Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

barbara_kraj... 00:38, 07 sty 2018

Wpadam, aby dać znać, że jako tako, ale żyję.

Widzę zmiany - pergola olbrzymia, będzie fajny zaciszny kącik.
W lasku sporo wody, zagłębienia zapełniły się znacznie. Podczas naszego pobytu było prawie sucho.
Pozdrawiamy cieplutko.
marba 10:37, 07 sty 2018

Basieńko, cieszę się, że zajrzałaś. Pergola rzeczywiście spora, liczę na to, że da trochę cienia kiedy "dach" pokryją pnącza. Leśne oczka wodna rzeczywiście są urokliwe, szkoda, że podczas waszych odwiedzin była akurat susza. Może w tym roku woda utrzyma się dłużej.
Mam pytanie odnośnie przekwitłych o tej porze doniczkowych hiacyntów. Czy można je ponownie wykorzystać w ogrodzie? Jeśli tak, to kiedy je wysadzić i czy wcześniej trzeba je jakoś przesuszyć? Ma ktoś jakieś doświadczenia?
marba 10:41, 07 sty 2018

AnnaMS napisał(a)
U mnie w wazonie stoją bazie ... Zima da się we znaki, nie ma co, szykujcie okrycia na rośliny

No właśnie, tego się obawiam, ale wszystkiego okryć nie zdołam.
marba 10:44, 07 sty 2018

Basilikum napisał(a)
oj u mnie nie ma zimy. Dzis +10 slonko przyswieca.Baziewydaje mi sie ze juz o tej porze normalne, ze sie srebrza.

Na początku stycznia jeszcze nie widziałam. Ale u Was może nieco inny klimat i wegetacja rusza wcześniej.
Gosialuk 11:37, 07 sty 2018

Ja wysadzałam hiacynty takie już z uschniętymi liśćmi, ale ich wcześniej nie wyciągałam z doniczki. Po prostu jak zrobiły się brzydkie to wyniosłam na balkon, a wiosną wsadziłam do gruntu. Przyjęły się i kwitły na następny rok.
marba 12:31, 07 sty 2018

Gosialuk napisał(a)
Ja wysadzałam hiacynty takie już z uschniętymi liśćmi, ale ich wcześniej nie wyciągałam z doniczki. Po prostu jak zrobiły się brzydkie to wyniosłam na balkon, a wiosną wsadziłam do gruntu. Przyjęły się i kwitły na następny rok.

Dziękuję, Gosiu, za radę. Tak zrobię. Do tej pory traktowałam hiacynty w doniczkach tak"jednorazowo", ale jeśli można je jeszcze wykorzystać to szkoda wyrzucać.
sylwia_slomc... 13:28, 07 sty 2018

Psiaki maja gdzie u Was poszaleć, ale to psy myśliwskie to kreta nie powinno być
marba 13:42, 07 sty 2018

Sylwio, one zimą takie bardziej salonowo-kanapowe, niż myśliwskie. Jeśli już, to wolą polować na bażanty i kury sąsiadów niż na kreta. Ale przynajmniej nie rozkopują mi ogródka.
AnnaMS 17:48, 07 sty 2018

Basiu, wszystkiego okrywać chyba nie musisz , jak masz młodą magnolię albo posadzone młode rośliny jesienią które zimują u Ciebie pierwszy raz - mam na myśli jakieś nowinki bo jałowca czy sosenki górskiej nie trzeba okrywać wystarczy obsypać korą, czy miejsce szczepień młodych roślin owinąć - ja mam 2 trzmieliny na pniu i srebrny świerk to tak na wszelki wypadek no i można pokusić się o parawan od wiatru dla rododendronów
ryska 21:01, 07 sty 2018

Widzę, że martwisz się, że mrozy nadejdą. Póki co deszcz leje i ponuro okrutnie.
Dziś rozebrałam choinkę i gałązki jodły posłużą mi
jako otulina do wrażliwych paproci. Oczywiście
jak spadnie temperatura poniżej -10 stopni.
Pozdrawiam