Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 11:26, 18 paź 2016

malgol napisał(a)
Aneta , a trawy już przyszły? To przecież tez zakupy co poprawiają humor

Status: Przygotowywane do wysłania.
makadamia 11:27, 18 paź 2016

Anetko, przecież Ty masz jeszcze cały tył do zaplanowania
Nett 11:30, 18 paź 2016

makadamia napisał(a)
Anetko, przecież Ty masz jeszcze cały tył do zaplanowania

O nie, Asia, nawet o tym nie myśl! Tył jest na lata następne. Nawet nie chcę patrzeć na niego teraz, bo zupełnie oszaleję. Nie, nie, nie! Tyłu nie ma!
makadamia 11:38, 18 paź 2016

Nett 11:50, 18 paź 2016

Wiecie co, najgorsze, że ja wiem jaki chcę ogród, jak ma wyglądać, częściowo nawet jakie rośliny mają byc, albo jaki efekt mają dac, ale jak przychodzi do szczegółów to się gubię i nie umiem tego sobie poukładać albo dobrać średniego piętra, albo tła.
Najbardziej nie mam pomysłu na ten szczyt skarpy i póki co kółko przy tarasie, ale to chyba będzie wynikac z pozostałych nasadzeń.

malgol 11:54, 18 paź 2016

Nie martw się Anetko, większość z Nas tak ma. Przeciez nie jesteśmy ogrodnikami z zawodu więc wiedza Nasza i pomysły wymagaja wsparcia fachowców. Po to tu jesteśmy
Nett 11:56, 18 paź 2016

AniMa 12:08, 18 paź 2016

HEJ HEJ 100 własnie stuknęła GRATULAJSZYN
Nett 12:09, 18 paź 2016

AniMa napisał(a)
HEJ HEJ 100 własnie stuknęła GRATULAJSZYN

A jak zaczynałam, to myślałam, że nigdy nie dobrnę
Nett 12:18, 18 paź 2016

Wymalowałam jakąś tam swoją koncepcję co do jednej części i naniosłam gdzie mam wątpliwości i jakie.

Przy wejściu chciałam ciąg żurawek paprika lub rio, później te żółte co rosły wzdłuż tuj, w nich kule lub coś coś czerwonego. (Ania proponowała klonika), później wokół kółka carex jakis jako obwódka. W obu tych częściach nie mam pomysłu na średnie piętro.
W kółku przy tarasie chciałabym drzewko żeby zasłonic taras i wypełnić wizualnie puste miejsce między platanami a wierzbą, ale poza tym nie mam koncepcji co dalej.
Pod platanami Gracki, hortensje, żurawki (może georgia peach) i trawy amazon mist- bo mam ich dużo. Może też być wersja bez żurawek, wtedy w trawy coś dodam. Nie wiem czy przesadzać róże które są koło wierzby i co dac na całym tym pasie od wierzby do platanów. Może miskanty ML lub rozplenice a pomiędzy nimi jeżówki lub rozchodnik?

Podoba mi się też zestawienie 3 trzmieliny żółte na pniu, a pod nimi lawenda i chciałabym to mieć, mam kilka sztuk przywrotnika i też chętnie bym gdzies go umieściła. Mam sporo Red baronów, więc jako czerwony element mogłyby być. I mam kilkanaście sztuk odętki białej, która miała być wzdłuż tuj, tam gdzie żółte żurawki, a teraz nie wiem gdzie ją dać.
Tak to teraz w mojej głowie wygląda.