Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

pestka56 19:19, 12 wrz 2017

Powinnaś zainwestować w tulipany, narcyzy i irysy botaniczne. Ja zamieniłam te wysokie piękności na botaniczne, bo nie wyobrażam sobie co roku wykopywać kilkaset cebul i potem zakopywać.
marba 19:30, 12 wrz 2017

Kasiu, ja nie wykopuję tulipanów, w ogóle żadnych cebul. Traktuję jak jednoroczne. Nie kupuję dużych ilości, więc mogę sobie na to pozwolić. Te dwie dziwne odmiany, to tak jednorazowo dla zaspokojenia ciekawości. Wolę te najzwyklejsze, skromne i sprawdzone.
marba 19:45, 12 wrz 2017

To moje ulubione:
barbara_kraj... 19:53, 12 wrz 2017

marba napisał(a)
Moja altanka. Ciągle nieskończona, ale jest. ]

Miłe chwile spędzone w tej altance wspominam.
marba 20:01, 12 wrz 2017

barbara_krajewska napisał(a)

Miłe chwile spędzone w tej altance wspominam.

A ja ciągle wspominam nasze miłe spotknie! Chciałabym, żeby były następne, może wreszcie trafi się jakaś pogodna niedziela
marba 08:44, 13 wrz 2017

Po deszczach trawa trochę odżyła:
pestka56 09:54, 13 wrz 2017

Masz "hektar" trawnika czym go kosisz?

O botanicznych pomyśl. To naprawdę fajne roślinki. Nie straszny im wiatr, deszcz, nie pokładają się. Tulipanki mają ciekawe kwiaty. Są nawet takie, które mają po kilka kwiatów na jednym pędzie. Narcyzy (żonkile) pasowałyby na ścianach Jaru. Cudnie wyglądają jak jest ich sporo.
Irysy są mniej spektakularne, ale też bardzo ładne.
Margerytka40 10:09, 13 wrz 2017

A ja narzekam ,że mam dużo trawnika
marba 10:44, 13 wrz 2017

pestka56 napisał(a)
Masz "hektar" trawnika czym go kosisz?

O botanicznych pomyśl. To naprawdę fajne roślinki. Nie straszny im wiatr, deszcz, nie pokładają się. Tulipanki mają ciekawe kwiaty. Są nawet takie, które mają po kilka kwiatów na jednym pędzie. Narcyzy (żonkile) pasowałyby na ścianach Jaru. Cudnie wyglądają jak jest ich sporo.
Irysy są mniej spektakularne, ale też bardzo ładne.

Będzie więcej niż hektar, ale do koszenia jest około tysiąc metrów przed domem i jakieś dwa i pół tysiąca za domem. Reszta to teren poza ogrodzeniem, w którym wykaszamy tylko ścieżki- tunele, aby dojść do lasku i rzeki.

Do koszenia mamy traktorek, zajmuje to dzień, czasem dwa. Wcześniej, zwykłą kosiarką -kilka dni.
Pomyślę o tulipankach botanicznych.
marba 10:54, 13 wrz 2017

Margerytka40 napisał(a)
A ja narzekam ,że mam dużo trawnika

Ja bym chciała mieć go tyle, co Ty. Sama bym go jakoś skosiła tą ręczna kosiarką. A tak muszę zawsze czekać, aż się Andrzej zlituje.