Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Anda 10:00, 10 sty 2019

A paprocie nie powtórzyłyby kształtu gałązek świerka przypadkiem? Coś jak odbicie lustrzane mi chodzi po głowie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 10:05, 10 sty 2019

Asiu, testuj.
U mnie paprocie pod drzewami słabo sobie dają radę (pióropusznik, narecznica, wietlica - wyjątek to ten języcznik i jeszcze adiantum stopowate), podobnie bergenia.
Ale u mnie piasek a u Ciebie glina, więc może być zupełnie inaczej.
Kibicuję w każdym razie.
Margerytka40 10:07, 10 sty 2019

Anda napisał(a)
A paprocie nie powtórzyłyby kształtu gałązek świerka przypadkiem? Coś jak odbicie lustrzane mi chodzi po głowie

Nie myślałam tak o tym, jeśli miałyby być paprocie to chyba już nie chciałabym tego mojego piuropusznika choć pewnie byłoby łatwiej bo dużo go mam. Ale ta jego inwazyjność. Chcę tam ograniczyć przyszłą pielęgnację do minimum, nie lubię tego miejsca
Margerytka40 10:21, 10 sty 2019

makadamia napisał(a)
Asiu, testuj.
U mnie paprocie pod drzewami słabo sobie dają radę (pióropusznik, narecznica, wietlica - wyjątek to ten języcznik i jeszcze adiantum stopowate), podobnie bergenia.
Ale u mnie piasek a u Ciebie glina, więc może być zupełnie inaczej.
Kibicuję w każdym razie.

Pierwsze co to znów walka z glebą mnie czeka, niech tylko zima zacznie odpuszczać muszę tam wejść, obornik już czeka i mączka i kompost trudne to będzie wyzwanie
Anda 10:23, 10 sty 2019

Ogólnie paprocie nie lubią zbyt sucho, ale może dałyby radę te odmiany:

Polystichum setiferum 'Plumosum Densum' - jeden z najlepiej znoszących suche gleby

Athyrium filix-femina - lubi się rozprzestrzeniać

Dryopteris affinis - potrzebuje czasu na rozwinięcie

Dryopteris wallichiana - jest duży, ale nie wiem, jak u Ciebie z zimowaniem

Polystichum aculeatum - na początku potrzebuje kompostu, potem daje sobie radę i w suchej ziemi

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 10:49, 10 sty 2019

Ewa dzięki, poprzeglądam co i jak. Potrzebuję tam mocnych tych paproci ok. 0,8m. Trzeba będzie poświęcić ze 2 sezony i przetestować to i owo
Margerytka40 11:36, 10 sty 2019

Mam jeszcze zagwostkę co do miejsca na planie oznaczonego nr 4. Nie za bardzo mam pomysł co tam posadzić. To miejsce z kalinami i dalej aż przed domek. Kaliny zamiast v. Diana będą v. farreri nanum i chyba jeszcze dam tam jedną moją nn rosnącą trochę wyżej, podobną do Juddii. Niech to taki kalinowy zakamarek będzie. Chcę coś między te kaliny i nie wiem co by to miał być. Wystawa zachodnia, warunki średnie. Myślałam o rdestach, nie mam gdzie ich ulokować a chciałabym gdzieś

makadamia 11:44, 10 sty 2019

takie niskie te kaliny?
Jak półcień, to może jarzmianki albo zawilce japońskie?
rdesty chyba bardziej słonecznie wolą?
Margerytka40 12:52, 10 sty 2019

makadamia napisał(a)
takie niskie te kaliny?
Jak półcień, to może jarzmianki albo zawilce japońskie?
rdesty chyba bardziej słonecznie wolą?

Myślisz, że za niskie? Hmm.. pewnie w stosunku do świerków to jakoś nieproporcjonalnie wyszło, masz rację Diana będzie chyba lepsza, a może dzwonki brzoskwiniolistne? Pięknie mi kwitły tego roku i nawet nie muszą mieć patelni. Coś w kolorze blue bym chciała
makadamia 14:19, 10 sty 2019

Jak masz dzwonki, to sadź dzwonki. A jak się nie sprawdzą, to wtedy będziesz myślała dalej