Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 14:12, 16 mar 2018

makadamia napisał(a)
Jak ja uwielbiam ten wątek!

Asia normalnie siem zarumieniłam
anna_t 14:25, 16 mar 2018

dzwoniłam do J. sezon otwiera za tydzień i planuję w sob jechać po te brzozy to dam Ci znać po ile i jakie. Miałam jechać jutro po murarzu ale Pan mnie ostudził w zapędach
Anda 14:40, 16 mar 2018

Asiu, moje typy:

Pomarańcze i brzoskwinie

Rose Hansestadt Rostock - niska, nadaje się na przód rabaty, zdrowa i na dodatek pachnie Ładnie wygląda jak jest sadzona w grupie po np. 3.

Garden of Roses - niska, nadaje się na przód rabaty, bardzo jasna brzoskwinka, bardzo zdrowa, nie pachnie

Summer Song - mocny, przygaszony pomarańcz, pachnie ślicznie i dość mocno, zdrowa u mnie.

Chippendale - ładny pomarańcz przechodzący w brzoskwinię, pachnie ładnie, raczej zdrowa.

Lady Emma Hamilton - prześliczna, mocno pachnąca, piękne kontrastujące ciemne liście, choruję na nią

Augusta Louise - ciekawa zmienność koloru kwiatów, zdrowa, zapach słaby.

Marie Curie - zdrowa, zapach wyczuwalny, ładny kolor.

Purpura - magenta - lawendowy

Munstead Wood - wiadomo, mocny kolor i piękny zapach, zdrowotność zależna od stanowiska

Young Lycidas - kolor mocny, zapach piękny, zdrowotność dobra

Heidi Klum - również niska, piękna i pachnąca, zdrowotność zależy od stanowiska

Astrid Gräfin von Hardenberg - mocna, zdrowa, pięknie pachnąca

Novalis - kolor prawie że lawendowy, fioletowy popiół, zdrowa, mocna róża, nie pachnie

Lavender Ice - niska róża o bardzo ciekawym lawendowym kolorze, zdrowotność zależy od stanowiska

Jeśli Ci te róże nie podejdą, to będziemy szukać dalej. Inne różomaniaczki mam nadzieję, też dorzucą jakieś swoje typy

Myślę, że większość róż na rabacie powinna być w kolorze pomarańczowo-brzoskwiniowym, a tylko dwie lub trzy w tym mocniejszym magentowym lub fiolecie. Myślę, że duo Novalis i Lady Emma Hamilton byłoby wystrzałowe

Do tego dojdą na pewno byliny, na pewno szałwie. Nad bylinamy zastanowimy się, jak już będziesz wiedziała, jakie róże chcesz (kolor i wysokość) i ile ich będzie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
jolanka 14:50, 16 mar 2018

Anda napisał(a)
Asiu, moje typy:

Pomarańcze i brzoskwinie

Rose Hansestadt Rostock - niska, nadaje się na przód rabaty, zdrowa i na dodatek pachnie Ładnie wygląda jak jest sadzona w grupie po np. 3.

Garden of Roses - niska, nadaje się na przód rabaty, bardzo jasna brzoskwinka, bardzo zdrowa, nie pachnie

Summer Song - mocny, przygaszony pomarańcz, pachnie ślicznie i dość mocno, zdrowa u mnie.

Chippendale - ładny pomarańcz przechodzący w brzoskwinię, pachnie ładnie, raczej zdrowa.

Lady Emma Hamilton - prześliczna, mocno pachnąca, piękne kontrastujące ciemne liście, choruję na nią

Augusta Louise - ciekawa zmienność koloru kwiatów, zdrowa, zapach słaby.

Marie Curie - zdrowa, zapach wyczuwalny, ładny kolor.

Purpura - magenta - lawendowy

Munstead Wood - wiadomo, mocny kolor i piękny zapach, zdrowotność zależna od stanowiska

Young Lycidas - kolor mocny, zapach piękny, zdrowotność dobra

Heidi Klum - również niska, piękna i pachnąca, zdrowotność zależy od stanowiska

Astrid Gräfin von Hardenberg - mocna, zdrowa, pięknie pachnąca

Novalis - kolor prawie że lawendowy, fioletowy popiół, zdrowa, mocna róża, nie pachnie

Lavender Ice - niska róża o bardzo ciekawym lawendowym kolorze, zdrowotność zależy od stanowiska

Jeśli Ci te róże nie podejdą, to będziemy szukać dalej. Inne różomaniaczki mam nadzieję, też dorzucą jakieś swoje typy

Myślę, że większość róż na rabacie powinna być w kolorze pomarańczowo-brzoskwiniowym, a tylko dwie lub trzy w tym mocniejszym magentowym lub fiolecie. Myślę, że duo Novalis i Lady Emma Hamilton byłoby wystrzałowe

Do tego dojdą na pewno byliny, na pewno szałwie. Nad bylinamy zastanowimy się, jak już będziesz wiedziała, jakie róże chcesz (kolor i wysokość) i ile ich będzie

Ja uwielbiam jeszcze Lady od Sharlot I Mary ann
Anda 15:12, 16 mar 2018

jolanka napisał(a)

Ja uwielbiam jeszcze Lady od Sharlot I Mary ann

A rzeczywiście, u nas w szkółce dobrze sprzedają się Mary Ann i Capri

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 15:21, 16 mar 2018

Dzięki,przepadłam w tych różach chwilowo
Margerytka40 15:23, 16 mar 2018

anna_t napisał(a)
dzwoniłam do J. sezon otwiera za tydzień i planuję w sob jechać po te brzozy to dam Ci znać po ile i jakie. Miałam jechać jutro po murarzu ale Pan mnie ostudził w zapędach

Aniu to daj znać jak i co
Margerytka40 17:40, 16 mar 2018

Moje różane typy z listy Andy to-Summer Song,Lady Emma Hamilton i Lady of Shalott do tego chyba tylko Munstead Wood . Zastanawiam się czy Novalis ale jej kolor chyba(po zdjęciach z netu trudno określić)zbyt mało wyraźny. Stawiałabym na zdecydowane kolory
ryska 17:55, 16 mar 2018

Ale super będziesz miała róże. Tego się nie spodziewałam.
Te zestawienia kolorów z inspiracji rewelacyjne.
Dziewczyny Ci świetnie doradzają.
A z dzikami może być różne zakończenie, my auto musieliśmy zostawić na złomie 300 km od domu.
anna_t 18:48, 16 mar 2018

Margerytka40 napisał(a)
Moje różane typy z listy Andy to-Summer Song,Lady Emma Hamilton i Lady of Shalott do tego chyba tylko Munstead Wood . Zastanawiam się czy Novalis ale jej kolor chyba(po zdjęciach z netu trudno określić)zbyt mało wyraźny. Stawiałabym na zdecydowane kolory
i do tego kocimietka i rudbekie..no bosko i nietuzinkowo będzie