Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Kawa 15:21, 02 lis 2016

łooo jesuu
na tym to ja się w ogóle nie znam
Jagodaa 16:18, 02 lis 2016

Ja się nie zajmuje zawodowo projektowaniem wnętrz, ale tak się składa, ze mam czas, więc zerknęłam, wiadomo z ciekawości . Mnie się osobiście wydaje, ze szczególnie z perspektywy drugiego zdjęcia, ten okap jest tak wyraźnym akcentem, ze trudno to pogodzić z grafiką na ścianie między oknami. Chyba się zrobi zamieszanie. Ale może ktoś spojrzy nowocześniejszym okiem, bo ja tak klasycznie, w sumie w kuchni mam tylko gładkie powierzchnie. Siakowa ma zamiast szyby farbę tablicowa, jest zadowolona.

A dlaczego chcesz tam grafike? Względy praktyczne, czy estetyczne?
Makusia 16:34, 02 lis 2016

Wypowiem się
Śliczne masz meble! Niestety zaczęły mi się takie podobać o rok za późno
Co do samej ścianki- to już kwestia gustu- ja osobiście nie dawałabym tam szkła. Początkowo myślałam, że wyspa nie jest wyspą, tylko "przylega do ściany" bezpośrednio- więc wiadomo- ze względów praktycznych fajna sprawa. Ale skoro ma to być tylko taki "smaczek", to osobiście zastanowiłabym się nad jakimś tekstem na czarno na białym tle w białej ramie- o np. coś takiego:
1
lub:
2
albo:
3

albo coś takiego Oj super mi się to podoba
napis
Makusia 16:38, 02 lis 2016

Aaa...zlewozmywak masz na tej ściance- głupia ja jakoś zakodowałam, że zlewozmywak jest na wyspie! Głupiam ja!!!

Co nie zmienia faktu, że grafika nadal mi tam pasi
Sebek 17:03, 02 lis 2016

Może białe szkło przymocowane do ściany do określonej wysokości i tyle?
makadamia 17:08, 02 lis 2016

Zdjęcie czarno-białe ale duże, żeby wypełniło prawie całą przestrzeń pomiędzy oknami

A wracając do ogródka, to wybacz Netko: będę Cię opieprzać i pouczać

Te wszystkie dylematy wynikają z tego, że próbujesz projektować ogród po kawałku. Robić po kawałku jak najbardziej można, ale projektować tylko od ogółu do szczegółu. Inaczej - sama widzisz - gubisz się w nadmiarze możliwości.
Bo prawda jest taka, że każda z podanych propozycji jest do zaakceptowania: i miskanty, i żywopłot, i dwa drzewka. Trzeba je zacząć eliminować biorąc pod uwagę nie tylko widok z tarasu ale też widok od strony placyka oraz tego buczka, którego na razie nie widać, ale który za parę lat będzie stanowił tam główny akcent.

Wymiary rabatki od strony ulicy mamy. Czy mogłabyś przypomnieć, jak wygląda ta skarpa od strony placyku? Ile tam jest szerokości i jakiej wysokości spadek?
Jak widzisz nasadzenia dookoła placyka? Bo jeśli chcesz oddzielać go od ulicy i zacieniać, to na skarpie trzeba będzie zrobić nasadzenia cienioznośne: paprocie, hortensje, hosty itd. Pasuje Ci to?
Dobrze byłoby wiedzieć, co jest z drugiej strony chodnika (budynek czy rabatka?) i w jakim dokładnie miejscu rośnie ten buczek: bliżej placyka czy bliżej tarasu.

Rozgryziemy ten temat Netko, nie martw się, tylko konkretnych danych potrzebujemy
Nett 17:59, 02 lis 2016

Sebek napisał(a)
Może białe szkło przymocowane do ściany do określonej wysokości i tyle?

Hi, hi. Mój mąz to samo proponuje. Ale mi sie to kojarzy z płytkami położonymi nad zlewem w kotłowni. To takie skojarzenie mam..
Nett 18:01, 02 lis 2016

makadamia napisał(a)
Zdjęcie czarno-białe ale duże, żeby wypełniło prawie całą przestrzeń pomiędzy oknami

Dokładnie o tym myślę. Od dołu do góry, czarno białe. Tylko co?

Za dużo czarnego nie może być, bo tam jest zlewozmywak i wszystkie krople na czarnym będzie widać.
Może faktycznie taki napis jak zaproponowała Marta.
Nett 18:01, 02 lis 2016

Makusia napisał(a)
Wypowiem się
Śliczne masz meble! Niestety zaczęły mi się takie podobać o rok za późno
Co do samej ścianki- to już kwestia gustu- ja osobiście nie dawałabym tam szkła. Początkowo myślałam, że wyspa nie jest wyspą, tylko "przylega do ściany" bezpośrednio- więc wiadomo- ze względów praktycznych fajna sprawa. Ale skoro ma to być tylko taki "smaczek", to osobiście zastanowiłabym się nad jakimś tekstem na czarno na białym tle w białej ramie- o np. coś takiego:
1
lub:
2
albo:
3

albo coś takiego Oj super mi się to podoba
napis

To ostatnie super.
Nett 18:03, 02 lis 2016

Jagodaa napisał(a)
Ja się nie zajmuje zawodowo projektowaniem wnętrz, ale tak się składa, ze mam czas, więc zerknęłam, wiadomo z ciekawości . Mnie się osobiście wydaje, ze szczególnie z perspektywy drugiego zdjęcia, ten okap jest tak wyraźnym akcentem, ze trudno to pogodzić z grafiką na ścianie między oknami. Chyba się zrobi zamieszanie. Ale może ktoś spojrzy nowocześniejszym okiem, bo ja tak klasycznie, w sumie w kuchni mam tylko gładkie powierzchnie. Siakowa ma zamiast szyby farbę tablicowa, jest zadowolona.

A dlaczego chcesz tam grafike? Względy praktyczne, czy estetyczne?

No właśnie, okap jest mocnym akcentem, ale na tej ścianie jest zlewozmywak. Malowac trzeba dwa-trzy razy w roku, a i tak bąble powstają, bo farba od wilgoci odstaje. Paskudnie to wygląda i musze w końcu coś z tym zrobić.
Farba raczej nie, bo nie rozwiąże problemu.