Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe szaleństwo ...

Ogrodowe szaleństwo ...

gosika67 21:45, 11 lut 2017

Ela ja babcine kwiaty piwonie uwielbiam, mam tylko 2, weź je jak będziesz komponowała nową rabatę bo się obrażą.Pięknie pachną i mają piękne kwiaty .
Nowalijka 15:18, 12 lut 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Żurawki na przód rabaty zrobią obwódkę i zdobią zimą

tylko że ja każda zurawke mam z innej parafi jak to będzie wyglądać?Czy powinnam jeszcze jakies podobne do nich dokupic?
Nowalijka 15:19, 12 lut 2017

gosika67 napisał(a)
Ela ja babcine kwiaty piwonie uwielbiam, mam tylko 2, weź je jak będziesz komponowała nową rabatę bo się obrażą.Pięknie pachną i mają piękne kwiaty .

Masz racje, sa piekne, slicznie pachna. Ale tak szybko przekwitaja chcialabym dorobic sie jeszcze bialej piwoni
Aurelllia 15:26, 12 lut 2017

Pozwalam sobie wkleić swoją piwonię takiej chcesz się może dorobić ?
Nowalijka 15:29, 12 lut 2017

Jest piekna!!!!!! A kto by takiej nie chcialby w ogrodzie. Ma takie oryginalne nakrapiania. Sliczne
Nowalijka 15:33, 12 lut 2017

Aurelllia napisał(a)
Pozwalam sobie wkleić swoją piwonię takiej chcesz się może dorobić ?

Moze jestem staroswiecka ale podobaja mi sie mieczyki, piwonie, roze, lilie i liliowce, astry, floksy, sloneczniki, malwy, pelargonie... I wszystkie kwiaty ktore byly w ogrodkach naszycb babc
Nowalijka 15:44, 12 lut 2017

Rosa napisał(a)

Kobea to piękne pnącze i b. gęste, na ogrodzenie i na pergole. Długo wschodzi, ale wszystkie 6 nasion wykiełkuje . Jak zacznie rosnąć daj jej podpory, patyczki z którymi ją wsadzisz do ziemi. Za wcześnie ją wysiałaś .
Jak postawisz ją w chłodniejsze miejsce, spowolnisz wzrost. Wysadzisz do gruntu dopiero po 15 maja.

tu znajdziesz informacje:

https://zojeczka.wordpress.com/2010/12/07/kobea-pnaca/

http://www.wymarzonyogrod.pl/tarasy-balkony/kwiaty-i-rosliny-balkonowe-i-tarasowe/kobea-atrakcyjne-pnacze-do-ogrodu-i-na-balkon-uprawa-kobei-w-gruncie-i-w-pojemnikach,41_3062.html

Tyle radochy a na 5 posianych nasion tylko jedno zapowiada sie dobrze

Reszta czyli 3 bo tylko 4 wzeszly kiepsko wyglada

Ale ciesze sie z tego jednego.
Nowalijka 17:18, 12 lut 2017

Iwk4 napisał(a)
Elu, rysunek musisz w skali. Na kratkach, co pokażą prawidłowy rozstaw.
Hortensje chyba za blisko siebie. Żurawki podzielisz wiosną i na przód rabaty.
Ta twoja tawuła sie tam nada. Ja taką wiosną wykopałam, podzieliłam szpadlem na dwie. I przycięłam. Czytałaś już wątek o tej tawule? Dalam ci linka. Pooglądaj.

No właśnie. Nie radze sobie w tym paint. Siatke umiem zrobic ale pozniej te zdjecia ktore wklejam sa takie male. Filmy o hortensjach obejrzalam. Musze jeszcze wejsc na polecany przez cielie hortensjowy watek. Jak poradzilas sobie z wypiekami bez pradu? Jak rodzinny obiad?
Iwk4 21:33, 12 lut 2017

Musisz po wklejeniu zdjęcia zmienić rozmiar na 200 lub 250%.
Tak, by było odpowiednio duże
zoja 15:00, 16 lut 2017

zraszasz i utrzymujesz wilgotne podłoże w doniczce z kobeą?
ja zraszam wysiewy rano przed wyjściem do pracy i po powrocie - na początku to bardzo ważne żeby miały wilgoć i temperaturę jak w szklarni,
miałaś 'kapturek" z folii albo inne przykrycie? -ja odkrywam jak już siewki są z widcznymi dwoma 'skrzydełkami' i wyprostowane u Ciebie jeszcze teo nie widzę na zdjęciu...

hmmm... i skoro wysialaś za wczesnie może jej brakuje światła - spróbuj doświetlić lampką - ja uzywam zwykłych ledowych biurkowych (doświetlam z 2-3 godziny wieczorem)

-------
edit:
a przede wszystkim weź pod uwagę, że nasionka są różne - nie każde jest mocne - czasem mimo zrobienia wszystkiego idealnie i tak się nie udaje