Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 08:46, 19 paź 2016

Kochani, myślę ciągle o drzewie/krzewie, które mogłoby być przy tarasie. To jest strona południowa, mocno nasłoneczniona. Drzewko miałoby wypełnić optycznie dziurę pomiędzy platanem a wierzbą, osłonić taras od ulicy i zamknąć widok na resztę ogrodu, żeby ładne wejście się zrobiło.

Na razie wymyśliłam Nigrę, Amanogawę, Magnolię- coś co rośnie do 5-6 metrów i nie jest zbyt duże, ale może podpowiecie co może być innego blisko tarasu.
Nett 08:47, 19 paź 2016

anbu napisał(a)
Oooo ładne trawki Oby zimę przetrwały

Zadołuję je Aniu w doniczkach w jakimś zacisznym miejscu i będę trzymać kciuki żeby przetrwały
anbu 08:50, 19 paź 2016

Nigra fajny pomysł - przez cały rok bordowe liście
Amanogawa też w sumie fajna - cudnie kwitnie na wiosnę a potem to zwykłe drzewo. Ja mam ich aż 6 i mimo, że to zwykłe drzewa bardzo je lubię.
Magnoilii nie mam i mieć nie będę - ktoś mądrze napisał na forum, że jest przereklamowana
anbu 08:51, 19 paź 2016

Nett napisał(a)

Zadołuję je Aniu w doniczkach w jakimś zacisznym miejscu i będę trzymać kciuki żeby przetrwały

To ja trzymam kciuki za Twoje Variegatusy a Ty za moje
Może takie kciuki krzyżowe są bardziej skuteczne hi hi
Nett 08:55, 19 paź 2016

anbu napisał(a)
Nigra fajny pomysł - przez cały rok bordowe liście
Amanogawa też w sumie fajna - cudnie kwitnie na wiosnę a potem to zwykłe drzewo. Ja mam ich aż 6 i mimo, że to zwykłe drzewa bardzo je lubię.
Magnoilii nie mam i mieć nie będę - ktoś mądrze napisał na forum, że jest przereklamowana

Hi hi, Aniu Szczecin to miasto magnolii. Mają tu idealny klimat.Każdy ma je w ogródku. Wstyd nie mieć, tak tu mówią. Ja nie czuję presji , ale na wiosnę jak wszędzie kwitną, to widok rzeczywiście jest oszałamiający.
Ja mam szkołę 200 metrów od domu i tam jest kilkanaście magnolii w różnym wieku (mają taką tradycję, że każdy rocznik opuszczający szkołę sadzi kolejną) i wygląda to super.
Co oczywiście nie oznacza, że ja musze mieć.
anbu 09:00, 19 paź 2016

No rzeczywiście jak jadę do pracy wiosną to głowa moja obraca się w koło - bo one robią wrażenie
Jedna tak rośnie przy piekarni w której kupuję chleb, cyknę Wam zdjęcie na wiosnę - jest ogromna i piękna
Nie mam nic przeciw magnoliom, żeby nie było, jednak u siebie jej mieć nie będę
AniMa 09:20, 19 paź 2016

A ja właśnie chciałam pisać, że gdybym miała warunki, to wsadziłabym magnolię - oczywiści białą odmianę... Ale nie dlatego, że połowa ludzi naokoło ja ma....Uwielbiam te kwiaty i mięsiste liście. Poza tym ma ciekawy kształt korony.
anna_t 09:43, 19 paź 2016

Nett napisał(a)
Kochani, myślę ciągle o drzewie/krzewie, które mogłoby być przy tarasie. To jest strona południowa, mocno nasłoneczniona. Drzewko miałoby wypełnić optycznie dziurę pomiędzy platanem a wierzbą, osłonić taras od ulicy i zamknąć widok na resztę ogrodu, żeby ładne wejście się zrobiło.

Na razie wymyśliłam Nigrę, Amanogawę, Magnolię- coś co rośnie do 5-6 metrów i nie jest zbyt duże, ale może podpowiecie co może być innego blisko tarasu.

pierwsze co pomyślałam to wielopniowy grujecznik bo piekny i slicznie pachnie i chyba by bardziej zasłonił. tylko czy tą patelnie u ciebie wytrzyma..musiałby miec nawodnienie. ja swoje mam na patelni i narazie dają rade ale leje na nie konkretnie
Nett 10:50, 19 paź 2016

Aniu, no własnie też myslę o czymś wielopniowym. Grujecznik śliczny, ale czy za duży nie urośnie?
Nett 10:51, 19 paź 2016

AniMa napisał(a)
A ja właśnie chciałam pisać, że gdybym miała warunki, to wsadziłabym magnolię - oczywiści białą odmianę... Ale nie dlatego, że połowa ludzi naokoło ja ma....Uwielbiam te kwiaty i mięsiste liście. Poza tym ma ciekawy kształt korony.

Ania a nie masz warunków?