Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 23:13, 30 lip 2019

Magleska napisał(a)
Ewa
Zaglądam na bieżąco
Fajnie macie z tym dofinansowaniem ,u nas chyba nie ma ....
Ciekawi mnie ten ogród deszczowy .....hmmm....pojemniki podłączone do rynien i co jeszcze ?
Chyba muszę w cierpliwość się uzbroić - nie mam pojęcia ,jak taki ogród deszczowy wygląda

Musisz doczytać na stronie gminy czy u was też takie cos jest.
Ogród deszczowy to niecka zbierająca i filtrująca wodę deszczową odbieraną z dachów. Czyli rurą z dachu do rabaty obsadzonej roślinami hydrofowymi, czyli filtrujacymi wodę z zanieczyszczeń, np. kosaćce
Przekrój tej rabaty jest ściśle określony, żwir, piasek, i na końcu mieszankę piasku i humusu.
Tutaj prosto o tym piszą
A tu można popatrzeć
I tu
https://pin.it/l7qoxiuqjpy4fi
Kasiolaaa 08:20, 31 lip 2019

ja mam dwie beczki na deszczowke stoja pelniutkie tez narazie mam z glowy podlewanie ale musze kupic opryski od grzyba bo ciete byly bukszpany
eVka 10:46, 31 lip 2019

Wendy79 napisał(a)
My też będziemy się dowiadywać czy w naszym powiecie też będzie taki program, bo my nawet pod powiat wrocławski się już nie załapujemy. Myślę jednak, że tak czy siak to będzie tylko kwestia czasu. Nie ma co się czarować, klimat się zmienia i trzeba się do tego dostosować. W najnowszym Działkowcu jest artykuł własnie o tym, jakie zmiany najprawdopodobniej czekają ogrodnictwo w najbliższych latach i są tam również wspominane ogrody deszczowe. Chcemy wkopać duży zbiornik na deszczówkę, tylko głowimy się jak, bo w miejsce, które byłoby idealne, koparka nie wjedzie .

Dokładnie, trzeba wykorzystywać każdą kroplę wody. Program nazwany "Beczka+" pilotażowo przeprowadzony będzie we Wrocławiu a potem ma być tez wprowadzany w innych miastach, więc może wstrzymajcie się z tym zbiornikiem, bo fajnie dostać 80% dofinansowania.
eVka 10:54, 31 lip 2019

Kasiolaaa napisał(a)
ja mam dwie beczki na deszczowke stoja pelniutkie tez narazie mam z glowy podlewanie ale musze kupic opryski od grzyba bo ciete byly bukszpany

Super! Mamy kilka dni z głowy jeśli chodzi o podlewanie a Ty jeszcze masz zapas wody
Ja nie pryskałam nigdy na grzyba buksów nawet gdy o cięciu padało ale pewnie profilaktycznie lepiej opryskać.
eVka 20:54, 31 lip 2019

Dziewczyny, muszę wam coś opowiedzieć
Wróciłam dzisiaj z pracy do domu, przybiega córka z koleżanką, z którą dzisiaj spędziła cały dzień i ciągną mnie na ogród. Idę, patrzę a tu laski wykopały oczko wodne, dziura w ziemi, wsadzone wiaderko, zalane wodą, w wodzie pływają rośliny, których trochę wzięły z mojego oczka, wszystko obłożone ładnie grysem a brzegi zamaskowane większymi ozdobnymi kamieniami gnejsowymi, które miałam w zapasie.
PADŁAM! Kochane dziewczynki, moje 8-letmie ogrodniczki Żeby było mało popikowaly do doniczek carexy frosted curls, które się mocno rozsiały i rozstawiły wokół oczka i kazały się zabrać do ogrodniczego, żeby dokupić rośliny. Dałam im wolną rękę byle nie przekroczyły 70 zł Kupiły piękna budleję, trawki, aksamitkę, lwią paszczę, hebe, koleusy, muszę masz totalny ale chciały same wybierać
Dumna jestem!!!!
Magleska 21:15, 31 lip 2019

Ewa To ci niespodziankę dziewczynki zrobiły : fajnieeee
Moja niestety nie pała chęcią pomocy ,ani zbytnio zainteresowana ogrodem też nie jest ....niestety
Jedynie jak koleżanki chwalą ,że piękny ogród ,to zauważa zmiany
eVka 21:36, 31 lip 2019

Magleska napisał(a)
Ewa To ci niespodziankę dziewczynki zrobiły : fajnieeee
Moja niestety nie pała chęcią pomocy ,ani zbytnio zainteresowana ogrodem też nie jest ....niestety
Jedynie jak koleżanki chwalą ,że piękny ogród ,to zauważa zmiany

No niespodzianka totalna Moja jak jest sama to tylko w warzywniku lubi pracować a w ogrodzie ozdobnym nie bardzo ale z tą koleżanką uwielbiają bawić się w ogród
Twoja śliczna panna może kiedyś zapała miłością do ogrodu, po mamusi
Margerytka40 21:54, 31 lip 2019

Fajne dziewczynki, są zadatki na ogrodniczki albo jakieś projektantki zieleni
eVka 22:13, 31 lip 2019

Margerytka40 napisał(a)
Fajne dziewczynki, są zadatki na ogrodniczki albo jakieś projektantki zieleni

Fajnie by było Mama by hobbystycznie pomagała w firmie ogrodniczej córki
Wendy79 23:36, 31 lip 2019

Ewa, dzięki, że zajrzałaś do mnie, ale ja jakoś tak serca do ogrodu nie miałam przy tej suszy i pisać nie ma o czym. Żyję bardziej planami na przyszłość. Mam do Ciebie prośbę, rzuć okiem czy w którejś ze szkółek, w jakich bywasz nie mają klona Esk Sunset. Tak przy okazji. Szukam do posadzenia na jesień. Dzięki