Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Kawa 12:57, 14 maj 2018

Asia
bergeniowa będzie superowa...
a reszty nie ogarniam niestsety
Makusia 12:58, 14 maj 2018

Asi prawym górnym
Chyba jak staniesz plecami do domu, to prawy masz po lewo
Ten górny na dole Po mojemu to prawy dolny
sylwia_slomc... 12:59, 14 maj 2018

Bergenie odbija tylko lej wodę chwile im to zajmiehakonki u mnie cały sezon po dzieleniu startowały, ale teraz z roku na rok ładniejsze
Fajnie Ci to wychodzi, a czytam, że coś zapału brak...nie wierzę
ren133 14:12, 14 maj 2018

Margerytka40 napisał(a)

No to jakoś musimy się umówić w związku z bergeniami. Poczekam jeszcze kilka dni i te liście co nie wstaną ciachnę.

A będziesz u Bogdzi?
Bogdzia 14:14, 14 maj 2018

Będzie.
ren133 14:16, 14 maj 2018

Bogdzia napisał(a)
Będzie.

No to super
Margerytka40 16:37, 14 maj 2018

Dziewczyny na planie,który wstawiłam to ten lasek istotnie w prawym dolnym rogu. Jak pisałam posta miałam przed sobą swój zwykły papierowy plan i zamieszanie stąd się wzięło.

Asiu

Ależ ja realizuję front właśnie i doskonale wiem ,że daleka droga do reszty. Problem polega na tym ,że wiesz o tym-nie mam pustego ogrodu gdzie rabata po rabacie bez przeszkód mogę sobie robić. Weźmy chociażby ten front. Przy niwaku sosnowym rośnie mi teraz klon Flamingo. Chciałabym go zostawić ale muszę go przesadzić bo w planie na to miejsce nie został uwzględniony. Bardzo dobrze ,że go tam ma nie być bo pasowałby niczym ten wół do karety. Tylko gdzie go przesadzić,przecież nie będę z nim co chwila biegać po różnych miejscach bo ani nie mam na to siły ani on (ten klon) tego nie przeżyje. To jeden z wielu przykładów . Może bym więc od razu wymyśliła jakieś sensowne miejsca na cały ten majdan i co się uda zostawiła ,resztę zagospodarowała po ludziach. To powoduje chęć bliższego sprecyzowania reszty miejsc u mnie.
Margerytka40 16:41, 14 maj 2018

Makusia napisał(a)
No to powiem Ci, że prawy górny róg wydaje się na tyle wielgaśny, że lasek aż się tam prosi
Nie znam się na nasadzeniach, nie podpowiem Ci z jakich drzew- iglaste mają tę zaletę, że są zielone cały rok. Liściaste- wiadomo- śmieciuchy i sezon krótszy. Mimo tych minusów liściastych, mi jakoś bliżej do nich, niż do iglaków. Jeśli miałabym u siebie taką decyzję podejmować, to pewnie postawiłabym na....brzozy lub....graby
Twój pomysł z czerwonolistnymi wydaje mi się jednak fajny, bo skoro byłaby to już druga plama, to byłoby to fajne nawiązanie i powtórzenie.

Nawiązanie by było i mnie kompletnie nie przeszkadza ,że to znowu te Pissardii. Wolałabym jeden gatunek niż mieszanie różnych.
Margerytka40 16:49, 14 maj 2018

makadamia napisał(a)
O rany! Jak masz front zaplanowany, to myślałam, że go będziesz robiła
albo różankę pod domem
albo ciurkadełko będziesz rozwalać i przerabiać
na kwaśnej chyba też planowałaś przygotowywać ziemię

a Ty się za kolejny kawałek ogrodu chcesz brać!

czy przypadkiem nie zamierzałaś wymienić i ujednolicić całego żywopłotu, który tam jest? bo to trzeba byłoby zrobić najpierw na tej rabacie

a co do samego pytania: mnie się tam widziała bardziej rabata pod drzewami, niż lasek.
różnica jest taka, że na rabacie nasadzenia są wystopniowane pod względem wysokości, a w lasku nie.

wydaje mi się, że na lasek to tam jednak nie ma miejsca.
a w dodatku, nigdzie jeszcze nie masz typowej cienistej rabaty z paprociami, hostami, tawułkami itp. a to byłoby idealne miejsce

Chyba faktycznie miała by to być rabata pod drzewami ale czy w tym stylu jak piszesz to niekoniecznie. Nic nie mam do host ,tawułek . Bardzo je lubię i będą też na frontowej. Tu myślałam bardziej o krzewach pod drzewami,może też jakiś pas Anabelek. Mgliste mam jeszcze wyobrażenia na to miejsce.
Margerytka40 16:51, 14 maj 2018

Kawa napisał(a)
Asia
bergeniowa będzie superowa...
a reszty nie ogarniam niestsety

A przecież nie lubisz bergenii