Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe szaleństwo ...

Ogrodowe szaleństwo ...

Nowalijka 16:17, 17 lut 2017

zoja napisał(a)
zraszasz i utrzymujesz wilgotne podłoże w doniczce z kobeą?
ja zraszam wysiewy rano przed wyjściem do pracy i po powrocie - na początku to bardzo ważne żeby miały wilgoć i temperaturę jak w szklarni,
miałaś 'kapturek" z folii albo inne przykrycie? -ja odkrywam jak już siewki są z widcznymi dwoma 'skrzydełkami' i wyprostowane u Ciebie jeszcze teo nie widzę na zdjęciu...

hmmm... i skoro wysialaś za wczesnie może jej brakuje światła - spróbuj doświetlić lampką - ja uzywam zwykłych ledowych biurkowych (doświetlam z 2-3 godziny wieczorem)

-------
edit:
a przede wszystkim weź pod uwagę, że nasionka są różne - nie każde jest mocne - czasem mimo zrobienia wszystkiego idealnie i tak się nie udaje

Hmmm wczoraj kobea wygladala tak:

Jest szansa ze z tych dwoch nasionek cos bedzie
Edek 21:40, 17 lut 2017

Witam i pozdrawiam miłośniczkę piesków nie ma to jak pomocnik w pracach ziemnych
Nowalijka 22:46, 20 lut 2017

Zaczyna przerazac mnie szal siewow, ktory mną zawladnąl. Na razie posialam kobee, lawende, werbene patagonska, hyzop, heliotrop,belkamande,zmijowiec, szałwie omszona, acene drobnokwiatowa,powojnik tangucki, ostnice mocna.Zostaly mi nasiona naparstnicy, malwy jednorocznej, driakiew kaukaska, drzączka,ogorecznik, cynie, dalie,czarnuszka orientalna, miechunka, odetka,gozdziki kropkowane, szare i inne, dziwaczek, lubin trwaly, liatra, slazowka ogrodowa, rudbekia,ostrozka, tyton ozdobny, jezyczka pomaranczowa, zawilec, kosmos, wiesiolek zolty, chaber, bidens, powoj, orlik, zolwik. Podpowiedzcie prosze co moge wysiac bezposrednio do gruntu i kiedy a co powinnam wysiac w domu i tez kiedy. Boje sie ze cos przegapie.
Radziu2013 23:49, 20 lut 2017

Nowalijka napisał(a)
Zaczyna przerazac mnie szal siewow, ktory mną zawladnąl. Na razie posialam kobee, lawende, werbene patagonska, hyzop, heliotrop,belkamande,zmijowiec, szałwie omszona, acene drobnokwiatowa,powojnik tangucki, ostnice mocna.Zostaly mi nasiona naparstnicy, malwy jednorocznej, driakiew kaukaska, drzączka,ogorecznik, cynie, dalie,czarnuszka orientalna, miechunka, odetka,gozdziki kropkowane, szare i inne, dziwaczek, lubin trwaly, liatra, slazowka ogrodowa, rudbekia,ostrozka, tyton ozdobny, jezyczka pomaranczowa, zawilec, kosmos, wiesiolek zolty, chaber, bidens, powoj, orlik, zolwik. Podpowiedzcie prosze co moge wysiac bezposrednio do gruntu i kiedy a co powinnam wysiac w domu i tez kiedy. Boje sie ze cos przegapie.

Matko Boska !!!
Elu jakbyś miała za dużo nasionek to ja chętnie przyjmę
Nowalijka 23:52, 20 lut 2017

Napisz co chcesz. Jesli starczy dla nas obojga to chetnie podziele sie.
zoja 06:49, 21 lut 2017

Wow! Ambitny plan siewow! Niestety ja wiekszosci kwiatkow, ktore wymienilas nie znam.
Z tego co rozpoznaje to powoj od razu do ziemi i kosmos - chyba ze masz pelny to zalecaja wysiew juz marzec kwiecien.

Za kobee trzymam kciuki
zoja 06:53, 21 lut 2017

Ps. Ja poukladalam sobie nasiona terminami wysiewow - tych najwczesniejszych. Pogrupowalam i opisalam miesiacami. Jak konczy sie miesiac patrze co mam na nastepny i co zamierzam wysiac /to czego w tym roku nie wysieje odkladam na bok/ w ten sposob widze czy wszystkie nasiona na dany miesiac sa juz w ziemi. Opakowan nie wyrzucam ale i tak wczesniej robie im zdjecia zeby miec na wszelki wypadek.
BasiaLT 08:55, 21 lut 2017

Naprawdę zamierzasz to wszystko wysiać? Przecież to będzie potrzebne chyba z milion doniczek.
Rumianka 11:14, 21 lut 2017

Ależ nasion nakupiłaś...masz pewnie nadzieję, że ogród będzie gumowy i rozciągnie się...Ja nie wysiewam jednorocznych, bazuję głównie na bylinach, dlatego początek wiosny mam spokojny...Zyczę Ci kochana powodzenia... Ale latem będzie jak znalazł, szał kolorów...i gromada motyli
Nowalijka 13:07, 21 lut 2017

BasiaLT napisał(a)
Naprawdę zamierzasz to wszystko wysiać? Przecież to będzie potrzebne chyba z milion doniczek.

Basiu milion doniczek to moze bym znalazla. Gorzej z parapetami. Dopiero kilka kuwet tam stanelo a juz grozi mi rozwod