Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 10:11, 21 wrz 2017

Tiaaaa Toszko no to powiem ,że po Twoim wpisie chyba jednak nie zdecyduję się na te hortensje. Czyli jednak trzeba je zabezpieczać na zimę? Myślałam,że dadzą radę bez dodatkowej ochrony. Hmmm...stawiam bardziej na rośliny,które same sobie radzą. Rozumiem odpowiednie stanowisko ,gleba,nawożenie,woda ale z góry wiem,że nie chcę co wiosnę drżeć czy coś przeżyło ,czy nie. Może to z lenistwa ,wygody czy jak tam zwał ale postawię na bardziej żelazne rośliny. Nie chce mi się eksperymentować. Kusi posiadanie okazów mniej pospolitych ale pewnie nie dam rady.
makadamia 10:25, 21 wrz 2017

No to od siebie dodam, że jeśli sadzisz jakąś roślinę ze względu na pokrój, to musisz jej dać wystarczająco dużo miejsca, aby ten pokrój mogła zaprezentować.

Masz tutaj porównanie derenia Variegata
https://pl.pinterest.com/pin/285486063861105274/
https://pl.pinterest.com/pin/AXotIlzBioXNAyMzfnNmtsTtSiQfrHBFNK7OC28fDRD1o22KQTBEhbM/
i jeszcze kalina
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859138893/
czyż nie wyglądają lepiej, kiedy otoczenie nie odwraca od nich uwagi?
Margerytka40 10:43, 21 wrz 2017

Asia aleś mi piny zapodała . Jak ja mam to teraz ogarnąć? Jaka kalina cuuuuudniasta.

No na pewno potrzebuje wyeksponowania taki okaz. Ale,że nie mogą tam być?
MirellaB 10:50, 21 wrz 2017

U mnie w niektórych miejscach ścisk i rośliny nie do końca mogą w pełnie ładnie się zaprezentować. Sukcesywnie robię im więcej miejsca

Kalinę mam zwykłą i problemy z mszycą na niej nie mam
makadamia 11:21, 21 wrz 2017

Margerytka40 napisał(a)
Asia aleś mi piny zapodała . Jak ja mam to teraz ogarnąć? Jaka kalina cuuuuudniasta.

No na pewno potrzebuje wyeksponowania taki okaz. Ale,że nie mogą tam być?

Jak najbardziej może, tylko trzeba odpowiednio zaprojektować otoczenie.
Co uczynimy, jak tylko rozrysujesz dokładnie całe to miejsce.

No i niestety, Ty musisz podjąć decyzję, w którym z trzech kierunków chcesz iść:

1. Toszkowy: żywopłot cisowy mocno zaznaczony, przed nim głównie byliny
2. mój: żywopłot niewidoczny, rabata drzewiasto-krzaczasta
3. nazwijmy go pinterestowy: jeden krzew-cudo, atrakcyjny cały sezon, cała reszta robi za tło.

Moje uwagi do tych trzech koncepcji byłyby takie:
1. Przeszkadza mi to, że obok, za brzozami żywopłotu już nie ma - to może sprawiać dziwne wrażenie;
2. nie wiadomo, czy to wszystko się pomieści i czy nie będzie miała ta rabata zbyt "leśnego" charakteru w stosunku do reszty ogrodu;
3. czy derenie na okrągłej rabacie nie zasłonią przypadkiem tego "gwoździa programu"?
Margerytka40 11:51, 21 wrz 2017

Pasuje mi najbardziej druga wersja i nie ukrywam,że z czystej wygody . Tyle,że tak jak Ty mam obawy żeby nie zrobić tam lasu bo z resztą ogrodu mi to nie będzie pasowało. Przychodzi mi do głowy żeby ujarzmić tę dzikość dodając kuliste zimozielone co nawiązało by też z resztą ogrodu.

No tak,za brzozami nijak żywopłotu nie wcisnę. Wsadziłam tam trzy derenie elegantissima z nadzieją na jasną plamę latem i gałązki zimą. Sama mam wątpliwości co do tego pomysłu ale innego nie miałam . Może przycinane derenie na tyle się zagęszczą. ,że choć trochę wypełnią tą lukę. Jeśli nie to chyba tylko jakimś murkiem to zasłonić.

Miałam dziś pomierzyć ten teren i co,pada
Margerytka40 11:56, 21 wrz 2017

MirellaB napisał(a)
U mnie w niektórych miejscach ścisk i rośliny nie do końca mogą w pełnie ładnie się zaprezentować. Sukcesywnie robię im więcej miejsca

Kalinę mam zwykłą i problemy z mszycą na niej nie mam

Na tych zawiłych kalinach chyba nie ma mszyc. Nie mam ale mijam często taką po drodze i mszyc nie widzę na niej.

No tak już jest . Sadzimy małe i wydaje się,że pusto będzie a za parę lat ścisk
Kawa 12:34, 21 wrz 2017

byłam już u ciebie rano ale
że nie miałam nic mądrego do powiedzenia to kulturalnie zmilczałam

ten dereń piękny jest
Margerytka40 12:50, 21 wrz 2017

Kawa napisał(a)
byłam już u ciebie rano ale
że nie miałam nic mądrego do powiedzenia to kulturalnie zmilczałam

ten dereń piękny jest

Piękny fakt ale ja raczej na takie cóś się nie porwę. Drogi,,wolno rośnie i miałabym obawy jeśli idzie o zimę.
Kawa 12:52, 21 wrz 2017

Margerytka40 napisał(a)

Piękny fakt ale ja raczej na takie cóś się nie porwę. Drogi,,wolno rośnie i miałabym obawy jeśli idzie o zimę.

no wiem bo kiedyś o nim czytałam
co nei zmiena faktów że na pinach wygląda bosko hihih