Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

barbara_kraj... 21:38, 14 wrz 2017

Basiu, na Twojej pęcherznicy zachodzi zjawisko rewersji - mutacja prowadząca do stanu pierwotnego, w tym wypadku chyba powrót do odmiany zielonej.
Myślę, że jeśli chcesz utrzymać tę kolorową odmianę, to powinnaś zielone pędy wycinać.
marba 22:03, 14 wrz 2017

Dzięki Basiu za wyjaśnienie. Będę wycinać, choć muszę przyznać, że bardzo ciekawie wyglądają takie dwubarwne. No ale cały krzak w takie ciapki to już nie za bardzo.
pestka56 23:16, 14 wrz 2017

Potwierdza, co Barbara napisała o pęcherznicy. To się dość często zdarza tej ciemnej. Wycinaj, a najlepiej ukręcaj / odrywaj jak dzikie pędy u róż i jabłoni. Wtedy mniejsze prawdopodobieństwo, że odrosną.

Super masz ten kawałek natury. Lasek wspaniały. Na moich 2000m2 założyłam taki mały trójkącik leśny. Na razie są tam drzewa, jałowce i kilka krzewów liściastych, m.in rokitniki (bardzo ekspansywne, ale też urodziwe okrągły rok i ptaki je uwielbiają). Do lasu prawdziwego mam rzut kamieniem przez łąkę, ale co własny, to własny choćby maleńki

Cieszę się, że podobają Ci się te trawiasto-bylinowe ogrody. Jest kilku takich projektantów, ktory potrafią cudeńka wymyślić. Pieta Oudolfa na Ogrodowisku znają chyba wszyscy. Warto podpatrywać też tego Johna Greenlee i kilkoro innych. Jeśli chcesz podepnę linki do ich stron. Dużo można się nauczyć o komponowaniu ogrodów naturalistycznych.
marba 08:55, 15 wrz 2017

Nie ma się co oszukiwać, nadchodzi jesień. Mam tylko nadzieję, że na razie ta złota, polska.
dominka 15:07, 15 wrz 2017

Basia kobea to jak wygląda zimą? Ona rośnie cały czas, czy ją ścinasz?
Pięknie oplata i daje efekt zielonej ściany.
marba 15:56, 15 wrz 2017

Ago, kobea jest niestety jednoroczna. Ale rośnie bardzo szybko. Kwitnie we wrześniu, na pożegnanie lata. W tym roku mam kremowe kwiaty, ale bywają też liliowe i fioletowe. W przyszłym roku puszczę ją po siatce ogrodzeniowej, na altanie się nie mieści. Dorasta do 5m.
anabuko1 18:17, 15 wrz 2017

Super pomysł z tym bluszczykiem w koszyku. Ładnie wygląda.
U mnie kobea w tym roku coś wolno rośnie i nie wiem czy zakwitnie
marba 18:52, 15 wrz 2017

A moja rośnie jak szalona. Próbuje wleźć na dach. Może lubi pełne słońce i zaciszne miejsce. Na przyszły rok muszę tam posadzić coś innego, tylko jeszcze nie wiem co. Ścianka altanki najwyraźniej za mała dla niej.
anek 20:58, 15 wrz 2017

Basiu, czy udało Ci się przezimować kobeę. ja nie znałam tej roslinki, a taka piekna. Nie mówię juz o bluszczyku, fajnie.
A ja mam dylemat , bo przeraziłam sie milinem. dowiedziałam sie,ze bardzo wedruje korzeniami i nie wiem co robic, bo mam dwa. Fakt, ze jeszcze małe.
anek 21:09, 15 wrz 2017

Już doczytałam przecież dopiero tłumaczyłas. Czytałam niedokładnie. Ale kupujesz nowe sadzonki na wiosnę , czy sama sobie pobierasz ze swojej ?