Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Toszka 18:29, 03 paź 2016

Z grusza mam doświadczenie, ale nie z tą lalunią... ładna

Lubię dęby i nie jestem obiektywna...jak Makusia zachciała, to Mazan dał listę dolegliwości...ale szlachta, znaczy się dąb i Mazan, mają do tego prawo
Makusia podjęła decyzję
bdan 18:55, 03 paź 2016

Akurat wykazu Mazana nie czytałam, muszę poszukać. Ale że niby ogólnie wszystkie dęby problematyczne, ten kolumnowy również?
Biedronka 18:56, 03 paź 2016

Anetko, przybyłam z rewizytą, przejrzałam początek Twojego wątku i co widzę? Piękny domek, piękne róże i cudnie zapowiadający się ogród
Normalnie zazdroszczę wracam do czytania, bo widzę, że dużo mogę od Ciebie uszczknąć dla siebie mam na myśli oczywiście rady odwiedzających Cię gości, których nieśmiało zapraszam do siebie
Pozdrawiam Ela
Nett 19:44, 03 paź 2016

bdan napisał(a)
Toszka przez te wasze dyskusje o drzewach to ja się już nakręcam na jakąś kolejną rabatę, bo choć mam duży ogród, to powoli dodatkowych drzew nie mam gdzie wprowadzać; sporo juz mam posadzonych a nie chciałabym robic misz-maszu.

Najgorzej, że trudno u nas kupić fajne drzewka, jak się jakiegoś konkretnego szuka, a jak juz chciałab by się 3 szt. takich samych to całkiem masakra.

Tak sobie myslę o rabatce z 3 szt
Dęba błotny GREEN PILLAR
lub
Gruszy ozdobnej chanticleer

Masz jakieś doświadczenie z tymi drzewami w sensie problemów chorobowych?

Jakbyś była tak miła, to odpisz może u mnie, bo mnie za chwilę Aneta za tę prywatę wyrzuci

Danusiu pytaj u mnie, pytaj, bo to i dla mnie dodatkowa wiedza. Bez Ciebie nie dowiedziałabym się o takiej gruszy. A dęby też rozważałam, bo eMowi sie tak spodobały a tu widzisz, trzeba je dobrze przemyśleć.
Nett 19:50, 03 paź 2016

natka098 napisał(a)
Wpadłam w trans poszukiwania drzew, i czytam że miłorząb jest mały, tzn duży ale b.wolno rośnie. Co o nim myślicie?

Ja mam miłorzęba i fakycznie rośnie powoli, można go nawet lekko formować, ale musiałabyś poczytać o odmianach, bo słyszałam, że są różne, męskie, żeńskie itd.
Ja kupiłam swojego jako NN i jestem z niego bardzo zadowolona.
U mnie po 6 latach ma około 2 metrów, ale kupiłam malutkiego:

natka098 19:55, 03 paź 2016

Nett napisał(a)

Ja mam miłorzęba i fakycznie rośnie powoli, można go nawet lekko formować, ale musiałabyś poczytać o odmianach, bo słyszałam, że są różne, męskie, żeńskie itd.
Ja kupiłam swojego jako NN i jestem z niego bardzo zadowolona.
U mnie po 6 latach ma około 2 metrów, ale kupiłam malutkiego:

A przebarwia się tak pięknie na żółto?
Nett 20:03, 03 paź 2016

No właśnie jeszcze nie. Przynajmniej nie tak intensywnie. Ale w tamtym roku mieliśmy w jedną noc -8C i w tą jedną noc zmroziło wszystko i liście opadły. U Danusi w geometrycznym jest piękny i właśnie taki żółty.
Nett 13:08, 04 paź 2016

Czy wiecie jaka jest różnica w pokroju pissardi i nigry? Pissardi chyba większa rośnie, ale jeśli chodzi o koronę, to czym one się różnią?
malgol 14:13, 04 paź 2016

Z tego co czytałam to nie ma żadnej...najwieksza w nazwie. Ponoć Nigra jest ciemniejsza, ale zapewne róznica do zauważenia jak obie rosna obok siebie.
Ale może ktoś ma inne doświadczenia?
Nett 14:15, 04 paź 2016

Znalazłam jeszcze, ze Nigra ma ciemnoróżowe kwiaty i rośnie do 10m a pissardi ma jasnoróżowe kwiaty i rośnie do 5 metrów. Ale czasem pokazują na zdjęciach jedną z nich z koroną w kształcie odwróconego trókąta, taką rozlazłą i tej wolałabym uniknąć