mnie słońce cały dzień.Na żywopłot 1 szt co 80-90cm?tak wyczytałam na forum a nawet u Syli sadzona co 1m!nie mam nawadniania i nie będę mieć.
Aniu czy widzisz u mnie ten żywopłot z choin? i czy do reszty obwódek z bukszpanu lub cisa będzie pasował?posadzony wzdłuż domu na krawędzi ze stromym rowem,byłby cięty tylko z jednej strony...
malgol 22:21, 24 sty 2017

Ja na Ogrodowisku naczytalam się o choinach i chyba pół ogrodu nimi obsadze, hi hi Żartuję, ale ponoć żywopłot wygląda z nich super.
Właśnie na Gardenii chciałam się w nie zaopatrzyć. Czytałam u Nett, że jesteś bywalczynia tych targow.
Powiedz nam jak tam wygląda sprawa z cenami?warto tam kupować? Jets wybor?
malgol 22:34, 24 sty 2017

Oj, przepraszam dopiero teraz doczytalam, że już odpowiedziała na moje pytania to jadę w takim razie