Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

danuta_szwajcer 19:34, 22 lut 2018

marba napisał(a)
Danusiu, jak miło, że zajrzałaś. Na razie wysiałam tylko begonie, bo one potrzebują więcej czasu. Jutro postaram się wysiać rozlenicę Majesty Rubrum od Mireczki. Z resztą nasion czekam, aż zrobi się cieplej i słoneczniej, wtedy siewki będą lepiej rosły. A Ty wysiewasz coś, czy kupujesz gotowe sadzonki?

Ostatnie dwa lata nic nie wysiewałam chodz bardzo bym chciała, oj ciągle gonie czas Basiu, teraz mam troche przymusowego chorobowego odpoczynku. A dużo kupuje sadzonek bo lubie dużo kwiatów. A begonie te niskie? Czy zwisające? Bardzo lubie begonie, kiedys przechowywałam fuksje i begonie w piwnicy i po kilka skrzyn dalii, canny itp. ale juz nie ma kto tego nosic po schodach.
marba 21:38, 22 lut 2018

Danusiu, wysiałam begonie stalekwitnące, to są te nizitkie, odmianę Ascot Rose. Mają śliczne białoróżowe kwiatuszki i ciemne listki. Kwitną cały sezon. Mam nadzieję, że mi nie padną.
Dorota123 20:48, 23 lut 2018

Czytam o rozpoczęciu prac wiosennych, czyli wysiewach. Też już wysiałam jeżówki, ale nic jeszcze nie wzeszło - czekam.
marba 22:28, 23 lut 2018

Dorotko, też chcę wysiać jeżówki (Cherry Brandy), ale wstrzymam się jeszcze do nieco cieplejszych dni. Może będzie wtedy więcej słońca. Zauważyłam, że bardzo wcześnie wysiane roślinki wyciągają się do światła, którego zimą za wiele nie mają, bo dzień jeszcze krótki i często pochmurny.
O swoje wysiewy nie martw się, mają jeszcze czas wyrosnąć.
Co do czekania, to ktoś powiedział, że nic tak nie uczy cierpliwości jak ogród. I to chyba jest prawda. Cierpliwe czekanie jest wpisane w los ogrodnika.
marba 20:28, 24 lut 2018

Mam pytanie:czy ktoś z Was stosował nawóz Rosahumus? Rzeczywiście jest taki rewelacyjny? Może macie doświadczenie w tym zakresie, bardzo proszę o opinię czy warto.
AgataM 20:31, 24 lut 2018

marba napisał(a)
Mam pytanie:czy ktoś z Was stosował nawóz Rosahumus? Rzeczywiście jest taki rewelacyjny? Może macie doświadczenie w tym zakresie, bardzo proszę o opinię czy warto.

Jest rewelacyjny. Powoduje zmianę kultury gleby. Użyźnia ją.
marba 21:09, 24 lut 2018

Dziękuję, Agatko. Słyszałam, że zastępuje obornik i jest bardzo wydajny. W sam raz na moje piachy. Jeśli polecasz, to moje rabatki dostaną na wiosnę nowe "witaminki".
AgataM 21:13, 24 lut 2018

Ja zakupiłam obornik bydlęcy granulowany. Będę wiosną podsypywać wszystko podczas deszczu.
Mirka 21:21, 24 lut 2018

Basiu potrzeba kilku lat żeby Humusem poprawić jakość gleby.Wiem co proszę bo sama to stosuję na swojej piaszczystej 5 kl.ziemi.
marba 22:29, 24 lut 2018

AgataM napisał(a)
Ja zakupiłam obornik bydlęcy granulowany. Będę wiosną podsypywać wszystko podczas deszczu.

Agatko, też stosuję obornik granulowany. Każdy dołek przed posadzeniem zaprawiam lepszą ziemią i właśnie tym obornikiem. Kompost mam tylko własnej produkcji, czyli niewiele jak na potrzeby mojego ogrodu. Pomyślałam o Rosahumusie, żeby tego "dobra" było więcej.