Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 14:55, 10 sty 2019

makadamia napisał(a)
Jak masz dzwonki, to sadź dzwonki. A jak się nie sprawdzą, to wtedy będziesz myślała dalej

anabuko1 21:01, 11 sty 2019

Margerytka40 napisał(a)

Zima trzyma. I nawet ładna. Bardzo ładna
Cztytam też o nowych planowaniach. Fajnie .
Ja jeszcze trochę. .. ba razie niech głowa odpocznie
Margerytka40 09:51, 12 sty 2019

anabuko1 napisał(a)

Zima trzyma. I nawet ładna. Bardzo ładna
Cztytam też o nowych planowaniach. Fajnie .
Ja jeszcze trochę. .. ba razie niech głowa odpocznie

Plany, plany Aniu, tak przeglądam teraz zapiski z ubiegłego roku to cały on przebiegał właśnie pod haslem planowanie, ten będzie dalszym wprowadzaniem tych planów w życie. Oj, dużo chciałabym w tym sezonie zrobić zobaczymy co się uda, na ile sił i mamonki starczy .
A zima trzyma i w sumie dobrze bo teraz na nią czasa jak przyjdzie czas na wiosnę niech będzie wiosna. Macham Aniu zimowo

Fatalnie teraz z tym płotem, niech szmaragdy rosną szybciutko bo nie mogę na to patrzeć
Magleska 10:03, 12 sty 2019

Szmaragdy urosną.....po 3 latach moje w poprzednim ogrodzie były ponad płot ,a sadziłam niewielkie
......będzie piękna zasłona płotu,jak urosną ,a teraz nie patrz na płot ,tylko na piękną scenerię przed nim

.....Czasami widuję betonowe płoty fajnie pomalowane .........zawsze możesz go pomalować ,lub zakryć np.matą wiklinową .....albo po prostu poczekać

Poczytałam o planach ....będzie się działo .......Ja tez powolutku zaczynam planować ,ale narazie mi nie idzie szukam inspiracji ......i zmieniają mi się koncepcje co kilka dni ....dobrze ,że mam mały ogródek ,więc za wiele zmian nie wprowadzę
Miłego dnia
Margerytka40 12:06, 12 sty 2019

Madziu
Jakoś z tym płotem muszę żyć póki co, decydując się na wywalenie tych starych tuj, wiedziałam jak to będzie wyglądało, mus zacisnąć zęby albo nie patrzeć w te okolice
Najtrudniejsze są zawsze wybory a później konsekwencja z tym, co się już wybrało. Sama to przerabiam. Teraz też jeszcze waham się co do zamówienia różanego a niby już mam wybrane róże, które chcę. Teraz jeszcze jakieś mi się spodobały a nie mogę mieć wszystkich. Ciągle powtarzam w myślach:umiar, umiar i konsekwencja
Margerytka40 12:18, 12 sty 2019

Macie może jakieś doświadczenia w wysiewie gilenii? Mam ochotę na tę roślinkę, chciałabym zobaczyć czy u mnie by się sprawdziła i poszukując wpadłam na ofertę nasion.
anna_t 12:22, 12 sty 2019

Ale wiesz co pomysł na pomalowanie tego płotu nie jest zły.. na szaro np.
W 3 lata tuje nie zaslonia płotu, ja już mieszkam 3 i tuje 1,5m mają A nawodnienia mam.
To twoje sadzenie plamami jest genialne! Bajka
Margerytka40 12:43, 12 sty 2019

anna_t napisał(a)
Ale wiesz co pomysł na pomalowanie tego płotu nie jest zły.. na szaro np.
W 3 lata tuje nie zaslonia płotu, ja już mieszkam 3 i tuje 1,5m mają A nawodnienia mam.
To twoje sadzenie plamami jest genialne! Bajka

Hmm, no chyba masz pomysł, zobaczę, popytam sąsiadkę bo to jej płot ale raczej się zgodzi bo to miła starsza pani i nigdy nie wchodzimy sobie w drogę, nawet w zeszłym roku jak M poszedł do niej bo chcieliśmy powycinać krzaczory za siatką i m.in. wiśnie samosiejki z drzewa tej pani, ona nie miała nic przeciwko i nawet kazała gałęzie z jej wiśni przechodzące na naszą stronę powycinać. Może więc pomalowałabym ten płot.
Plamy pewnie już w tym sezonie dadzą popis, lubię je
Margerytka40 13:00, 13 sty 2019

Pokuszę się o jako takie podsumowanie ubiegłego roku, dla szybszego rozeznania co i kiedy zrobiłam

Styczeń 2018
Właściwie nic spektakularnego - wiadomo zima i w ogrodzie martwy sezon. Początek miesiąca był bez śniegu i jakichś wielkich spadków temperatur. Kwitły mi nawet pierwiosnki
i naparstnice

I stipy były jeszcze ok
Margerytka40 13:09, 13 sty 2019

Śnieg spadł coś koło połowy miesiąca

Choć w ogrodzie cicho to ja planowałam, planowałam, planowałam.
Plany dotyczyły głównie frontu. Pojawił się pomysł wywalenia żółtych tuj, obsadzenia miejsc pod sosnowymi niwakami. Pojawiły się pierwsze listy zamówień roślinnych.

Luty
Dalej plany, ogólnie nuda. By zupełnie nie odwyknąć od spraw ogrodowych zajęłam się wysiewaniem ale w domu, w kiełkownicy