Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe szaleństwo ...

Ogrodowe szaleństwo ...

Nowalijka 13:10, 21 lut 2017

Rumianka napisał(a)
Ależ nasion nakupiłaś...masz pewnie nadzieję, że ogród będzie gumowy i rozciągnie się...Ja nie wysiewam jednorocznych, bazuję głównie na bylinach, dlatego początek wiosny mam spokojny...Zyczę Ci kochana powodzenia... Ale latem będzie jak znalazł, szał kolorów...i gromada motyli

To juz jest choroba ogrodowa. To pierwszy rok mojego nasionkowego szalenstwa. Mam nadzieje ze za rok choroba ustapi.
margaretka3 13:21, 21 lut 2017

Elu, gdybym miała problem z parapetami, wybrałabym do wysiewu kilka gatunków, np: driakiew kaukaska, drzączka, dalie, odetka, łubin trwały, liatra, rudbekia, ostrożka, zawilec, żółwik.
Naparstnica czy orlik i tak nie zakwitną w pierwszym roku, więc zostaw je sobie na np. czerwcowe wysiewanie. Jednoroczne wysiałabym do gruntu albo w doniczki na początku kwietnia, jak jeszcze będziesz mieć wolne miejsce na parapecie.
Nowalijka 19:45, 21 lut 2017

margaretka3 napisał(a)
Elu, gdybym miała problem z parapetami, wybrałabym do wysiewu kilka gatunków, np: driakiew kaukaska, drzączka, dalie, odetka, łubin trwały, liatra, rudbekia, ostrożka, zawilec, żółwik.
Naparstnica czy orlik i tak nie zakwitną w pierwszym roku, więc zostaw je sobie na np. czerwcowe wysiewanie. Jednoroczne wysiałabym do gruntu albo w doniczki na początku kwietnia, jak jeszcze będziesz mieć wolne miejsce na parapecie.

Gosiu i tak zrobie ale podpowiedz mi prosze czy te naparstnice, orliki... w czerwcu to wysiewac do gruntu?
Aurelllia 20:25, 21 lut 2017

Nowalijka napisał(a)

To juz jest choroba ogrodowa. To pierwszy rok mojego nasionkowego szalenstwa. Mam nadzieje ze za rok choroba ustapi.

Oj kochana nie wiem czy ustąpi u mnie już parę ładnych lat nie ustępuje
Nowalijka 20:29, 21 lut 2017

Aurelllia napisał(a)

Oj kochana nie wiem czy ustąpi u mnie już parę ładnych lat nie ustępuje

Obawiam sie ze to nieuleczalna choroba ale jakze nieszkodliwa dla innych
Jedyne co mnie przeraza to nieuniknione zakwasy
Radziu2013 11:31, 22 lut 2017

Nowalijka napisał(a)

Obawiam sie ze to nieuleczalna choroba ale jakze nieszkodliwa dla innych
Jedyne co mnie przeraza to nieuniknione zakwasy

Zakwasy od pracy w ogrodzie. Nie ma nic lepszego. Wtedy wstaje się z pełną świadomością że ogród pięknieje
margaretka3 11:46, 22 lut 2017

Nowalijka napisał(a)

Gosiu i tak zrobie ale podpowiedz mi prosze czy te naparstnice, orliki... w czerwcu to wysiewac do gruntu?

Elu, jak Ci intuicja podpowiada - w sensie, gdzie lepiej o nie zadbasz.
Ja wysiałabym do doniczek, bo gdybym posiała w grucie, to na pewno o nich bym zapomniała.
zoja 12:04, 22 lut 2017

Elu dorzucę swój grosz w sprawie orlików:
ja w zeszłym roku część rozsiałam na rabacie a część dałam do rozsadnika
i skończyło się w ten sposób, że o tych na rabacie zapomniałam i wypieliłam 'przy okazji' oczywiście orientując się co czynię przy ostatniej roślince
liczę, że te z rozsadnika przetrwały zimę

...i mam nauczkę - nie będę teraz pielić rabat w okolicy jeżówek, werbeny, orlików - żeby czegoś nie wyrwać
chyba mam spokojną wiosnę
Radziu2013 13:25, 22 lut 2017

Elu obiecałem ci nasiona rudbekii... i proszę dzisiaj wykonałem już opakowanie na nie

Radziu2013 13:26, 22 lut 2017

A jaka radocha z robienia takich opakowań