Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

makadamia 12:53, 09 maj 2018

No koleżanko, to popłynęłaś z tymi drzewami

grab fastigiata:
"drzewo o wąskostożkowym pokroju i regularnej koronie, początkowo strzelistej i smukłej, a po latach stopniowo rozszerzającej się i grubiejącej, zwłaszcza w dolnej części. Docelowo drzewo dorasta do 15 m wysokości i 4 m szerokości."

wiąz wredei:
"Początkowo, gdy kupujemy młodą sadzonkę tego okazu, jest to dość rachitycznie wyglądający "patyk". Roślina jednak przyrasta ok. 15 cm na rok i szybko gęstnieje.Wytwarza dużo bocznych gałązek rosnących niemal pionowo. Przez pierwszych 5-7 lat drzewko ma prawie idealny kolumnowy pokrój.Z wiekiem drzewo rozrasta się na boku i przyjmuje formę jajowatą. Przeważnie w Polsce dorasta do 8 m wysokości i 4 m szerokości."

Czyli, na rabatę o wymiarach 3m x 9m kupiłaś 5 drzew, które docelowo będą miały po 4 metry szerokości!

Co możesz teraz zrobić?
- posadzić zgodnie z planem, mając świadomość że za 5 lat czeka Cię albo wycinanie drzew albo gruntowne poszerzanie rabaty albo
- posadzić trzy sztuki (proponuję graby po bokach, a jednego wiąza po środku) i mocno podkrzesywać od dołu, żeby zostawić miejsce bylinom i trawom.
makadamia 13:18, 09 maj 2018

Narysowałam, jak ja bym to widziała:

Przy czym zdaje mi się, że ta rabata zakręca i nie wiem, czy 9 metrów długości ma tylna krawędź rabaty czy przednia. W razie czego - trzeba by odpowiednio zmodyfikować.
eVka 14:13, 09 maj 2018

anbu napisał(a)
Ja bym nie mieszała gatunków drzew na jednej rabacie (wiązy z grabami), moim zdaniem to nie gra

Dziękuję Aniu za opinię, też mi nie pasowała z czterema zupełnie ale jak teraz Asia narysowała układ grab, wiąz, grab to mi się to widzi
eVka 14:13, 09 maj 2018

makadamia napisał(a)
No koleżanko, to popłynęłaś z tymi drzewami

grab fastigiata:
"drzewo o wąskostożkowym pokroju i regularnej koronie, początkowo strzelistej i smukłej, a po latach stopniowo rozszerzającej się i grubiejącej, zwłaszcza w dolnej części. Docelowo drzewo dorasta do 15 m wysokości i 4 m szerokości."

wiąz wredei:
"Początkowo, gdy kupujemy młodą sadzonkę tego okazu, jest to dość rachitycznie wyglądający "patyk". Roślina jednak przyrasta ok. 15 cm na rok i szybko gęstnieje.Wytwarza dużo bocznych gałązek rosnących niemal pionowo. Przez pierwszych 5-7 lat drzewko ma prawie idealny kolumnowy pokrój.Z wiekiem drzewo rozrasta się na boku i przyjmuje formę jajowatą. Przeważnie w Polsce dorasta do 8 m wysokości i 4 m szerokości."

Czyli, na rabatę o wymiarach 3m x 9m kupiłaś 5 drzew, które docelowo będą miały po 4 metry szerokości!

Co możesz teraz zrobić?
- posadzić zgodnie z planem, mając świadomość że za 5 lat czeka Cię albo wycinanie drzew albo gruntowne poszerzanie rabaty albo
- posadzić trzy sztuki (proponuję graby po bokach, a jednego wiąza po środku) i mocno podkrzesywać od dołu, żeby zostawić miejsce bylinom i trawom.

Wielkie dzięki, że zajrzałaś!
Oj popłynęłam, jak to ja, wieczna optymistka nierealistka ;p
eVka 14:18, 09 maj 2018

makadamia napisał(a)
Narysowałam, jak ja bym to widziała:

Przy czym zdaje mi się, że ta rabata zakręca i nie wiem, czy 9 metrów długości ma tylna krawędź rabaty czy przednia. W razie czego - trzeba by odpowiednio zmodyfikować.

KOCHAM KOCHAM~!!!!
Tak posadzę, dokładnie tak! Będę podkrzesywać drzewa. Miskanty myślisz po trzy sadzić, fajny układ, będzie na bogato, gęsto! Lecę dokupić sadzonki limek i miskantów a te dwa pozostałe wiązy posadzę na rodkowej "patio" jako przesłonę ogrodu
Rabata ma 8,5 m więc wielkiej korekty nie musze robić.
Jeszcze raz dziękuję.
makadamia 14:33, 09 maj 2018

Wariatka!

Tylko pamiętaj, żeby "zakręcić" nasadzenia w rogu, tam gdzie rabata zakręca, a nie ciągnąć prosto do samego końca, jak na rysunku
eVka 15:01, 09 maj 2018

makadamia napisał(a)
Wariatka!

Tylko pamiętaj, żeby "zakręcić" nasadzenia w rogu, tam gdzie rabata zakręca, a nie ciągnąć prosto do samego końca, jak na rysunku

Wariatka a jakże! eM zawsze mówi że wariatka-badylarka.
Te nasadzenia będą się kończyć przed zakrętem, tam potem już jest szpaler śliw wiśniowych nigra. Tak to posadzę, żeby miało ręce i nogi a przynajmiej tak się postaram
eVka 19:00, 09 maj 2018

Plan realizowany. Dwie trzmieliny na pniu z rabaty z grabami przesadzone w inne miejsce, dwa wiązy wredei już posadzone, jeden przed grillem i jeden na końcu rabaty "rodkowej patio".
Został jeden wiąz na grabową. Zamówiłam trzy hortki limki i więcej tawuł japońskich. Miskantów nie ma niestety ale zrobię jedno skupisko miskantów silberspinne a drugie skupisko miskantów memory, które mam. One oba mają białe kwiatostany ale zupełnie różne liście, mam nadzieję, że będzie ok.
Jutro wysadzę wierzby i będę czekała na zamówione rośliny.
Szukam cisów hicksii, nie mogę znaleźć takich ok. 0.8-1m. Są albo wielkie albo maluszki 30 cm.
Poprosiłam znajomą z firmy ogrodniczej żeby poszukała w szkółkach w okolicy.
polinka 19:20, 09 maj 2018

A graby planujesz ciąć czy puścisz swobodnie?
kaz742011 20:56, 09 maj 2018

effka napisał(a)
Plan realizowany. Dwie trzmieliny na pniu z rabaty z grabami przesadzone w inne miejsce, dwa wiązy wredei już posadzone, jeden przed grillem i jeden na końcu rabaty "rodkowej patio".
Został jeden wiąz na grabową. Zamówiłam trzy hortki limki i więcej tawuł japońskich. Miskantów nie ma niestety ale zrobię jedno skupisko miskantów silberspinne a drugie skupisko miskantów memory, które mam. One oba mają białe kwiatostany ale zupełnie różne liście, mam nadzieję, że będzie ok.
Jutro wysadzę wierzby i będę czekała na zamówione rośliny.
Szukam cisów hicksii, nie mogę znaleźć takich ok. 0.8-1m. Są albo wielkie albo maluszki 30 cm.
Poprosiłam znajomą z firmy ogrodniczej żeby poszukała w szkółkach w okolicy.

Ależ masz tempo. Ledwo plan powstał, a już realizacja w toku .