Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Mirka 23:05, 06 gru 2017

Margerytka40 napisał(a)
Zapytałam Pszczółkę o cięcie derenia
Asia derenia możesz przycinać każdej wiosny nisko i będzie ładnie odrastał młodymi gałązkami. Mój po takim cięciu nie rośnie wyżej niż 150 cm.
Obserwuję cały czas planowanie i fajnie się zapowiada.
Mikołajkowe życzenia zostawiam.

Edit:Gratki na 500 stronkę. Pędzisz kochana że hej
Margerytka40 23:07, 06 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)
The Laurent - Perrier Garden ChFS 2013 - tam są kule chyba grabowe (dobre do cienia), mogą być bukowe.

Hi,hi..kupiłam w tym roku sadzonki grabowe właśnie żeby poeksperymentować z kulami
Margerytka40 23:14, 06 gru 2017

Mirka napisał(a)
Asia derenia możesz przycinać każdej wiosny nisko i będzie ładnie odrastał młodymi gałązkami. Mój po takim cięciu nie rośnie wyżej niż 150 cm.
Obserwuję cały czas planowanie i fajnie się zapowiada.
Mikołajkowe życzenia zostawiam.

Edit:Gratki na 500 stronkę. Pędzisz kochana że hej

Dziękuję Mircia ,żebym jeszcze w ogrodzie tak pędziła a to wszystko musi trwać. Może w przyszłym sezonie uda się więcej zrobić,w tym te nieszczęsne jałowce zabrały nam masę czasu. Powoli domykam plany więc zobaczymy. Buziaczki
sylwia_slomc... 23:42, 06 gru 2017

W tym odcinku Mai jest rabata z sumakiem
Kolekcja roślin na piaskach (odc. 612)
tu zdjęcie z tej rabaty
https://www.google.pl/search?q=sumaki+na+rabacie&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjgm8TUufbXAhWGO5oKHbVtB8YQsAQIJg&biw=1366&bih=656#imgrc=5bb9vIv9XGXOkM:
Margerytka40 00:19, 07 gru 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
W tym odcinku Mai jest rabata z sumakiem
Kolekcja roślin na piaskach (odc. 612)
tu zdjęcie z tej rabaty
https://www.google.pl/search?q=sumaki+na+rabacie&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjgm8TUufbXAhWGO5oKHbVtB8YQsAQIJg&biw=1366&bih=656#imgrc=5bb9vIv9XGXOkM:

Właśnie obejrzałam sobie ten odcinek. Ciekawy ogród. Rabata pod sumakiem piękna. Szczególnie kokoryczki mnie zainteresowały. Dzięki Sylwia,zawsze to inne spojrzenie
Kasya 08:13, 07 gru 2017

Asia, a czemu ta rabatka pod sumakiem taka mala ? Co będzie bliżej wzdłuż ścieżki ?
makadamia 08:14, 07 gru 2017

Trójkąt z cisów daje jakieś cmentarne skojarzenia - w mojej głowie inaczej to wyglądało.
Kula pod oknem jest ok. Żeby utrudnić zadanie, to podrzucę jeszcze pomysł kuli z trzmieliny europejskiej lub enkianta. One świetnie się dają formować i pięknie się przebarwiają na jesień. Nie wiem jak trzmielina, ale enkant wolno rośnie.

Bergenię i hakone wyobrażałam sobie swobodnie porozrzucane, ale takie plamy też dobrze wyglądają.

Ten trójkąt będzie czy nie będzie?
Margerytka40 09:19, 07 gru 2017

Kasya napisał(a)
Asia, a czemu ta rabatka pod sumakiem taka mala ? Co będzie bliżej wzdłuż ścieżki ?

Mała? W porównaniu z pozostałymi rabatami faktycznie tak jest choć wymiary to ok 4,5 na 7,5 m .
Margerytka40 09:30, 07 gru 2017

makadamia napisał(a)
Trójkąt z cisów daje jakieś cmentarne skojarzenia - w mojej głowie inaczej to wyglądało.
Kula pod oknem jest ok. Żeby utrudnić zadanie, to podrzucę jeszcze pomysł kuli z trzmieliny europejskiej lub enkianta. One świetnie się dają formować i pięknie się przebarwiają na jesień. Nie wiem jak trzmielina, ale enkant wolno rośnie.

Bergenię i hakone wyobrażałam sobie swobodnie porozrzucane, ale takie plamy też dobrze wyglądają.

Ten trójkąt będzie czy nie będzie?

No widzisz chyba tu jest sedno . Ja tymi dużymi plamami chciałabym bardziej ułożyć ten ogród. Może nie na minimalizm ale takie porozrzucane nasadzenia mi nie leżą . Tu chyba jest pies pogrzebany.

Enkianty fajne ale ja nie jestem w stanie przygotować im tam gleby. Przypominam,że to jednak sumaki i żadne kopanie nie wchodzi w grę. Dlatego miałam myśl o podwyższeniu tej rabaty. Nie mam bladego pojęcia jak się zabrać za zrywanie darni w tym miejscu

Na trójkąt mam chęć i prawie mogę stwierdzić ,że będzie
sylwia_slomc... 09:38, 07 gru 2017

Rozłóż mokre kartony i na to syp ziemię na podniesienie....tylko nie przy samym pniu sumaków, trawa pod kartonami się rozłoży i unikasz uszkodzenia korzeni drzewa, co wiemy czym by skutkowało