Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

AnnaCh 23:59, 24 sty 2017

Jeżeli chodzi o front, to ja zgodzę się z Anią, że niekoniecznie muszą być tu kulki. Czasem fajnie jest jak jest ogród utrzymany w jednej "tematyce", że tak powiem Graby są dla mnie przepiękne, zakochana jestem w swoich i już czekam na ich seledynowe listki na wiosnę, ale są też inne ładne drzewa. Kulkę mam klona 'Globosum'. Jesienią jest pięknie żółty

Co do żywopłotu, to zależy czy masz co zrobić z tujami z warzywniaka (bo rozumiem, że zdecydowałaś się tam na cisy). Jak nie masz, to daj tam tuje, jak masz to choiny są fajne. Można tez mieszać gatunki, przecież Danusia też tak robi
anbu 08:01, 25 sty 2017

Kurcze zazdraszczam Wam tej Gardenii, już bym chętnie pojechała do jakiejś szkółki i poszalała
Ech, gdzie ta Wiosna :/
malgol 08:54, 25 sty 2017

W końcu znalazłam czas,żeby przeczytać cały wątek Duzo się tu dzieje i dziewczyny super doradzają ja się nie mieszam bo stwierdzam ,że się nie znam .Cały czas coś zmieniam u siebie wiec nie chcę wprowadzać haosu u kogoś W jednej sprawie zabiorę głos...ogród mam 5 lat i na początku nie wiedziałam,że tło czyli ramy ogrodu z tuj, cisa czy innych zimozielonych jest takie ważne.Teraz załuję ,że na początku od tego nie zaczęłam bo teraz niewiele da się już robić a byłby już piękny zywopłot.Zasłaniam teraz tylko fragmenty.Nie popełnij mojego błędu .Na ładnym tle wszystkie rosliny piękniej wyglądają
Trzymam kciuki
sylwik69 11:07, 25 sty 2017

AnnaCh napisał(a)
Jeżeli chodzi o front, to ja zgodzę się z Anią, że niekoniecznie muszą być tu kulki. Czasem fajnie jest jak jest ogród utrzymany w jednej "tematyce", że tak powiem Graby są dla mnie przepiękne, zakochana jestem w swoich i już czekam na ich seledynowe listki na wiosnę, ale są też inne ładne drzewa. Kulkę mam klona 'Globosum'. Jesienią jest pięknie żółty

Co do żywopłotu, to zależy czy masz co zrobić z tujami z warzywniaka (bo rozumiem, że zdecydowałaś się tam na cisy). Jak nie masz, to daj tam tuje, jak masz to choiny są fajne. Można tez mieszać gatunki, przecież Danusia też tak robi

Aniu a jaką masz odmianę graba?Twoje są piękne,duże i od razu tworzą klimat!
Wciąż się zastanawiam,bo przy cisach tak szybko się nie przesłonię a tuje mam gdzie przesadzić,tylko chcę to wszystko zgrać aby 20 razy nie biegać z sadzonkami.To fakt Danusia łączy gatunki w żywopłotach i całkiem to fajnie wygląda,ale ja chyba wolę nie eksperymentować i zdecyduję się na jeden gatunek
sylwik69 11:11, 25 sty 2017

malgol napisał(a)
W końcu znalazłam czas,żeby przeczytać cały wątek Duzo się tu dzieje i dziewczyny super doradzają ja się nie mieszam bo stwierdzam ,że się nie znam .Cały czas coś zmieniam u siebie wiec nie chcę wprowadzać haosu u kogoś W jednej sprawie zabiorę głos...ogród mam 5 lat i na początku nie wiedziałam,że tło czyli ramy ogrodu z tuj, cisa czy innych zimozielonych jest takie ważne.Teraz załuję ,że na początku od tego nie zaczęłam bo teraz niewiele da się już robić a byłby już piękny zywopłot.Zasłaniam teraz tylko fragmenty.Nie popełnij mojego błędu .Na ładnym tle wszystkie rosliny piękniej wyglądają
Trzymam kciuki

Dziękuję Gosiuna początku też się broniłam,bo miałam wrażenie że żywopłoty są oklepane i nudne a tak naprawdę nie muszę się zasłaniać,bo mam tylko z jednej strony sąsiada i tak już zostanie,ale im więcej ogrodów i wątków oglądam to stwierdzam jakie to ważne.Ramy zielone muszą być
sylwik69 11:17, 25 sty 2017

malgol napisał(a)
Ja na Ogrodowisku naczytalam się o choinach i chyba pół ogrodu nimi obsadze, hi hi Żartuję, ale ponoć żywopłot wygląda z nich super.
Właśnie na Gardenii chciałam się w nie zaopatrzyć. Czytałam u Nett, że jesteś bywalczynia tych targow.
Powiedz nam jak tam wygląda sprawa z cenami?warto tam kupować? Jets wybor?

No nie wiem czy znajdziesz akurat choiny na Gardenii? raczej bywają tam rosliny mniej popularne,pięknie formowane,na stelażach,rzadkie odmiany,nowości ogrodnicze,ale kto wie?nie sposób trzymać się swojej listy chciejstw,zawsze wpadnie jakaś perełka w ręcę.Robię dużo zdjęć i korzystam z folderów danych Szkółek,potem zawsze można coś zamówić.Cieszę się że będziesz,może się poznamy
AnnaCh 11:20, 25 sty 2017

sylwik69 napisał(a)
Aniu a jaką masz odmianę graba?Twoje są piękne,duże i od razu tworzą klimat!
Wciąż się zastanawiam,bo przy cisach tak szybko się nie przesłonię a tuje mam gdzie przesadzić,tylko chcę to wszystko zgrać aby 20 razy nie biegać z sadzonkami.To fakt Danusia łączy gatunki w żywopłotach i całkiem to fajnie wygląda,ale ja chyba wolę nie eksperymentować i zdecyduję się na jeden gatunek
Ja mam fastigiaty, tylko takie trochę poczochrane. Moje mają po prawie 3 metry, ale nie były jakieś super drogie. Warto poszukać, u mnie okazało się, że były w szkółce pod moim miastem, bardzo blisko, a ja nawet nie wiedziałam o jej istnieniu
anulajda 23:39, 25 sty 2017

sylwik69 napisał(a)

Aniu poczytam o tej choinie,czy da radę u mnie,jakie warunki potrzebuje,na pewno lepsza niż tuja i być może w tej samej cenie.
Moje serce podpowiada mi kolumnowe,lubię ich pokrój i to że zabierają niewiele miejsca.Geometryczne,uporządkowane, z klasą - takie marzy mi się otoczenie mojego domu,czyli tak jak u Ciebie
Choina lepiej rośnie w półcieniu i potrzebuje sporo wilgoci a u mnie słońce cały dzień.Na żywopłot 1 szt co 80-90cm?tak wyczytałam na forum a nawet u Syli sadzona co 1m!nie mam nawadniania i nie będę mieć.
Aniu czy widzisz u mnie ten żywopłot z choin? i czy do reszty obwódek z bukszpanu lub cisa będzie pasował?posadzony wzdłuż domu na krawędzi ze stromym rowem,byłby cięty tylko z jednej strony...

Sylwia najważniejsze co Ci serce podpowiada bo Ty masz być w nim szczęśliwa i czerpać radość z ogrodu.
Na krawędzi ze stromym rowem to choina nie bardzo bo pewno za nią nie bardzo możesz cokolwiek ciąć
Nett 09:47, 26 sty 2017

Choina jest piękna, to prawda. Robi ażurowy, koronkowy efekt. Ale trzeba pamiętac, że nie cięta rozrasta się dość szeroko, ma płytki ale rozległy system korzeniowy, więc trzeba sobie zadać pytanie czy będzie mi się chciało i będą siły na cięcie takiego żywopłotu.
Ja jestem zwolennikiem jednak prostych rozwiązań a nie dodawania sobie pracy, zwłaszcza z wiekiem. I tak przy domu i w ogrodzie jest mnóstwo pracy, a jeszcze sadzić rośliny, które wymagają dodatkowej pracy, zawsze staram się przemyśleć pięć razy.

Moim zdaniem choinę można posadzić w miejscu, gdzie w razie czego będzie mogła swobodnie rosnąć. Nie cięta też jest piękna
sylwik69 11:47, 26 sty 2017

anulajda napisał(a)

Sylwia najważniejsze co Ci serce podpowiada bo Ty masz być w nim szczęśliwa i czerpać radość z ogrodu.
Na krawędzi ze stromym rowem to choina nie bardzo bo pewno za nią nie bardzo możesz cokolwiek ciąć

A gdyby jej nie ciąć tylko puścić swobodnie,czy zajmie dużo miejsca?mam tam pas 8m do zbocza rowu...jeśli nie tuje i nie choina to co?

A może szpaler kolumnowych z pasem miskantów i hortensji?nie muszę się tam szczelnie przesłaniać...