Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

Iwk4 15:10, 25 lut 2019

AngelikaX napisał(a)

Długo zostawiasz w tej wodzie, zanim do ziemi wsadzasz?

Dziś na fejsie Danusia też wrzuciła foty z ciachania

Angeliko, nie wsadzam do wody, tylko do ziemi w półcień i prawie zapominam do jesieni. Dbam tylko, by bylo wilgotno.
Hortensje mają delikatne korzonki i jak wypuszczą je w wodzie, to przy sadzeniu się uszkadzają. A tak w ziemi sobie wypuszczą i powoli będą się wzmacniać. Czasem kwitną tego samego roku.
Makusia 15:43, 25 lut 2019

Zazdroszczę Wam Dziewczyny, że potraficie hortensje rozmnożyć. Chociaż w sumie, jak patrzę na Twój ogród Angi, to mnie jednak nic, a nic nie dziwi, choć zazdrosna jestem nadal
Wiolka5_7 17:28, 25 lut 2019

Potwierdzam,że hortensje w ziemi super się ukorzeniają
W marcu zeszlego roku dałam mamie patyki z Limek ,wsadziła i ukorzeniły jej się wszystkie i jesienią już posadziła na miejsce stałe,nawet kwitnące
AngelikaX 08:19, 26 lut 2019

O to dobra wiadomość, mam nadzieję, że i u moich znajomych pójdzie tak łątwo
AngelikaX 08:19, 26 lut 2019

Makusia napisał(a)
Zazdroszczę Wam Dziewczyny, że potraficie hortensje rozmnożyć. Chociaż w sumie, jak patrzę na Twój ogród Angi, to mnie jednak nic, a nic nie dziwi, choć zazdrosna jestem nadal

AngelikaX 08:20, 26 lut 2019

Iwk4 napisał(a)

Angeliko, nie wsadzam do wody, tylko do ziemi w półcień i prawie zapominam do jesieni. Dbam tylko, by bylo wilgotno.
Hortensje mają delikatne korzonki i jak wypuszczą je w wodzie, to przy sadzeniu się uszkadzają. A tak w ziemi sobie wypuszczą i powoli będą się wzmacniać. Czasem kwitną tego samego roku.

Dzięki Iwonko za info
AngelikaX 08:21, 26 lut 2019

sylwai napisał(a)
Dzięki dziewczyny,korci mnie juz strasznie ale posłucham Was i wystartuje jak dacie znać

Wiem, że rączki świeźbią, nóżki przebierają ale lepiej się wstrzymać 2-3 tygodnie szybko przecie zleci
AngelikaX 08:21, 26 lut 2019

effka napisał(a)
Wertykulacja chyba dopiero jak trawa ruszy, pierwsze nskie koszenie i dopiero wtedy. Trzeba obserwować trawnik

Też tak myślę
sylwai 08:42, 26 lut 2019

AngelikaX napisał(a)

Wiem, że rączki świeźbią, nóżki przebierają ale lepiej się wstrzymać 2-3 tygodnie szybko przecie zleci

Powiem ci,że w ubiegłym roku(nie pamiętam dokładnie kiedy) po wertykulacji i posypaniu trawnika nawozem,spadł śnieg (nie od razu,tego samego dnia,tylko dwa dni później)i nawet poleżał parę dni.Strasznie się bałam co będzie z moim trawnikiem ale okazało się,że po tym jak śnieg się w końcu roztopił przyszło ciepełko i słoneczko i parę dni później mój trawnik był zieloniutki a moja sąsiadka czerwona z zazdrości,że u mnie już zielono a u niej buro.hihihi
AngelikaX 10:16, 26 lut 2019

Aż z ciekawości sprawdziłam kiedy my w ubiegłym roku robiliśmy wertykulację... był to kwiecień

Ach te sąsiadki na szczęście mam tylko jednych takich blisko, z pozostałych 3 stron droga ale w sumie jesteśmy już tak szczelnie zasłonięci, że nic nie widać z żadnej strony co mnie ogromnie cieszy