Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 14:53, 07 gru 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Może czyściec wełnisty zamoast lawendy i ciut go powtorzyć pod sumakiem, albo juka karolińska, też z niebieskim liściem

Chodzą mi po głowie trawy raczej. Kostrzewy może. Właśnie przeglądam.
makadamia 14:59, 07 gru 2017

no tłumaczę przecie jak komu dobremu: żadnych szarych liści do tej cytrynowej ściany!
Margerytka40 15:14, 07 gru 2017

No właśnie szukam takich żeby nie były sine. Niedźwiedzie futro znalazłam,albo seslerię skalną bądź Heufleriana ale tych nie znam w sensie na żywo,czy nie mają czasem jakiegoś odcienia sinego
Pszczelarnia 15:17, 07 gru 2017

makadamia napisał(a)
no tłumaczę przecie jak komu dobremu: żadnych szarych liści do tej cytrynowej ściany!

Idealna współpraca w procesie twórczym .
Anda 15:39, 07 gru 2017

O, dalej sie dzieje Bodziszki zawsze, no prawie zawsze Sa tez takie zimozielone: Geranium cantabrigense, dalmaticum, macorrhizum, pyrenaicum. Tylko czasem bodziszek sie wysiewa rowniez w kostce. Od sasiadow siewki bodziszka znajduje juz i u mnie.
A Ty tam masz cien czy slonce? Bo hakone i lawende planujesz, i sie pogubilam.
W cieniu lub polcieniu ladnie rosnie Epimedium.
Floksa szydlastego wlasnie wywalilam z rabaty przed domem po 6 latach. Pieknie wszystko zarosl, pokrywa ladnie glebe, ale jak go nie bedziesz naprawde porzadnie ciela po kwitnieniu, to zje wszystkie inne rosliny i zacznie drewniec, i zolknac od spodu. Poza tym floks szydlasty do cisa (jesli kule cisowe beda) to nie za bardzo pasuje wg mnie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 15:42, 07 gru 2017

Margerytka40 napisał(a)
No właśnie szukam takich żeby nie były sine. Niedźwiedzie futro znalazłam,albo seslerię skalną bądź Heufleriana ale tych nie znam w sensie na żywo,czy nie mają czasem jakiegoś odcienia sinego

Sesleria jesienna nie jest sina .
Margerytka40 15:49, 07 gru 2017

Anda napisał(a)
O, dalej sie dzieje Bodziszki zawsze, no prawie zawsze Sa tez takie zimozielone: Geranium cantabrigense, dalmaticum, macorrhizum, pyrenaicum. Tylko czasem bodziszek sie wysiewa rowniez w kostce. Od sasiadow siewki bodziszka znajduje juz i u mnie.
A Ty tam masz cien czy slonce? Bo hakone i lawende planujesz, i sie pogubilam.
W cieniu lub polcieniu ladnie rosnie Epimedium.
Floksa szydlastego wlasnie wywalilam z rabaty przed domem po 6 latach. Pieknie wszystko zarosl, pokrywa ladnie glebe, ale jak go nie bedziesz naprawde porzadnie ciela po kwitnieniu, to zje wszystkie inne rosliny i zacznie drewniec, i zolknac od spodu. Poza tym floks szydlasty do cisa (jesli kule cisowe beda) to nie za bardzo pasuje wg mnie.

Raczej bukszpany będą . Hakone pod sumakami ,tam półcień a lawenda bliżej bramy w suchym i bardziej doświetlonym miejscu
Margerytka40 15:50, 07 gru 2017

mrokasia napisał(a)

Sesleria jesienna nie jest sina .

Zapomniałam o niej a mam jej dużo podzielonej Chyba by pasowała.
sylwia_slomc... 16:20, 07 gru 2017

Margerytka40 napisał(a)

Chodzą mi po głowie trawy raczej. Kostrzewy może. Właśnie przeglądam.

Kostrzewy raczej krótkowieczne u mnie były, ale rogownica jest fajna, lekka jak kwitnie na biało, robi kożuszek , a zapomniana ostatnio no i ładna cały rok, na ten trójkąt pod kule z lawendą jak znalazł, bo uciekać nie będzie miała gdzie

Ja bym w ten trójkąt dała juki, kulkę zimozieloną rogownice i lawendę dookoła jako obwódkę.
A jukę jeszcze lub czyśćca powtórzyć pod sumakiem dla przeniesienia koloru niebieskiego.
sylwia_slomc... 16:23, 07 gru 2017

aaaa teraz doczytałam , że już z sinych , srebrnych kolorów się wycofujesz, czyli co lawendy nie będzie? Z bodziszków polecam bodziszek wspaniały jak dla mnie najładniejszy z kwitnących na niebiesko/fioletowo.