No, to teraz kazdy widzi dlaczego matematyka jest potrzebna na maturze i dlaczego trzeba umiec liczyc
Tak, potrzebujesz oszacowac zadowalającą Cię wysokość drzewa przy konkretnym miejscu posadzenia go w ziemie. Tak naprawde w tym momencie to co jest wazne to wysokośc szczepienia.
Co do wzoru - tangensy tutaj pasują, jakies prawo Talesa od biedy A tak powaznie - wymiary potrzebne - swoje znasz, to co u sąsiada trzeba oszacować - odległości od ogrodzenia mozna proporcjonalnie oszacowac na jakims rzucie z ogólnodostepnych map (geoportal czy nawet google - oby tylko domy byly juz widoczne). Mając odleglości wysokosc okna u siąsada tez da sie okreslic dosyc precyzyjnie - z tego samego prawa Talesa tudzież tangensa
Ale tak na czuja napisze Ci, że jakkolwiek wsadzisz w ziemie te drzewa, to powinny być szczepione na wysokości około 2 m (raczej nie niżej) - w przypadku Nigry (chyba że zamierzasz puścic wyżej żywopłot to przyjmij miejsce szczepienia na docelowej wysokości żywoplotu). Tnąc je regularnie w pierwszych 3 latach dostaniesz odpowiednio wysoką i szeroką ścianę z ich koron. Nie ma mozliwosci zeby 3 nigry nei zaslonily Ci tych okien. Jesli pójdziesz w inne drzewa to najbezpieczniej po prostu przyjac wysokosc szczepienia tam gdzie konczy sie doecelowa wysokosc zywoplotu, lub ciutke nizej.
Toszka, pasuje według Ciebie?
Wracam do swoich obowiązków ale z niecierpliwoscią czekam na rozwój wydarzeń
Wow, Natka dzięki.
Tak się zastanawiam- widok z okna dolnego, to za chwilę tuje zasłonią. Nie trzeba liczyć tego górnego?
No i drzewka nie byłyby posadzone przy płocie, bo juz sa tuje, tylko tak ze 2-3 metry od płotu.
wywinę się z wyliczeń i odpowiedzi i podpowiem pójście na łatwiznę - autorka pierwotnego rysunku (u Beatki), czyli Iwona, jest najwyraźniej oblatana w tych sprawach, a w razie czego zapoda uczniom na kartkówce zadanie do rozwiązania
Dobrze to obmyśliłam? Jestem dumna ze swojej przebiegłości
Z górnego policzyłam, licząc że sąsiad z tego okna ma wzrok na wysokości 4,5m od ziemi, idealnie się tego nie policzy, bo trzeba znać wszystkie dane, wysokość wzroku sąsiada od konkretnego poziomu, który by się także u Ciebie obrało, wysokość Twojego tarasu, wysokość domowników, bo to już pada wzrok na inną wysokość.
W granicy ogrodzenia wychodzi wzrok na wysokości 3m, ale to jeśli sąsiad patrzyłby na ziemie, a że dochodzi jeszcze wysokość człowieka na tarasie, który ma np. 1,5m to już muszą być wyższe o 62 cm, a że ludzie są i po 2 metry to te 4m wysokości drzew są optymalne.
Jeśli będą posadzone bliżej niż 12 metrów np. 10m to mogą być niże o około 35 cm, więc to tak naprawdę nie gra różnicy.
Czyli około 4 metrów drzewo jak nic. A miałam nadzieję, że może jednak te ambrowce Gum Balle jakoś się wpasują. No trudno. A Umbry szczpione na 2 metrach nie miałyby korony tak na 3,5m?