Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

nicol21 15:25, 16 lip 2018

No i to są wyprawy. zadziwiające jak te ogrodnicze potrafią pojawić się po drodze
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
eVka 15:32, 16 lip 2018

Zana napisał(a)
Aha, no to dobrze

jak myślisz co ile je sadzić żeby stworzyły ładny szpaler ale nie za gęsty, żeby każda kępa była osobno?
eVka 15:33, 16 lip 2018

nicol21 napisał(a)
No i to są wyprawy. zadziwiające jak te ogrodnicze potrafią pojawić się po drodze

zabawa na całego weszłam tylko zerknąc czy moje cisy fastigiata nadal na mnie czekają a tu carexy, których szukałam i hortki, no to wiadomo, że musiałam kupić
Zana 15:42, 16 lip 2018

effka napisał(a)

jak myślisz co ile je sadzić żeby stworzyły ładny szpaler ale nie za gęsty, żeby każda kępa była osobno?

Wiesz co, trudno mi powiedzieć, bo moje do tej pory miały dosyć trudne warunki, aż dziw bierze, że przeżyły. One tworzą ładne kępy, Tesia z W gąszczu u Tess je ma, poszukaj u niej, może pisała co ile sadziła. Ale myślę, że nie gęściej niż co 50 cm.
eVka 15:55, 16 lip 2018

Zana napisał(a)

Wiesz co, trudno mi powiedzieć, bo moje do tej pory miały dosyć trudne warunki, aż dziw bierze, że przeżyły. One tworzą ładne kępy, Tesia z W gąszczu u Tess je ma, poszukaj u niej, może pisała co ile sadziła. Ale myślę, że nie gęściej niż co 50 cm.

Dzięki poszukam, myślałam sadzić nawet co 1 m, żeby za gęsto nie było, może jednak dokupię i posadzę gęściej.
Zana 15:59, 16 lip 2018

Możesz ew. coś do nich dokomponować. Na szybko przychodzą mi do głowy zawilce wiosenne Anemone sylvestris, kwitną na biało w maju. Jak się wytnie kwiatostany (a trzeba, bo sieją się niemiłosiernie), to zostają niskie kępki zielone, liście trawy by je okrywały
Zana 16:01, 16 lip 2018

Albo większe zawilce Wild Swan, te kwitną jakoś czerwiec/lipiec (nie mam, ale się przyczajam)
SlonecznyOgrod 17:53, 16 lip 2018

Ale metamorfoza, te hortki duże to też wsadzałaś w tym roku.
ładnie wszystko bujnęło.
eVka 21:29, 16 lip 2018

Zana napisał(a)
Możesz ew. coś do nich dokomponować. Na szybko przychodzą mi do głowy zawilce wiosenne Anemone sylvestris, kwitną na biało w maju. Jak się wytnie kwiatostany (a trzeba, bo sieją się niemiłosiernie), to zostają niskie kępki zielone, liście trawy by je okrywały

Piękne zawilce, ale na tej rabacie chyba nie do końca by pasowały, bo tam buksy kule i stożki, stipy, liatry i szałwie omszone. Tak jak napisałam tylko brzeg rabaty w półcieniu i mokry bo kapie z tarasu a reszta w słońcu suchsza.
Kupiłam więcej carex elata, tak żeby co 60-70 cm posadzić
Zawiłe są do cienia? Może posadziłam je między potrawami i funkcjami na wjazdowej.
eVka 21:31, 16 lip 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)
Ale metamorfoza, te hortki duże to też wsadzałaś w tym roku.
ładnie wszystko bujnęło.

Te duże hortki sądziłam w maju zeszłego roku, te mniejsze w czerwcu tego roku. Ciekawe czy za rok będą takie wielkie jak starsze koleżanki