Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

marba 22:59, 09 paź 2017

Same brzozy dadzą radę i bez dodatkowego nawadniania, a zawsze można zrezygnować z rabat pod nimi, bo z brzóz byłoby szkoda.
Też planuję posadzenie kilku tych Doorenbos. Fajne są.
pestka56 23:45, 09 paź 2017

Jeśli nie uda się wam kupić doorenbosów o potrójnie rozkrzewionych pniach, to pamiętajcie, że brzozy można posadzić 3 w jednym dołku i efekt będzie podobny.

Jeśli chodzi o nawadnianie, wystarczy położyć linię kroplującą wśród nasadzeń pod brzozami. Rozgryzałam ten problem bo też mam brzozy i to niektóre pokaźne. Mają już po 12 lat. Rosną u mnie pod nimi derenie sibirica. Sadziłam je gdy brzozy miały po jakieś 4-5 lat. Nie mam z nimi problemu. W tym roku ciachnęłam je ostro prawie przy ziemi, bo już wielkie krzaki z nich były i nieładnie to wyglądało. Ale będę tam zakładać "łąkę" trawiasto bylinową i położę linię kroplującą.
marba 09:42, 10 paź 2017

Kasiu, u mnie linia kroplująca to sprawa przyszłości, bo wiele ogrodowych spraw cierpliwie musi poczekać na swoją kolej. Ale ostatnio zrobiłam sobie jej namiastkę ze starej wanny umieszczonej pod rynną przy budynku i węża odprowadzającego z niej wodę pod brzozy. W ich pobliżu ktoś kiedyś posadził dęba, który dziś jest już ogromny i myślę, że on też przyczynia się do przesuszenia gleby.
pestka56 22:03, 10 paź 2017

Linię kroplującą możesz zrobić z najtańszego węża ogrodowego. Wystarczy porobić w nim dziurki tak gdzie potrzeba podlewać, a koniec mocno zagiąć i zawiązać, żeby woda nie wylewała się. Taką samoróbkę kładłam wzdłuż sadzonek wierzby, jak zakładałam płot.
Margerytka40 22:14, 10 paź 2017

pestka56 napisał(a)
Linię kroplującą możesz zrobić z najtańszego węża ogrodowego. Wystarczy porobić w nim dziórki tak gdzie potrzeba podlewać, a koniec mocno zagiąć i zawiązać, żeby woda nie wylewała się. Taką samoróbkę kładłam wzdłuż sadzonek wierzby, jak zakładałam płot.

Też tak robię w trudnych miejscach. Zdaje egzammin.
marba 09:41, 11 paź 2017

Kasiu, Asiu, dziękuję za podpowiedź. W przyszłym roku na pewno wypróbuję.
sylwia_slomc... 12:55, 11 paź 2017

marba napisał(a)
Mój skromny zakątek z płotkiem. W przyszłym roku muszę go bardziej dopieścić.
Floks szydlasty postanowił jeszcze raz trochę zakwitnąć:

Marcinki kwitną w swoim czasie:
Miłego niedzielnego popołudnia i wieczoru życzę wszystkim odwiedzającym.

Bardzo fajny kącik powstaje
danuta_szwajcer 16:29, 11 paź 2017

Lubie ten kolor marcinków, mam jeszcze takie bordowe i musze je chybac wyopac teraz i przesadzic bo sie gubią wśród tych niemieskich. a masz juz pomysł jak dopiescic ten piękny zakątek? Pozdrawiam Basiu
marba 09:27, 12 paź 2017

Danusiu, jeszcze nie wiem czym obsadzę plotek w przyszłym roku, chciałabym, żeby to były rośliny niskie, żeby go nie zasłaniały i kwitnące cały sezon. Być może sprawdzi się niska, niebieska lobelia, ona była tam już w tym roku, ale w niewielkiej ilości. Myślę, że w większej masie dałaby fajny efekt kolorystyczny. Jeśli chodzi o długość kwitnienia, to rośliny jednoroczne mają zdecydowaną przewagę nad bylinami i za to bardzo je lubię.
danuta_szwajcer 10:57, 12 paź 2017

A u Ciebie ta lobelia wytrzymuje aż do jesieni? Bardzo lubie lobelie i też ją zawsze sadze ale jakoś szybko mi pada. Wolę smagliczke bo pięknie się rozkrzewia i pachnie no i rozsiewa. Też lubie jednoroczne bo kwitną cały czas Tez bym tego płoka nie zasłaniała. Pozdrawiam