Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 23:54, 13 wrz 2018

wiklasia napisał(a)
mi zgrzytają proporcje w tej ofercie - proporcje rozmiarów - tego co na wierzchu do wielkości doniczki.
Proporcja ważna rzecz.

Też zwróciłam uwagę na małą doniczkę. Oj proporcje bardzo ważna rzecz
Toszka 07:30, 14 wrz 2018

Proporcje wazna rzecz, zwłaszcza, ze jeżeli korzenie w doniczce są bardzo zbitę i "skołtunione" to trzeba koniecznie poluzować i lekko przyciąć (dla pobudzenia). No i przy małej bryle zostaną korzonki jak łepek od szpilki.
Przy sadzeniu koniecznie trzeba do ziemi domieszać fosfor i potas (jako ukorzeniacz).

Te miskanty ze zdjęcia wyraźnie widać, że są z podziału karpy. Zapewne też trzeba oczyścić korzenie.
eVka 08:59, 14 wrz 2018

Toszka napisał(a)
Proporcje wazna rzecz, zwłaszcza, ze jeżeli korzenie w doniczce są bardzo zbitę i "skołtunione" to trzeba koniecznie poluzować i lekko przyciąć (dla pobudzenia). No i przy małej bryle zostaną korzonki jak łepek od szpilki.
Przy sadzeniu koniecznie trzeba do ziemi domieszać fosfor i potas (jako ukorzeniacz).

Te miskanty ze zdjęcia wyraźnie widać, że są z podziału karpy. Zapewne też trzeba oczyścić korzenie.

Na razie wytrzymałam się z zakupem tych choiny ze zdjęć, szukam ładniejszych sadzonek.
Miskanty już dawno posadzone, poluzowałam im bryłę korzeniową, rosną więc chyba jest ok.
eVka 09:28, 14 wrz 2018

Jak pięknie pada, ogród oddycha...
eVka 11:39, 14 wrz 2018

Znalazłam choiny kanadyjskie w Jugowicach, taniutkie po 11 zł za 60 cm sadzonki , ładnie rozkrzewione w 2 litrowych doniczkach. Musze się wybrać w poniedziałek na szoping
DorKa 13:10, 14 wrz 2018

Ewa z tzw inne beczki co ile masz posadzone overdamy ? Planuję je przesadzić w weekend i nie mam koncepcji czy lepiej wyglądają obok siebie czy rozrzucone jak przecinki na rabacie
eVka 13:24, 14 wrz 2018

DorKa napisał(a)
Ewa z tzw inne beczki co ile masz posadzone overdamy ? Planuję je przesadzić w weekend i nie mam koncepcji czy lepiej wyglądają obok siebie czy rozrzucone jak przecinki na rabacie

Dorka, nie mam szpalerów z overdamów, mam 4 posadzone w kwadrat i na innej rabacie dwa. Posadziłabym tak, żeby każdego było widac z osobna, nie jako ciasny szpaler. One maja piękna formę i szkoda ją zatracać przez gęste sadzenie. Myślę, że min. co 1-1,2 m.
Po deszczu wygląda tak:
eVka 13:24, 14 wrz 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Nie są takie złe,moje kupowane w 2016 były o wiele mniejsze....chyba kupię u nich....
A zrobisz fotkę jak teraz wyglądają?
Dzięki za pomoc

Fotka ML sadzonego w lipcu:
DorKa 13:26, 14 wrz 2018

effka napisał(a)

Dorka, nie mam szpalerów z overdamów, mam 4 posadzone w kwadrat i na innej rabacie dwa. Posadziłabym tak, żeby każdego było widac z osobna, nie jako ciasny szpaler. One maja piękna formę i szkoda ją zatracać przez gęste sadzenie. Myślę, że min. co 1-1,2 m.
Po deszczu wygląda tak:

super to zdjęcie , dzięki. Zajrzysz na moją nigrową please
eVka 13:27, 14 wrz 2018

DorKa napisał(a)

super to zdjęcie , dzięki. Zajrzysz na moją nigrową please

Lecę