Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

ren133 12:12, 09 lis 2016

makadamia napisał(a)
Anetko, jeśli Cię to pocieszy, to mnie wcale nie przeszkadzają takie duże utwardzone powierzchnie (pod warunkiem, że utwardzone są ładnym materiałem).

Jak się posiedzi na pintereście, to widać dużo takich rozwiązań.
W Polsce przyjęło się, że się utwardza tylko tam, gdzie to absolutnie niezbędne ( zapewne z oszczędności) i to ani ładne nie jest ani wygodne.
Wysiadasz z samochodu i stajesz nogą w rabatce, bo podjazd utwardzony jest tylko pod samochód.
Ścieżka od furtki do domu tylko na jedną osobę przewidziana, minąć się nie ma jak, do tego najczęściej poprowadzona pod kątem prostym - kompletnie niewygodnie.
A tymczasem można tak:
https://pl.pinterest.com/pin/74802043784118929/
https://pl.pinterest.com/pin/277745501991535738/

Ale to tak na marginesie - temat "dlaczego w Polsce robi się takie dziwne rzeczy" nakręca mnie jak mało który. Już Gruszka u Makusi zaczęła o balkonach

Anetko, gdybyś mogła jeszcze wrzucić zdjęcia tej części ogrodu - zwłaszcza ten podjazd go garażu. Przejrzałam pół wątku w ich poszukiwaniu ale nie znalazłam.

Asiu
Widzę, ze Ty znawczynią w niejednej dziedzinie jesteś Może u mnie byś coś doradziła z tą nieszczęsną ścieżką brukowa przez środek trawnika?
I od razu mówię, że ja lubie prosto z mostu i krytyka mnie nie zraża
makadamia 12:24, 09 lis 2016

Nie Reniu, ja po prostu lubię się mądrzyć
Po tatusiu to mam
Nett 12:26, 09 lis 2016

Tak, jak myślałam, nie mam za wiele zdjęć. Jedynie takie:
Rabata z lewej strony domu i kawałek kostki

Tak jak widać- garażu jeszcze nie ma. I nie ma żywopłotu, bo nie jest płot zrobiony. Będziemy to robić na wiosnę.
Nett 12:29, 09 lis 2016

Tak więc Asiu piękny materiał to nie jest. Ale nie myślę go dużo oglądać, bo to strona domu, gdzie tylko samochody stawiamy i nie przebywam tam. Dodatkowo na ostatnim zdjęciu widac między skarpą a warzywnikiem przestrzeń, na której chciałabym zrobić rabatę i zasłonić podjazd. To jest dokładnie na przeciwko placyku, więc byłby ładny widok.
makadamia 12:56, 09 lis 2016

No właśnie.
Teraz jest ładnie, można by było zrobić preriową rabatę na bazie trzcinnika.
Ale jak się pojawi garaż, to już nie będzie tak ładnie.
Można by było przed nim posadzić drzewo, ale zacieni warzywniak, więc znowu źle.
Zostaje jedno wyjście - musicie pobudować taki śliczny garaż, żeby nie trzeba było go zasłaniać

A jeszcze mam pytanie o ten kontener: on tam będzie docelowo? Z której strony jest do niego wejście, bo z planu wygląda jakby od kompostownika?
Nett 13:04, 09 lis 2016

Asiu jak będzie brzydki garaż, to wzdłuż jego prawej ściany posadze tuje żeby go nie oglądąć. Zmniejszy się warzywnik, ale to nic.
Też myślałam o trzcinniku (bo ja teraz dużo o nim myślę )

A do kontenera wchodzi się od przodu, (precyzja kobiety), a on stoi plecami do ogrodzenia. Gdyby to ode mnie zależalo, to wyleciałby z działki jakieś dwa lata temu, a teraz nie wiem czy będzie szansa go ruszyć, bo dźwig nie wiedzie. Będzie więc pewnie stał aż sie rozpadnie.
Planowałam na niego winobluszcz posadzić żeby go nie było tak widać i większe krzewy/ drzewa przed nim.
malgol 13:17, 09 lis 2016

Anetko, jak koleżanki pomogą Ci z planem ogrodu poprosze Was o pomoc przy planowaniu mojej rabatki pod lasem. Na razie nie chcę Was rozpraszać a mi się nie spieszy- do wiosny daleko
Trzymam kciuki za wspaniały plan
makadamia 13:17, 09 lis 2016

Kombinuję w tym kierunku, tylko nie za bardzo mogę utrafić w linie.
Wejście do warzywnika trzeba by było przenieść obok sadu.

Nett 13:24, 09 lis 2016

A ja Asiu myślałam żeby to w tą stronę zrobić:

Co tam będzie rosło, to oczywiśce do dyskusji. Ale myślałam zrobić tam półokrągłą rabatę i pociągnąć ją aż do sadu i obsadzić łanem trzcinnika.
makadamia 13:40, 09 lis 2016

Też myślałam w tym kierunku, tylko jeszcze nie wymyśliłam, jak to kółko połączyć z placykiem.
I jak skarpę poprowadzić.
Ziemi dowieźć na pewno trzeba będzie, bo trzeba ją wypłaszczyć.

Szczęśliwie znalazłam ostatnio kilka inspiracji na obsadzone skarpy (w sensie - bez murków)
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859478082/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859477988/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859478094/