Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

anabuko1 22:32, 28 sie 2018

Asiu, przepiękny widok z tymi trzcinnikami, rozchodnikami i niższymi trawkami.
Suuper to wygląda, naprawdę
makadamia 08:04, 29 sie 2018

Toszka napisał(a)
Japońskie szybko przyrastają, sama się przekonasz. I dodatkowo wytrzymałe są bestie
Dobrze rozerwiesz bryłę korzeniową, rozłożysz w "pająka"...ziemia ciepła to migiem zaczną się korzenić.

No, z tym rozrywaniem to zalecam ostrożność
Jak na wiosnę sadziłam swoje japonki, to jedną urwałam już w rękach, a druga uschła w ziemi.
Strasznie ciężko te przerośnięte, torfowe bryły korzeniowe się rozrywały
Toszka 08:42, 29 sie 2018

Oj, Asiu, para w rękach potrzebna do otwierania słoików , a do roślin potrzebne zgrabne paluszki i czasami nożyczki. Własnie do zbitych, sfilcowanych brył nozyczki są najwazniejsze - nacinam wzdłuż wysokości po 4 stronach. Często odcinam cały dół na centymetr. Delikatnie rozrywam i usuwam sporo torfu od środka. Sadze na pająka

I tak à propos... ostatnie dwa sezony marniał mi kiścień, który rosnie od ponad 8 lat i zawsze był w doskonałej kondycji. Od wiosny zeszłego roku miał chlorozę, drobniejące liscie i nie rósł praktycznie wcale...wręcz cofał się. Podlewałam biedaka, sprawdzałam ph...nic.
Miesiąc temu wykopałam by zobaczyć co się dzieje. Okazało się, że właśnie źle była rozerwana bryła. W 2016 jak była susza to torf w bryle zasechł i pomimo deszczowego lata 2017 już nie wchłonął ponownie wody...jak to torf. Bryła korzeniowa była po 8 latach nie rozrośnięta, sucha, pomimo, ze naokoło ziemia mokra i doskonale rosną inne kwasoluby.
Po tylu latach odezwał mi się czkawką pośpiech i brak staranności
Margerytka40 07:13, 30 sie 2018

makadamia napisał(a)

No, z tym rozrywaniem to zalecam ostrożność
Jak na wiosnę sadziłam swoje japonki, to jedną urwałam już w rękach, a druga uschła w ziemi.
Strasznie ciężko te przerośnięte, torfowe bryły korzeniowe się rozrywały

Postaram się robić to ostrożnie w takim razie
Margerytka40 07:21, 30 sie 2018

Toszka napisał(a)
Oj, Asiu, para w rękach potrzebna do otwierania słoików , a do roślin potrzebne zgrabne paluszki i czasami nożyczki. Własnie do zbitych, sfilcowanych brył nozyczki są najwazniejsze - nacinam wzdłuż wysokości po 4 stronach. Często odcinam cały dół na centymetr. Delikatnie rozrywam i usuwam sporo torfu od środka. Sadze na pająka

I tak à propos... ostatnie dwa sezony marniał mi kiścień, który rosnie od ponad 8 lat i zawsze był w doskonałej kondycji. Od wiosny zeszłego roku miał chlorozę, drobniejące liscie i nie rósł praktycznie wcale...wręcz cofał się. Podlewałam biedaka, sprawdzałam ph...nic.
Miesiąc temu wykopałam by zobaczyć co się dzieje. Okazało się, że właśnie źle była rozerwana bryła. W 2016 jak była susza to torf w bryle zasechł i pomimo deszczowego lata 2017 już nie wchłonął ponownie wody...jak to torf. Bryła korzeniowa była po 8 latach nie rozrośnięta, sucha, pomimo, ze naokoło ziemia mokra i doskonale rosną inne kwasoluby.
Po tylu latach odezwał mi się czkawką pośpiech i brak staranności

Mnie już kilka razy zdarzało się wykopywać roślinę po roku czy dwóch i miała bryłę korzeniową taką jak przy pierwszym sadzeniu. Cała doniczka odznaczona jakby. Teraz staram się przy wszystkim ,co wsadzam popracować żeby rozluźnić korzenie i wytrzepać ten torf. Czasem jest jak skała. Zastanawiam się jak im to w szkółkach rośnie bo nie zawsze ta grduła torfu dobrze nasączona jest,wręcz suchy beton czasem.
Margerytka40 07:30, 30 sie 2018

anabuko1 napisał(a)
Asiu, przepiękny widok z tymi trzcinnikami, rozchodnikami i niższymi trawkami.
Suuper to wygląda, naprawdę

Też mi się ten zestaw podoba choć trzcinniki dół mają okropny ale nie widać teraz bo rozchodniki zasłaniają i jest ok. To taka eksperymentalna rabata na razie ale gdzieś ten zestaw wykorzystam
Margerytka40 08:06, 30 sie 2018

Jak myślicie ,czy mogę jeszcze przesadzać trawy? Chodzi mi głównie o carexy. Jeszcze jest sierpień i jesień ma być podobno długa i ciepła więc może jeszcze ?
anka_ 08:59, 30 sie 2018

Wiesz Asiu, jak ja wspomniałam wczoraj że chcę jeszcze przesadzać i sadzić trawy to mnie taka jedna Iwonka opieprzyła Ale prawdą jest że te co sadziłam w zeszłym roku późnym latem wszystkie padły. Tak więc w tym nie ryzykuję.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Margerytka40 09:28, 30 sie 2018

anka_ napisał(a)
Wiesz Asiu, jak ja wspomniałam wczoraj że chcę jeszcze przesadzać i sadzić trawy to mnie taka jedna Iwonka opieprzyła Ale prawdą jest że te co sadziłam w zeszłym roku późnym latem wszystkie padły. Tak więc w tym nie ryzykuję.

Uuuuuu
A tak chciałabym jeszcze większość tej kwaśnej rabaty ogarnąć. Wiosną tak strasznie mało czasu na takie rzeczy,jeszcze jak jest chłodna wiosna to ok a jak taka jak w tym roku letnia to porażka.
eVka 09:38, 30 sie 2018

Powiem szczerze,że ja zazwyczaj przesadzam trawy jesienią, w lato za gorąco dla nich. Żadna mi nie padła ale gwarancji oczywiście nikt Ci nie da. Fakt, że we Wrocku są wyjątkowo ciepłe zimy i nie ma c porównywać z resztą kraju. Sadziła hakonki w październiku i teraz piękne są