Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

marba 22:27, 02 sty 2018

Mireczko, w takim razie wiesz, co czuję. Fajnie jest znaleźć zrozumienie. Ale nic to, trzeba patrzeć do przodu, a nie oglądać wstecz.

Aniu, to prawda co piszesz. Ogród jest chyba najlepszym nauczyciele cierpliwości. Ale jeśli zdecydowałabym się na winobluszcz, to chyba w miarę szybko dałby radę porosnąć całość. Słońca miałby tam pod dostatkiem. Ale przemyślę to jeszcze.
AnnaMS 23:00, 02 sty 2018

Ja na jedną nogę pergoli wybrałam winobluszcz trójklapowy, a na dwie nogi - tam gdzie trochę słońca dociera - powojniki, są jeszcze małe, ale poczekam , winobluszcz tak jak napisałaś szybciej sobie poradzi, zastanawiałam się nad winogronem - ma piękne liście ...
AnnaMS 23:08, 02 sty 2018

Przepraszam, pergola zeszłoroczna, kurcze czas tak szybko biegnie ...
Basilikum 09:55, 03 sty 2018

ale masz wielka ta pergole jak zarosnie bedzie cudo
marba 14:59, 03 sty 2018

AnnaMS napisał(a)
Ja na jedną nogę pergoli wybrałam winobluszcz trójklapowy, a na dwie nogi - tam gdzie trochę słońca dociera - powojniki, są jeszcze małe, ale poczekam , winobluszcz tak jak napisałaś szybciej sobie poradzi, zastanawiałam się nad winogronem - ma piękne liście ...

Aniu, u mnie tych nóg jest aż sześć, a przy wyborze pnącza będzie decydować szybkość wzrostu. Bardzo podoba mi się kokornak, ale obawiam się, że na takiej całodziennej patelni zjedzą go wciornastki. Najbardziej brakuje nam tam cienia i chyba winobluszcz zapewni go najszybciej. No, ale plany mogą się jeszcze do wiosny zmienić. Zobaczymy.
A dziś na rozświetlenie pochmurnego dnia: moja świecąca zimą sosenka (to chyba Wintergold). Latem jest szmaragdowo- zielona, a zimą żółto-złota.
marba 15:04, 03 sty 2018

Basilikum napisał(a)
ale masz wielka ta pergole jak zarosnie bedzie cudo

Izo, bardzo na to liczę, a jeszcze bardziej na cienisty zakątek.
AnnaMS 15:23, 03 sty 2018

Śliczna ta sosenka, w ogrodowiskowym kolorze ,masz tylko jedną? Droga była? Pytam się bo sama lubię iglaczki szczególnie te miniaturowe ze wzg. na mały ogródek a one do tanich nie należą (te iglaczki), no i dzięki Tobie mam kolejne chciejstwo .. wracając do pergoli to ja jednnej nogi nie obsadzałam, fajnie jak gdzieś widać kawałek drewna.
Basilikum 15:56, 03 sty 2018

super ta sosenka kolorek zimowy mi sie podoba
marba 16:28, 03 sty 2018

AnnaMS napisał(a)
Śliczna ta sosenka, w ogrodowiskowym kolorze ,masz tylko jedną? Droga była? Pytam się bo sama lubię iglaczki szczególnie te miniaturowe ze wzg. na mały ogródek a one do tanich nie należą (te iglaczki), no i dzięki Tobie mam kolejne chciejstwo .. wracając do pergoli to ja jednnej nogi nie obsadzałam, fajnie jak gdzieś widać kawałek drewna.

Aniu, nie pamiętam ceny, kupiłam ją kilka lat temu, ale te szczepione na pniu do niedrogich zazwyczaj nie należą. Ale warto było. Mam tylko jedną, ale jak spotkam nieszczepioną to też sobie sprawię. Ona ma bardzo małe przyrosty, więc jak najbardziej nadaje się do małego ogrodu, jeśli właśnie taki masz.
A tak wygląda latem. (fotka sprzed dwóch lat)

AnnaMS 17:07, 03 sty 2018

Dziękuję za odpowiedź, wysoko jest szczepiona, super szkoda że tylko zimą jest żółta ale i tak jest ładna