Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 12:30, 24 paź 2016

Jazzy tak Danusia u kogoś pisała, u mnie też tak pisała gdy sadziłam platany.

Nett 12:34, 24 paź 2016

Tak się zastanawiam czy jednak nie zacząc od pierwszego przęsła sadzić, i wtedy podzielić tą rabatę żwirową na część z korą i ze żwirem. To jedna myśl.
Druga- zamiast tuj wsadzić cos innego nad czym mogłyby być te umbry i by im nie przeszkadzało sąsiedztwo.

O takim rozmieszczeniu myślałam (bez koron, bo przy tej perspektywie wygląda okropnie). Pierwsza na słupku aby druga mogła być na przeciwko tarasu. Trzecia na słupku, czwarta na środku przęsła.

Edit- od drugiej umbry potrzebne jest już przysłonięcie dołu (a tam jeszcze żwir jest)
ren133 12:48, 24 paź 2016

Nett napisał(a)
Tak się zastanawiam czy jednak nie zacząc od pierwszego przęsła sadzić, i wtedy podzielić tą rabatę żwirową na część z korą i ze żwirem. To jedna myśl.
Druga- zamiast tuj wsadzić cos innego nad czym mogłyby być te umbry i by im nie przeszkadzało sąsiedztwo.

O takim rozmieszczeniu myślałam (bez koron, bo przy tej perspektywie wygląda okropnie). Pierwsza na słupku aby druga mogła być na przeciwko tarasu. Trzecia na słupku, czwarta na środku przęsła.

Edit- od drugiej umbry potrzebne jest już przysłonięcie dołu (a tam jeszcze żwir jest)

A mogłabyś tą symulację zrobić na aktualnie wykrojonych rabatach
1,80-2m od ogrodzenia spokojnie możesz sadzić umbry
ren133 12:50, 24 paź 2016

Zamiast tujek można cisy ale żeby był efekt to musiałabyś w większe zainwestować i ... czekałoby Cię przesadzanie smaragdów ... a to już ciężka robota
Nett 13:02, 24 paź 2016

Niestety nie mam takiego zdjęcia z góry. Ale na tym zdjęciu poniżej coś widać (proszę nie patrzeć na bałagan, bo to zdjęcie z przebudowy rabat). Odległość od płotu do końca rabaty żwirowej to 2,5m. Od tuj do zaokrąglenia trawnika 1m. Czyli gdybyśmy pominęli tuje i patrzyli na samą odległość od płotu, to Umbry powinny być tuż za tujami- w miejscu żurawek. Ale to oznacza, że od tuj byłyby jakies 60cm.
Nett 13:04, 24 paź 2016

Gdyby miały być od płotu 2 metry, to byłyby na skraju rabaty, 1m od tuj.
ren133 13:08, 24 paź 2016

Nett napisał(a)
Niestety nie mam takiego zdjęcia z góry. Ale na tym zdjęciu poniżej coś widać (proszę nie patrzeć na bałagan, bo to zdjęcie z przebudowy rabat). Odległość od płotu do końca rabaty żwirowej to 2,5m. Od tuj do zaokrąglenia trawnika 1m. Czyli gdybyśmy pominęli tuje i patrzyli na samą odległość od płotu, to Umbry powinny być tuż za tujami- w miejscu żurawek. Ale to oznacza, że od tuj byłyby jakies 60cm.

wg mnie ok

PS Ładne masz te smaragdy ja bym je pociągnęła do końca co ile je sadziłaś?
ren133 13:08, 24 paź 2016

Nett napisał(a)
Gdyby miały być od płotu 2 metry, to byłyby na skraju rabaty, 1m od tuj.

nie mogą być na skraju
Nett 13:33, 24 paź 2016

ren133 napisał(a)

wg mnie ok

PS Ładne masz te smaragdy ja bym je pociągnęła do końca co ile je sadziłaś?

Do końca w sensie do furtki aż?
Co 80cm.
Nett 13:33, 24 paź 2016

ren133 napisał(a)

nie mogą być na skraju

No a bliżej tuj chyba też nie. I bądź tu mądry...