Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Anda 18:25, 04 lis 2018

W Twoich pinach znalazłam jeszcze to
https://pin.it/dnt4yhxucoiomv

Miałabyś niby ściankę i donicę

A z Twoich pinów najbardziej podoba mi się to

https://pin.it/ifwxpgqkgwdkpp
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 19:05, 04 lis 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Może mu zależy na odgłosie spływającej wody?
W donicy efekt akustyczny byłby niesłyszalny.
Wszystko zależy od tego, czego oczekujecie od tego wodnego elementu.
Ścianka czy wanna (donica), przez swoje gabaryty, będzie się pchała na pierwszy plan i trzeba bardzo starannie zaplanować dla niej oprawę.

Rozrysuj to sobie na kartce. Gdzie to ma być i co będzie obok. Tylko nie rzut z góry, ale obraz w przestrzeni ogrodowej. To musi pasować do całości ogrodu.

Mnie też zależy na odgłosie wody
Spróbuję to rozrysować jak radzisz,wiem na razie tyle ,że chciałabym otoczyć to zielenią. Jeśli ścianka to puścić na nią jakieś nieinwazyjne pnącze(powojnik ?). Z tyłu będzie miała tło ze szmaragdów,gdzieś tam też chciałabym Olę posadzić. To tak na teraz widzę
Margerytka40 19:10, 04 lis 2018

Anda napisał(a)
W Twoich pinach znalazłam jeszcze to
https://pin.it/dnt4yhxucoiomv

Miałabyś niby ściankę i donicę

A z Twoich pinów najbardziej podoba mi się to

https://pin.it/ifwxpgqkgwdkpp

Na to pierwsze raczej nie ma szans bo to tak nie do końca mi się podoba. A drugi pin to właśnie mój ulubiony i jeśli ścianka to taka. Pewnie bardziej w szarościach
Gruszka_na_w... 19:26, 04 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)

Mnie też zależy na odgłosie wody
Spróbuję to rozrysować jak radzisz,wiem na razie tyle ,że chciałabym otoczyć to zielenią. Jeśli ścianka to puścić na nią jakieś nieinwazyjne pnącze(powojnik ?). Z tyłu będzie miała tło ze szmaragdów,gdzieś tam też chciałabym Olę posadzić. To tak na teraz widzę

Po obejrzeniu Twoich inspiracji stwierdzam, że nie masz łatwego zadania.
Bo powiedzieć- "Chcę ściankę wodną czy fontannę" jest szalenie łatwo.
Trudniejsze jest to, że przy wyborze formy trzeba uwzględnić charakter domu i styl ogrodu, a użyte materiały dobrze byłoby, żeby współgrały z resztą.

Ścianki u Reni, Oli, czy zbiorniczek wodny u Navi, ścianka lustrzana u Danusi stylistycznie wpisują się w całość działki (domu i ogrodu), do czegoś nawiązują. W tym sensie jest to trudny wybór.
Masz nad czym dumać.
To, co napisałam, to taka moja lekka prowokacja. Może burza mózgów się wywoła. Gusta są różne, ale wrażenie estetyczne, harmonia jest ponad tym i dlatego podziwiamy budynki, ogrody zupełnie inne od tych, które mamy u siebie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 20:09, 04 lis 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Po obejrzeniu Twoich inspiracji stwierdzam, że nie masz łatwego zadania.
Bo powiedzieć- "Chcę ściankę wodną czy fontannę" jest szalenie łatwo.
Trudniejsze jest to, że przy wyborze formy trzeba uwzględnić charakter domu i styl ogrodu, a użyte materiały dobrze byłoby, żeby współgrały z resztą.

Ścianki u Reni, Oli, czy zbiorniczek wodny u Navi, ścianka lustrzana u Danusi stylistycznie wpisują się w całość działki (domu i ogrodu), do czegoś nawiązują. W tym sensie jest to trudny wybór.
Masz nad czym dumać.
To, co napisałam, to taka moja lekka prowokacja. Może burza mózgów się wywoła. Gusta są różne, ale wrażenie estetyczne, harmonia jest ponad tym i dlatego podziwiamy budynki, ogrody zupełnie inne od tych, które mamy u siebie.

Napisałaś dokładnie to, co mnie nurtuje. Jak wpisać element wodny ,jaki by nie był ,w mój ogród. Jak dopasować materiały. Trudne to tym bardziej ,że jeszcze jest wiele rzeczy do zrobienia. Jeszcze budynek gospodarczy trzeba odnowić ,zrobić podjazd i wiele innych. Pewnie potrwa to jeszcze szmat czasu bo nie wszystko od razu da się przeskoczyć. Nie mam parcia ,że musi być już. Głową muru nie przebiję . Robię spokojnie to ,co mogę. Nie mniej jednak są sprawy ,rzeczy które przyprawiają mnie o że tak powiem zespół niespokojnych rąk,nóg i co tam jeszcze. Są to na dzisiaj altana i woda w ogrodzie. Wiem ,że powinnam myśleć o tym na końcu moich zmian bo to takie smaczki ,duże smaczki ale nie umiem w tej kwestii wykazać się cierpliwością,no nie umiem. Co poradzić?
Wiem ,wariatka jestem
Bogdzia 20:21, 04 lis 2018

Strasznie trudne pytania zadajesz, nie potrafię odpowiedziec co lepsze ale wydaje mi się ze cichszy szmerek wody jest na ściance niz przy fontannie.
Margerytka40 20:27, 04 lis 2018

Bogdzia napisał(a)
Strasznie trudne pytania zadajesz, nie potrafię odpowiedziec co lepsze ale wydaje mi się ze cichszy szmerek wody jest na ściance niz przy fontannie.

Trudny problem to i pytania nie łatwe ,co by nie było ma mi szumieć ,pluskać....mmmmm
Margerytka40 13:57, 05 lis 2018

Dla Gruszki kalina wonna

Same patyczki już więc niewiele można powiedzieć

Bardzo wstępnie wyznaczyłam rabaty i przejście do warzywnika, przyszłego warzywnika bo na razie to jest pi......ik.
Margerytka40 14:05, 05 lis 2018

W planie miał tam być żywopłot szmaragdowy tylko ale jak mam patrzeć z okna, tylko tuje i nic?!
Na resztę badyli nie patrzcie bo wszystko do przeniesienia a tam gdzie jest huśtawka planuję ściankę, trochę bardziej wsuniętą do tyłu, zaraz przed tujami. Jabłonka wylatuje.
magnolia 15:48, 05 lis 2018

a nie zostawiasz tej jabłonki?- wystarczy obciąć dziki i będzie pięknym soliterem
Tylko nie wiem jak z nią z perspektywy huśtawki czyli docelowo wody.
Gdzie to jest na planie, gubię się?