Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

marba 15:11, 06 paź 2017

pestka56 napisał(a)

Jeszcze nie oglądałam dziś ogrodu.

I co, Kasiu, wszystko w porządku?
marba 15:15, 06 paź 2017

zoja napisał(a)
szkoda drzewka
ale może dobrze, że tylko na tym się skończyło...

macham!

Gorsze były te śniegi pod koniec kwietnia.
Odmachuję, Zoju.
Basilikum 15:52, 06 paź 2017

Kasiu mam nadzieje ze nie narozrabial wiatr za bardzo u Ciebie
pestka56 15:59, 06 paź 2017

Udało się. Tylko otrzepało dokładnie ze starych igieł wejmutkę i mam kawał trawnika żółty. Jak przeschnie, to odkurzacz w łapki i będzie ściółka dla kwasolubów.
marba 18:04, 06 paź 2017

Kasiu, dobrze, że przynajmniej u Ciebie bez strat, a nawet wiatr wyręczył Cię od wyczesania sosny.
pestka56 19:17, 06 paź 2017

Ale strachu się najadłam. Okazało się, że mieliśmy nie zamkniętą klamkę w jednym z okien dachowych i wicher zaczął je otwierać. A ja sama w domu. W panice targałam wysoką drabinę, a i tak musiałam posłużyć się szczotką i sprytem, żeby sięgnąć. Dostało się mojemu J, jak wrócił
Ciągle te okna otwieramy, żeby wypuszczać motyle i bzykacze, które zawsze, gdy wlecą do domu, usiłują się właśnie przez nie wydostać. Mówiłam, żeby zamkął, ale zapomniało mu się.
jolanka 20:23, 06 paź 2017

Ale Kasiu, mialas przygodę Dobrze, ze zorientowałaś się w sytuacji.
pestka56 20:29, 06 paź 2017

Eh, bo ja chyba powinnam J zamknąć w kojcu, albo na łańcuchu uwiązać. Jak się coś złego dzieje, to zawsze jestem sama.

Na szczęście pławiłam się w lenistwie przy kominku i usłyszałam, że gwiżdże nad głową.
marba 22:05, 06 paź 2017

pestka56 napisał(a)
Eh, bo ja chyba powinnam J zamknąć w kojcu, albo na łańcuchu uwiązać. Jak się coś złego dzieje, to zawsze jestem sama.

Na szczęście pławiłam się w lenistwie przy kominku i usłyszałam, że gwiżdże nad głową.

Mojego też nigdy nie ma jak jest burza.
pestka56 22:47, 06 paź 2017

Co tam burza. Akurat się nie boję, nawet lubię, a poza tym jak grzmi siedzę w domu. Przypadek, że te okna były nie na klamkę. Ale kilka lat temu nie było J przez 3 dni. To był luty i na minusie z 15, a może nawet więcej. Chciałam opróżnić kominek z 2 dniowego urobku popiołu, a w wiadrze był nie wysypany wcześniejszy popiół. Oczywiście wysypałam do kompostownika i następnego dnia miałam pożar. Za wcześnie, jakieś węgielki się jeszcze żarzyły w popiele. Nie miałam pojęcia, że kompost tak pięknie się pali. 2 drewniane pojemniki, piękne, szczebelkowe. Ponad metr sześcienny kompostu czekał na wiosnę. Ogień 3 metry w górę, a do drewutni też niecałe 3 m. Połowa 4 metrowej wysokości świerka też płonęła i kawał mojego wierzbowego płotu na zapleczu kompostownika. Do tego zeskładowane między kompostownikami plastikowe doniczki. A woda zamknięta i węże elegancko zwinięte, schowane. W T-shircie gasiłam dobrze ponad 3 godziny. Nawet nie czułam zimna. Co myślałam, że już koniec, to ogień wybuchał na nowo. Aż dziw, że straż się nie pojawiła, choć do remizy od nas w linii prostej jakieś 800 m.
Teraz trzymam kilka dni popiół w metalowym pojemniku i zanim wysypię przegarniam i sprawdzam.