Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 22:12, 10 wrz 2017

Rok temu uważałam,że posadzenie tam zimozielonego żywopłotu nie będzie grało z resztą ogrodu,gdzie raczej swobodne nasadzenia przeważały. Teraz wprowadzam tam bardziej uporządkowane linie w postaci m.in.żywopłotów . Może warto i tu . Trochę przeraża mnie ilość cięcia tego wszystkiego ale w sumie te derenie też musiałabynm ciąć.
makadamia 08:59, 11 wrz 2017

Kawał dobrej roboty wykonaliście! Dobrze że się ładny weekend trafił.

Derenie czy zimozielone: do przemyślenia w zimie.
Wy tam w sumie macie dość daleko od właściwego, wewnętrznego ogrodu, a jeszcze ta rabata z niwakiem Was oddziela od ulicy. Nie wiem, czy jest potrzeba szczelnego żywopłotu. Ja bym ewentualnie domieszała punktowo jakieś iglaki "dla ładności".
ren133 09:01, 11 wrz 2017

Margerytka40 napisał(a)

Hej Reniu ,a co robiłaś,pokażesz u siebie?

Asiu
JA to do późnego wieczora ... jak zawsze jak juz się za coś wezmę to do zmroku
Także jeszcze nie robiłam zdjęć bo w niedzielę znowu towarzysko było ...
Przygotowałam miejsce na grabowej na kolejne graby ... jeszcze muszę coś zrobić z kulkami i kosodrzewiną żeby było gdzie posadzić bergenie
No i tak spontanicznie przy okazji tych porządków powstała pierwsza moja rabatka w trawniku
Margerytka40 09:19, 11 wrz 2017

makadamia napisał(a)
Kawał dobrej roboty wykonaliście! Dobrze że się ładny weekend trafił.

Derenie czy zimozielone: do przemyślenia w zimie.
Wy tam w sumie macie dość daleko od właściwego, wewnętrznego ogrodu, a jeszcze ta rabata z niwakiem Was oddziela od ulicy. Nie wiem, czy jest potrzeba szczelnego żywopłotu. Ja bym ewentualnie domieszała punktowo jakieś iglaki "dla ładności".

Ta część frontowa Asiu jeśli chodzi o planowanie mniej mnie teraz zajmuje. Tam mam w miarę poukładane co i jak. Kwestia wyboru żywopłotu do przemyślenia na zimę ale pewnie nie będę tam mieszać gatunków
Ponieważ u mnie pada to z pracy w ogrodzie nici i siedzę nad planem. Myślę co zrobić w okolicy garażu.
Margerytka40 09:21, 11 wrz 2017

ren133 napisał(a)

Asiu
JA to do późnego wieczora ... jak zawsze jak juz się za coś wezmę to do zmroku
Także jeszcze nie robiłam zdjęć bo w niedzielę znowu towarzysko było ...
Przygotowałam miejsce na grabowej na kolejne graby ... jeszcze muszę coś zrobić z kulkami i kosodrzewiną żeby było gdzie posadzić bergenie
No i tak spontanicznie przy okazji tych porządków powstała pierwsza moja rabatka w trawniku

No to poczekam na fotki. Ciekawa jestem tej rabaty w trawniku
makadamia 10:42, 11 wrz 2017

Margerytka40 napisał(a)

Ta część frontowa Asiu jeśli chodzi o planowanie mniej mnie teraz zajmuje. Tam mam w miarę poukładane co i jak. Kwestia wyboru żywopłotu do przemyślenia na zimę ale pewnie nie będę tam mieszać gatunków
Ponieważ u mnie pada to z pracy w ogrodzie nici i siedzę nad planem. Myślę co zrobić w okolicy garażu.

Skoro myślisz, to jedziemy z tym koksem

Ja bym całe to miejsce utwardziła - żadnego trawnika.
Tylko po bokach zostawić miejsce na rośliny.

Pytanie: czym utwardzić?
Agani ma na podjeździe żwir i sobie chwali. Może u Ciebie też się sprawdzi?
Ewentualnie przy samym wejściu można trochę płyt poukładać, żeby wygodniej było chodzić?

Żeby coś konkretnego zaproponować, to przydałoby się więcej zdjęć i plan tej części, więc na razie tylko garść baardzo luźnych inspiracji (tylko żeby wybadać teren)
trawy całkiem swobodnie w żwirze - obawiam się że mało praktycznie
rabatka żwirowa - bardzo oszczędna i elegancka
ścieżka z płyt obsadzona turzycami
żwir w eleganckim wydaniu - nad wykorzystaniem tej inspirki bym pomyślała, tylko u Ciebie nigdzie żywopłotów buksowych nie ma
takie płyty w żwirku uwielbiam - tylko że u Ciebie trzeba przewidzieć jeszcze podjazd na samochody i spodziewam się trudności technicznych;
cudna inspiracja podjazdowa - szkoda tylko że z zupełnie innej bajki - wstawiam tylko dla przyjemności
realizacja Kasi Bellingham - dosyć bliska temu, co mam na myśli

U Ciebie jest jeden problem - zanim zrobicie podjazd, trzeba garaż doprowadzić do porządku. Nie ma innej rady...
Margerytka40 11:16, 11 wrz 2017

To,że garaż pierwszy to bez dwóch zdań,już M marudzę i delikatne,bardzo delikatne kroki w tym kierunku są poczynione.

Teraz tak Asiu. Tam gdzie pomarańczowy prostokąt i do bramy podoba mi się pomysł z inspiracji wjazdowej i coś w tym stylu by mi pasowało i tu bym utwardziła. Męczy mnie jednak to co mam przed oknem i chciałabym tam coś takiego

Zakładam,że jabłonkę usuniemy żywopłot pociągnięty do miejsca jak rosła i kawałeczek ok.2m przy garażu(w celu zakrycia gołębnika M,na razie nie do ruszenia). Czarne linie to trakt do warzywniaku i reszty i chyba chciałabym tu trawę tylko to małe ucho mi nie gra bo tu też miałby być trawnik. Najchętniej zrobiłam tam placyk jakiś tylko czy ma to sens?
Zaznaczę,że ten placyk to najchętniej płyty w trawniku,pamiętasz mam takie do wykorzystania
Margerytka40 14:14, 11 wrz 2017

Hmmmm...przemyślałam co nie co i nie jest dobrym pomysłem ścieżka do warzywnika w formie trawnika. Będzie to często uczęszczany trakt i trawa zaraz pewnie się wydepcze,to samo z tarasu do altany. W tym małym uchu gdyby był element wodny pewnie też . Sam plan przemierzyłam z grubsza i wszystko pasuje.

Przeanalizowałam Twoje inspiracje Asiu i podobają mi się wszelkie płyty umieszczone w trawniku bądź w żwirze. Sam żwir na dużej powierzchni już nie koniecznie . Obwódki buksowe ,oj chciałabym i nawet myślałam już jak je przemycić żeby u mnie się wkomponowały. Ta inspiracja z nimi cudowna
Kawa 15:22, 11 wrz 2017

ojeje ile się tu dzieje

Assia z jałowcami super akcja!
super że już połowa za wami

co do żywopłotu od drogi
to
ja tych dereni raczej tam nie widzę
patrzącc na to co Hania wrzuciła
na widoku dalej będziesz jak nic

ale na pewno coś wymislicie
Margerytka40 17:05, 11 wrz 2017

Kawa napisał(a)
ojeje ile się tu dzieje

Assia z jałowcami super akcja!
super że już połowa za wami

co do żywopłotu od drogi
to
ja tych dereni raczej tam nie widzę
patrzącc na to co Hania wrzuciła
na widoku dalej będziesz jak nic

ale na pewno coś wymislicie

Nad żywopłotem będę myśleć i powiem Ci,że bliżej mi do tuj niż dereni. Gdzieś po ostatnich akcjach zachciało mi się większej intymności chyba. Derenie zawsze pod brzozami jakieś mogę wsadzić

Jeszcze jeden taki ładny weekend by się przydał to pewnie z tymi jałowcami byłby koniec. Najbliższy niestety odpada bo inne plany do zaliczenia. W tygodniu nie ma kiedy.