Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

AniMa 09:23, 03 lis 2016

Asia ty jak coś wstawisz...Genialne(mała wazelinka). Bardzo podoba mi się zamiana gazonów w ławeczkę i w ogóle cała koncepcyja
Nett 09:27, 03 lis 2016

makadamia napisał(a)
Anetko, trochę przetrawiłam i wyszła mi następująca propozycja:

Nie wiem, czy utrafiłam z wymiarami, ale to Twoja wina, bo nie dałaś porządnego planu tego fragmentu zygu, zygu, zyg.

Gazony przy placyku zamieniłabym na ławeczkę i pociągnęła aż do ścieżki.
Skarpę bym pociągnęła aż do ławeczki, co spowoduje jej wypłaszczenie. Przy schodach trzeba będzie zrobić niewielki murek.
Na górze skarpy zrobiłabym niski (ok. 1,20 wys.) żywopłot, najlepiej z graba, ewentualnie z bukszpanu.
Poniżej żywopłotu: buk i dwie nigry, śliwy wiśniowe lub inne, podobnej wielkości drzewka.
Od strony tarasu powstanie słoneczna rabata, z południowo-zachodnią wystawą, idealna na róże i trawy.
Od strony placyku, pod drzewkami będzie cieniste miejsce na hortensje, hosty itp.

Jeżeli chcecie robić pergolę nad placykiem, to ten trejaż, który obecnie tam stoi, przeniosłabym w inne miejsce.

Wow, super. Bardzo dziękuję.
Ale teraz po kolei, bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Jakby coś to mnie skoryguj.
Dookoła placyku ławeczka, tzn z trzech stron? Skrapę spłaszczyć. No, przy schodach trzeba by zmienić.
Na górze żywopłot po całości, na prosto. Na tej spłaszczonej skarpie buk- to małe kółeczko i dwie nigry - obawiam się, ze miejsca za mało, ale sprawdzę.
Na górze po okręgu różanka, a od strony placyku hortensje i hosty.
Zakumałam?
makadamia 09:31, 03 lis 2016

Bardzo dobrze zakumałaś

Ławeczka może być z trzech stron, a może być i z dwóch - tak jak narysowałam.
Nad osłonięciem tego kontenera trzeba będzie jeszcze pomysleć, bo te dwa iglaki, które tam widziałam, to urosną w wielkie potwory, które zabiorą Ci pół placyku
Nett 09:34, 03 lis 2016

To jeszcze słowo wyjaśnienia i dywagacji.
Planu tego miejsca nie robiłam, bo nie planowałam go planować Ale pomierze i zrobię, bo faktycznie nie da się zaplanowac tego zakola na górze bez uwzględnienia dołu.

Te trejaże to na winorośle mojego eMa. Nie da ich ruszyć za nic w świecie. A winorośle chce puścić na dach pergoli. Nie wiem jak będzie zbierał te winogrona, ale się nie kłócę. Może sam dojdzie do tego, ze to bez sensu.

Pomysł z ławeczką super. Już w tej chwili siadaliśmy na deskach rozłożonych na gazonach jak coś robiliśmy w ogródku.

Pomysł z drzewami też fajny- zmierzę tylko ile tam będzie miejsca. Hortensje pod nimi, miodzio. Różanka na górze- może być

A jeszcze taki pomysł- w ogóle zlikwidowac skarpę, zrobić murek pionowy (choćby nawet z tych gazonów, które zostaną po ławeczce i zasłonić go roślinami? Dużo miejsca na dole się zrobi. Tylko przy schodach coś by trzeba zmienić.
Ja wiem.. murek z gazonów brzmi okropnie, ale jakby starczyło kasiory, to namówię eMa żeby chociaz z tej strony zrobić z kamienia. Co myślisz?
Nett 09:35, 03 lis 2016

makadamia napisał(a)
Bardzo dobrze zakumałaś

Ławeczka może być z trzech stron, a może być i z dwóch - tak jak narysowałam.
Nad osłonięciem tego kontenera trzeba będzie jeszcze pomysleć, bo te dwa iglaki, które tam widziałam, to urosną w wielkie potwory, które zabiorą Ci pół placyku

Tam są trzy świerki serbskie, a na kontenerze ma być winobluszcz, tylko jeszcze nie urósł.

Edit- jak powstanie zadaszenie, to tam ciemno będzie. Raczej paprocie itp.
makadamia 09:39, 03 lis 2016

Netko, gdybyś miała mało miejsca i pod tym murkiem od razu robiła placyk, to wtedy tak.
W obecnej sytuacji zamiana skarpy na murek to tylko niepotrzebne koszty.
AniMa 09:42, 03 lis 2016

Oj coś mi się zdaje, ze Twój ból głowy odpływa...
Nett 09:44, 03 lis 2016

Ale się cieszę, No nie mogę

Asia jesteś wielka!! Cmok
makadamia 09:46, 03 lis 2016

Nett napisał(a)

Tam są trzy świerki serbskie, a na kontenerze ma być winobluszcz, tylko jeszcze nie urósł.

Edit- jak powstanie zadaszenie, to tam ciemno będzie. Raczej paprocie itp.

Mam doświadczenie i winem i z winobluszczem - obydwa pnącza są bardzo silnie rosnące i potrzebują dużo miejsca, inaczej robią busz.

Winobluszcz jest piękny, ale jako zasłaniacz brzydkich miejsc słabo się sprawdza.

Jeżeli M zamierza zbierać winogrona, to sadzenie drzew i zacienianie placyku jest wykluczone. Inna sprawa, że w tym celu wskazane by było zupełnie inne prowadzenie tej winorośli.

Trzy serby na 5 metrach? Tylko i wyłącznie jeśli będą cięte w ekranik
Ale znowu - jeśli tam będzie cień od pergoli i wino, to serby odpadają.
makadamia 09:51, 03 lis 2016

Nett napisał(a)
Ale się cieszę, No nie mogę

Asia jesteś wielka!! Cmok

To może uwierzysz w końcu, że łatwiej będzie planować poszczególne miejsca jak będzie zrobiony plan na całość?

Mogę Ci podsunąć parę pomysłów na rozruch ale potrzebuję dobrego planu i zdjęć z szerokiego kadru