Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 22:19, 04 paź 2016

sylwik69 napisał(a)
Ja też nieśmiało stwierdzam: posadziłabym 3 sztuki,tylko że ja nie jestem obiektywna,bo mi podobają się kolumnowe formy.Buki,graby,miłorzęby...

Też Sylwia lubię kolumnowe. Tylko kolumnowe nie zasłonią mnie od sąsiada.
Makusia 23:11, 04 paź 2016

Aneto też jestem za liczbą nieparzytą poczynając od trzech. I zgadzam się, że platanów żal od zewnętrznej strony. Śliczne są- ja nie mogłam ich zdobyć, a myślałam nad nimi solidnie
Makusia 23:11, 04 paź 2016

Dubel
Nett 08:17, 05 paź 2016

Przeglądam te drzewa, czytam, czytam i nie potrafię znaleźć nic sensownego. Albo za duże rosną albo za małe i już nie mam pomysłu co by tam mogło być. Patrzyłam na klony, dęby, grujeczniki, jabłonie, buki, graby, ambrowce, tulipanowce i już nie wiem.
Ostatnia myśl, to Umbry jeszcze, ale tez nie wiem czy nie za małe.

Podpowiedzcie proszę ze dwa, trzy gatunki, które Wy byście rozważały w takiej sytuacji, oprócz Nigr. Może skupię się na czymś sprawdzonym wtedy, bo na razie to zgłupiałam i już sama nie wiem co wybrać.

Toszka, help!
Kawa 08:37, 05 paź 2016

Anetko
nie stresuj się łomen

tez jestem za tym żeby dać 3 drzewa ale czy jednakowe?-niekoniecznie

chociaż znalazłam takie coś? chodzi mi o układ drzew
cholera coś nie mogę wkleić linka
http://hurtowniasadzonek.pl/produkt/drzewa-alejowe-i-parkowe---cala-oferta/drzewa-alejowe-i-parkowe---cala-oferta-wg-nazw-polskich/wisnia-osobliwa--umbraculifera----obw--od-6-8-cm-124.html
anbu 08:56, 05 paź 2016

Toszka napisał(a)
Pamiętaj, że to w praktyce drzewko owocowe, czyli cięcie wiosenne i zasadnicze sierpniowe jest wskazane i w ten sposób możesz wg. widzimisie formować koronę...nawet w gwiazdę

Cięcie w gwiazdę mnie zabiło
Oplułam monitor

malgol napisał(a)
Jolu, a kiedy dokładnie dokonujesz tych cięć?

O cięciu Nigry pisał Waldek, poczytaj Tu

Nett napisał(a)
Jola, oglądałam, mierzyłam i masz rację, potrzebne są 3 drzewa. eM też potwierdził. Ale w takim razie nie Nigry, bo mi za ciemno przed oknem będzie. Musze poszukać czegos innego, niestety.
A już myślałam, że mam ogarnięty temat drzew. A tu Zonk.

Odnośnie sadzenia dwóch czy trzech sztuk drzew to Szefowa pisała, że zależy wszystko od kompozycji w jakiej drzewa będą rosły
Czasem pasują dwa a czasem pasują trzy
Ja mam dwa ambrowce i jestem zadowolona Mam po trzy Nigry i po trzy Umbry
Wszytko więc zależy od tego z czym je posadzisz i w jakim układzie je posadzisz

Anetko moim zdaniem Nigry nie przyciemną ci tego okna, podsadź je hortensjami, to topowy duet na forum a będzie pięknie
lojalna_ 09:16, 05 paź 2016

Dwie Nigry to ja mam w planie bo beda wciśnięte w dziurę i maja za zadanie zrobic sciane. ))))

Propozycja dotyczyła trzech tylko ze względów zachowania proporcji , patrząc na rysunek ciagle po bokach czegos brakuje ))))

Na zewnątrz drzwa to chyba ciągły kłopot. Danka miała problem z Umbrami bo drogowcy sól sypali i potem resztki trafiały pod drzewa.

Na ogrodowisku sa watki tematyczne dotyczace prawie wszystkich roslin i drzew, omawiane wielkosci i problemy. Klonów jest odmian sporo ..... Jak szukałyśmy drzew to propozycji była cała lista w wątkach tematycznych . ))

Anetko czy Ty te drzewa planujesz wiosna? Bo jesli tak to masz sporo czasu na przemyslenia i zmiany decyzji wszyscy ze sto razy zmieniamy zdanie albo szukamy pomimo ze wydaje na sie ze to juz to.

Ja zdecydowałam sie na dwie Nigry i nadal sie zastanawiam czy to dobry wybor chciałm trzecia w innym miejscu ale zeby sie widziały w celu powtórzenia .....a zakup za kilka dni. Wkurza mnie ze sąsiad ściął gałezie i zburzył mi cały plan ogrodu wiec dylematy sa wiecznie , nie stresuj sie dziewczyno )))))
Nett 09:21, 05 paź 2016

Jolu chciałam jeszcze na jesieni sadzić, ale jak nie wymyślę i nie będę przekonana do pomysłu, to oczywiście poczekam do wiosny.
Toszka 09:25, 05 paź 2016

Anetko, skup się na celowości/zadaniowości drzew. Nawet jesli posadzisz trzy po trójkącie, czy skosie (wzg. domu, rabaty) to one przede wszystkim mają okna zasłonić. Wtedy tylko dół będziemy aranżować.
Nie bez powodu zaproponowałam ci cycek na wprost okien sąsiada. Tam maja być drzewka.

Bardzo cię proszę - zrób zdjęcia z okna i tarasu po to, abyśmy uzmysłowiły sobie kąt...kurcze, jak to trafnie nazwać?... kąt podglądu sąsiedzkiego?
lojalna_ 09:28, 05 paź 2016

Ja wbijałam patyki długie w ziemie zeby sobie troszke pomoc w wizualizacji gdzie i co to drzewo zasłoni .... Moze to Ci troszke pomoze ))))