Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

makadamia 12:07, 23 sie 2017

Przejrzałam nasze zimowe dyskusje i widzę że już w lutym chciałaś wszystko wyrzucać a ja protestowałam i broniłam.
Skoro nadal trwasz w zamiarze, to znaczy że faktycznie jest to Twoja głęboka potrzeba a nie chwilowy kaprys i pójście na łatwiznę. Milczę już zatem i obserwuję z podziwem.

(Ale jednego świerka w rogu mogłabyś zostawić. I może ze dwa świerki spod lasku).
Margerytka40 12:17, 23 sie 2017

makadamia napisał(a)
Przejrzałam nasze zimowe dyskusje i widzę że już w lutym chciałaś wszystko wyrzucać a ja protestowałam i broniłam.
Skoro nadal trwasz w zamiarze, to znaczy że faktycznie jest to Twoja głęboka potrzeba a nie chwilowy kaprys i pójście na łatwiznę. Milczę już zatem i obserwuję z podziwem.

(Ale jednego świerka w rogu mogłabyś zostawić. I może ze dwa świerki spod lasku).

Świerki spod lasku chcę przenieść ze trzy w miejsce połączenia żywopłotu cisowego z tujowym,w tym rogu jakby trapezowym. Właśnie się zastanawiam jak je rozmieścić żeby było dobrze względem osi widokowych. Z tym w drugim rogu pomyślę.
Margerytka40 12:22, 23 sie 2017

Te świerki 3 szt gdzieś tu(niebieskie kółko) bym chciała.
makadamia 12:30, 23 sie 2017

Margerytka40 napisał(a)

Te świerki 3 szt gdzieś tu(niebieskie kółko) bym chciała.

A nie za mało tam miejsca? Akurat tutaj ta rabata jest dosyć wąska.
A jakby dać te świerki trochę niżej?
Tuje trzeba by wtedy do nich dociągnąć (żeby nie kończyły się razem z betonem, tylko dopiero przy świerkach) ale nie wydaje mi się, żeby to stanowiło problem.

A skoro mówimy o wycinaniu - co z tymi jałowcami przy bramie? Zniknęły czy dalej rosną?
Margerytka40 12:41, 23 sie 2017

Jałowce sobie rosną ale lada moment mam nadzieję znikną. Plan był na poprzedni weekend z tą wycinką ale było deszczowo A poza tym ja niestety cały weekend miałam pracujący więc rozumiesz. Chciałabym teraz,w ten nadchodzący. Zobaczymy. Na pewno będę M marudzić o to.

Myślisz żeby bliżej cypelka te świerki?

Nie dziwię się,że się M nie chce brać za te jałowce,mnie też to przeraża trochę. Po tej akcji na rondzie,gdzie stosunkowo małe były jałowce a utachaliśmy się z nimi jak ta lala to teraz te ....nie wiem jak my to zrobimy.
makadamia 12:52, 23 sie 2017

Margerytka40 napisał(a)
Jałowce sobie rosną ale lada moment mam nadzieję znikną. Plan był na poprzedni weekend z tą wycinką ale było deszczowo A poza tym ja niestety cały weekend miałam pracujący więc rozumiesz. Chciałabym teraz,w ten nadchodzący. Zobaczymy. Na pewno będę M marudzić o to.

Myślisz żeby bliżej cypelka te świerki?

Nie dziwię się,że się M nie chce brać za te jałowce,mnie też to przeraża trochę. Po tej akcji na rondzie,gdzie stosunkowo małe były jałowce a utachaliśmy się z nimi jak ta lala to teraz te ....nie wiem jak my to zrobimy.

Tak myślę

A do jałowców to może jakaś koparka by się przydała? Albo traktor i mocna lina?
Margerytka40 13:01, 23 sie 2017

Plan jest taki,że najpierw zetniemy częć nadziemną piłą motorową a korzenie trochę podkpane traktorem właśnie. Na szczęście M ma sprzęt i mam nadzieję damy radę. Boję się tylko widoku po tej akcji
Te świerki przydało by się we wrześniu przesadzić. Mogłabym podziałać już z cisami. Mam baccatę 25cm.
W wolnej chwili porysuj mi jak byś je umiejscowiła pliiiis
makadamia 13:41, 23 sie 2017

No, widok na pewno nie będzie przyjemny. Fotografuj dokładnie, żeby potem móc z przyjemnością porównywać

A rysować? Co tu rysować, jak wszystko jasne jest

Pomiędzy drzewami a brzegiem rabaty będziesz miała MNÓSTWO miejsca na trawy i hortensje

Tylko żeby dokładnie wyznaczyć miejsce dla świerka, najpierw trzeba by było wyznaczyć te kółka i porobić linie rabat, zeby wiadomo było, gdzie cypelek wypada i gdzie świerk ma być...
Margerytka40 14:48, 23 sie 2017

Super Asiu. Świerki faktycznie tak będą najlepiej i jakimś cudem wyczułaś moje myśli co do grujecznika. Pamiętasz ,tam te śś niby chciałam. Odradzałaś mi to i dobrze. Z grujecznikiem znacznie lepiej a śś przeniosę do warzywnika,może tam je upchnę ale to juz bardziej jako zwykłe krzewy. Jakoś przestałam mieć na nie parcie. Jedynie na rondzie by pasowały jako wielopniowe a tam mam te derenie i jak dla mnie gdzie śś do dereni. Derenie są cudowne.
Pewnie,pewnie ,wyznaczę w końcu ten kształt rabat(może jakimś cudem mi się to uda) i dopiero te świerki umiejscowię.Nareszcie jakoś to wygląda
Margerytka40 14:51, 23 sie 2017

A tak w ogóle,dziękuję Ci Asiu bardzo,bardzo,bardzo