Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

natka098 11:40, 05 paź 2016

Wg mnie optymalne byłyby drzewa 4m
UlaB 11:42, 05 paź 2016

No, to teraz kazdy widzi dlaczego matematyka jest potrzebna na maturze i dlaczego trzeba umiec liczyc

Nett napisał(a)
Zacznę od tego co zrozumiałam.
Faktycznie taras nierównoległy do płotu

Kompozycja różnych drzew, w różnym ustawieniu dla mnie ok.

A teraz to wyliczenie- od górnych okien trzeba liczyć? No, to tak te 7 metrów by tam było, ale dokładnie to ja nie wiem, odległość widac na planie od 12 do 15 metrów od płotu do tarasu. Od domu sąsiada do płotu to nie mam pojęcia ile jest. I trzeba policzyć wysokość drzewa, tak?

A jakiś wzór?

Tak, potrzebujesz oszacowac zadowalającą Cię wysokość drzewa przy konkretnym miejscu posadzenia go w ziemie. Tak naprawde w tym momencie to co jest wazne to wysokośc szczepienia.

Co do wzoru - tangensy tutaj pasują, jakies prawo Talesa od biedy A tak powaznie - wymiary potrzebne - swoje znasz, to co u sąsiada trzeba oszacować - odległości od ogrodzenia mozna proporcjonalnie oszacowac na jakims rzucie z ogólnodostepnych map (geoportal czy nawet google - oby tylko domy byly juz widoczne). Mając odleglości wysokosc okna u siąsada tez da sie okreslic dosyc precyzyjnie - z tego samego prawa Talesa tudzież tangensa

Ale tak na czuja napisze Ci, że jakkolwiek wsadzisz w ziemie te drzewa, to powinny być szczepione na wysokości około 2 m (raczej nie niżej) - w przypadku Nigry (chyba że zamierzasz puścic wyżej żywopłot to przyjmij miejsce szczepienia na docelowej wysokości żywoplotu). Tnąc je regularnie w pierwszych 3 latach dostaniesz odpowiednio wysoką i szeroką ścianę z ich koron. Nie ma mozliwosci zeby 3 nigry nei zaslonily Ci tych okien. Jesli pójdziesz w inne drzewa to najbezpieczniej po prostu przyjac wysokosc szczepienia tam gdzie konczy sie doecelowa wysokosc zywoplotu, lub ciutke nizej.
Toszka, pasuje według Ciebie?

Wracam do swoich obowiązków ale z niecierpliwoscią czekam na rozwój wydarzeń

Nett 11:57, 05 paź 2016

natka098 napisał(a)

Wg mnie optymalne byłyby drzewa 4m

Wow, Natka dzięki.
Tak się zastanawiam- widok z okna dolnego, to za chwilę tuje zasłonią. Nie trzeba liczyć tego górnego?
No i drzewka nie byłyby posadzone przy płocie, bo juz sa tuje, tylko tak ze 2-3 metry od płotu.
Toszka 12:07, 05 paź 2016

wywinę się z wyliczeń i odpowiedzi i podpowiem pójście na łatwiznę - autorka pierwotnego rysunku (u Beatki), czyli Iwona, jest najwyraźniej oblatana w tych sprawach, a w razie czego zapoda uczniom na kartkówce zadanie do rozwiązania
Dobrze to obmyśliłam? Jestem dumna ze swojej przebiegłości
natka098 12:12, 05 paź 2016

Z górnego policzyłam, licząc że sąsiad z tego okna ma wzrok na wysokości 4,5m od ziemi, idealnie się tego nie policzy, bo trzeba znać wszystkie dane, wysokość wzroku sąsiada od konkretnego poziomu, który by się także u Ciebie obrało, wysokość Twojego tarasu, wysokość domowników, bo to już pada wzrok na inną wysokość.

W granicy ogrodzenia wychodzi wzrok na wysokości 3m, ale to jeśli sąsiad patrzyłby na ziemie, a że dochodzi jeszcze wysokość człowieka na tarasie, który ma np. 1,5m to już muszą być wyższe o 62 cm, a że ludzie są i po 2 metry to te 4m wysokości drzew są optymalne.

Jeśli będą posadzone bliżej niż 12 metrów np. 10m to mogą być niże o około 35 cm, więc to tak naprawdę nie gra różnicy.
bdan 12:20, 05 paź 2016

Ja nie wiem, co wy zrobicie, jak sąsiad z domu wyjdzie i na spacer pójdzie. Czy na pewno drzewo na jednym pniu? Żartuję
asiak 12:22, 05 paź 2016

O matko i córko... co się tutaj dzieje? Wyższa matematyka
Nett 12:33, 05 paź 2016

Czyli około 4 metrów drzewo jak nic. A miałam nadzieję, że może jednak te ambrowce Gum Balle jakoś się wpasują. No trudno. A Umbry szczpione na 2 metrach nie miałyby korony tak na 3,5m?
Kawa 12:34, 05 paź 2016

powiem tak dla mnie to..
czarna magia
ale ja humanistka hihih
anbu 12:36, 05 paź 2016

Kawa napisał(a)
powiem tak dla mnie to..
czarna magia
ale ja humanistka hihih

Kami, to tak jak ja
Nie ogarniam o czym się tu wyprawia