Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

marba 21:14, 02 paź 2017

Witaj, Aniu. Miło, że zajrzałaś, zawsze zapraszam.
an_tre 21:22, 02 paź 2017

marba napisał(a)
Witaj, Aniu. Miło, że zajrzałaś, zawsze zapraszam.
Dobrze, że masz młody wątek łatwiej go zgłębić
będę zaglądać, te brzozy obłędne
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
marba 21:36, 02 paź 2017

Aniu, na ósmej stronie mojego wątku jest zdjęcie takiej ogromnej brzozy, z końca ogrodu. Bardzo ją lubię.
Mój wątek króciutki, bo i ogród bardzo młody. Działam w nim od ubiegłorocznej wiosny.
Urszulla 09:52, 03 paź 2017

Witam się po raz pierwszy w duzym skrócie obrazkowym zobaczyłam Twój ogród. Areał do tworzenia wspaniały. Gleba raczej piaszczysta z tego co wiem i widzę. Ale trawki ładnie rosną i niech im tak zostanie
Od razu kojarzę takie miejsce z ogrodem naturalistycznym i zastanawiam się co w nim będzie dobrze rosło

Polecam Ci a zimowe wieczory lekturę
https://ogrodowisko.pl/watek/1525-kolorowy-ogrod-na-piasku?page=595

A co do mojego płotka to napiszę u siebie popołudniu
marba 13:02, 03 paź 2017

Urszulko, dziękuję za odwiedziny, miło Cię gościć.
Masz rację co do piaszczystości gleby, dowodem na to jest obecny w ogrodzie głęboki wykop, z którego kiedyś czerpano piasek. Staram się obsadzić jego skarpy sucholubami i roślinami płożącymi. Mąż nazwał to wyrobisko "Czarcim Jarem" i tak zostało.
Ogród ma być jak najbardziej naturalny, nic innego nie pasuje do otaczającego tła.
Basilikum 13:35, 03 paź 2017

no to sie czegos nauczylam dzis u Ciebie
Kurdybanek, nie wiedzialam, ze sie tak nazywa. Tez go mam i mnie denerwuje, wyrywam jak moge ale ciagle go mam. jedyna pociecha, ze przepiory go lubia. Ponoc do salatek mozna dodawac
marba 14:51, 03 paź 2017

Izo, w innym miejscu też by mnie pewnie denerwował, ale tam gdzie jest sprawdza się lepiej niż agrowłóknina przeciw chwastom.
danuta_szwajcer 18:41, 03 paź 2017

marba napisał(a)
Izo, też jestem ciekawa końcowego efektu.

Danusiu, lekko z tymi głazami nie było, a tu trzeba jeszcze przywieźć następny rzut. I kto wie, może jeszcze kolejne. Ale warto się pomęczyć, żeby potem było ładniej.

Kilka obrazków z dzisiejszego spaceru:

Piękny masz ten krajobraz, a to sa korzenie czy dałas tam patyki? Super to wygląda. Pozdrawiam
marba 19:16, 03 paź 2017

Danusiu, te konary umieściłam tam, kiedy skarpy nie były jeszcze porośnięte, żeby trochę je wzmocnić i zapobiec osuwaniu się i wypłukiwaniu ziemi przez deszcz. Teraz, w miarę rozrastania się roślin usuwam je, ale niektóre, te ładniejsze zostawiam, jeśli tam pasują. Cieszę się, że Ci się podoba.
danuta_szwajcer 19:18, 03 paź 2017

Pasują, naturalnie to wygląda, ja bym zostawiła