Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród za grosze

Ogród za grosze

Rosa 11:58, 22 mar 2017

przecież wiesz, że nie chodzi tylko o żadne patenty i technologie!
Wiesz co to ustawa o prawach autorskich?
Ja też wykonuję pracę, która mnie obliguje do przestrzegania przepisów i ustaw, ale i moja praca chroniona jest prawami autorskimi i przykro by mi było jakby ktoś przywłaszczył sobie mają pracę i podpisał się pod nią własnym nazwiskiem i jeszcze skasował za to kasę.
W mojej ocenie takie praktyki są nieetyczne i niedopuszczalne i trzeba je piętnować, i mam jedno na to określenie bardzo mocne i nie chcę go tu używać.
Jeśli ktoś nie ma honoru i nie wie co to kodeks etyki zawodowej ...... pominę milczeniem jak został wychowany a właściwie niewychowany i jakie ma morale.
Rosa 12:01, 22 mar 2017

UlaB napisał(a)

Rosa Można naprawde zastrzec wiele rzeczy i będą wtedy objęte ochroną prawną (opatentowane). Nie tylko wynalazki i technologie (typu odmiana rośliny i sposób jej wyhodowania) obejmuje się ochroną prawną - również metody (w tym projektowania - w każdej właściwie dziedzinie) oraz znaki towarowe (vide - nazwa Ogrodowisko).

Jeszcze raz powtórzę mylisz pojęcia
przeczytaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7438-prawa-autorskie
UlaB 12:11, 22 mar 2017

Ewa, wyluzuj

Rosa napisał(a)
przykro by mi było jakby ktoś przywłaszczył sobie mają pracę i podpisał się pod nią własnym nazwiskiem i jeszcze skasował za to kasę.

Nigdzie nie ma informacji, ze tak własnie jest. Przestępstwem jest użycie projektu, wizualizacji, które by sie tutaj powjawiły. O to Szefowa dba i nie pokazuje. Fotografie nie sa takie oczywiste. Jest informacja o wzorowaniu się na stylu - to nie jest zabronione. Popatrz zresztą na Pinteresta.... I popatrz ile tutaj kopii wielkich projektów.

Technologie sama powołałaś.
Ustawe znam - jestem twórcą, a co gorsza dziele się swą wiedzą i umiejętnosciami. Dramat, nie?

Życzę więcej dystansu
skarabeusz 12:20, 22 mar 2017

Przez tajemnicę przedsiębiorstwa rozumie się „nieujawnione do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności.”

A mimo to, tajemnice wypływają, przedsiębiorcy tracą, a jeśli znajdzie się taki który chce walczyć o sprawiedliwość, to sądy są opieszałe w wydawaniu wyroków, bo trudno im ustalić wartość gospodarczą etc.. etc..

Dziewczyny zostawcie to..
Szkoda zdrowia
Rosa 12:27, 22 mar 2017

UlaB napisał(a)
Ewa, wyluzuj

Nigdzie nie ma informacji, ze tak własnie jest. Przestępstwem jest użycie projektu, wizualizacji, które by sie tutaj powjawiły. O to Szefowa dba i nie pokazuje. Fotografie nie sa takie oczywiste. Jest informacja o wzorowaniu się na stylu - to nie jest zabronione. Popatrz zresztą na Pinteresta.... I popatrz ile tutaj kopii wielkich projektów.

Technologie sama powołałaś.
Ustawe znam - jestem twórcą, a co gorsza dziele się swą wiedzą i umiejętnosciami. Dramat, nie?

Życzę więcej dystansu

Też dzielę się swoją wiedzą i dużo bezinteresownie pomagam innym, ale to kwestia charakteru.
Za stara jestem by zmieniać swój kodeks moralny i za bardzo szanuję siebie i to co robię, by postępować inaczej.
Przyznaję, nie dorosłam do obecnych czasów. Te dziwne czasy mnie przerosły, jestem wychowana na innych wzorcach, a teraz ani wzorców ani autorytetów nie ma. I to jest moim skromnym zdaniem przerażające, jak można było tak zdemoralizować społeczeństwo.
Ale nie wszyscy są tacy, znam sporo młodzieży i widzę, że to wspaniali ludzie i to mnie podnosi na duchu .
Rosa 12:31, 22 mar 2017

skarabeusz napisał(a)
Przez tajemnicę przedsiębiorstwa rozumie się „nieujawnione do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności.”

A mimo to, tajemnice wypływają, przedsiębiorcy tracą, a jeśli znajdzie się taki który chce walczyć o sprawiedliwość, to sądy są opieszałe w wydawaniu wyroków, bo trudno im ustalić wartość gospodarczą etc.. etc..

Szkoda zdrowia

Masz racje, ale .... uważam, że przyzwolenie na takie praktyki jest zgodą i akceptacją. Nie można przejść obojętnie bo świat się stoczy na samo dno.
A co prawda to prawda, zdrowia zawsze szkoda Magdusiu .
UlaB 12:39, 22 mar 2017

skarabeusz napisał(a)

Szkoda zdrowia

Skarabeuszku, zgoda, chociaz prawa autorskie to nieco inna sprawa. Rosa staje w obronie praw własnosci intelektualnej Danusi i oczywiscie jest w tym sporo racji. Jednak ja mysle (ale to moje domysły), ze Szefowa doskonale je zna i wie teraz, jak równiez wiedziała w przeszłosci ile moze pokazac oraz jakie jest ryzyko. Jesli są dowody - mozna probowac dochodzić praw, chociaż droga jest długa i trudna. Stąd moje stwierdzenie w tamtym wątku - ten portal to zarówno wielki sukces jak i przekleństwo.

Natomiast uwazałabym tez z takimi jawnymi zarzutami jak wyżej przeczytałam, ze ktos cos skopiował i pokazał jako swoje - bo na to tez są odpowiednie ustawy, jeżeli nie mamy dowodów. Opinie warto ważyć.

O moje zdrowie sie nie martwie siła spokoju. Raczej licze na wyciszenie pozostałych ale w necie to trudne
pozdrawiam

PS jestem podglądaczem w Twoim wątku Na razie biernym, ale sie zbieram
UlaB 12:40, 22 mar 2017

Rosa napisał(a)

Też dzielę się swoją wiedzą i dużo bezinteresownie pomagam innym, ale to kwestia charakteru.
Za stara jestem by zmieniać swój kodeks moralny i za bardzo szanuję siebie i to co robię, by postępować inaczej.
Przyznaję, nie dorosłam do obecnych czasów. Te dziwne czasy mnie przerosły, jestem wychowana na innych wzorcach, a teraz ani wzorców ani autorytetów nie ma. I to jest moim skromnym zdaniem przerażające, jak można było tak zdemoralizować społeczeństwo.
Ale nie wszyscy są tacy, znam sporo młodzieży i widzę, że to wspaniali ludzie i to mnie podnosi na duchu .

hahaha, no widzisz jak sie zgadzamy

dystans i spokój - tylko to nas może uratowac, chociaz o to czasami ciężko....
Rosa 13:10, 22 mar 2017

UlaB napisał(a)

hahaha, no widzisz jak sie zgadzamy

dystans i spokój - tylko to nas może uratowac, chociaz o to czasami ciężko....

Ulka ..... Ullllllllllka u mnie jest jeszcze coś
solidarność zawodowa
sylwia_slomc... 15:01, 22 mar 2017

Miałam nie dyskutować bo to tylko zaognia sytuację, ale proszę w imieniu stałych bywalców tych mających wątki jak i tych tylko podglądających o przeczytanie kilkukrotne własnego wpisu przed dodaniem, zastanowienie się nad skutkami jakie może wywołać i nad tym co sami byśmy poczuli czytając takie słowa. Wróćmy do atmosfery jaką to forum emanuje zazwyczaj czyli wzajemnej sympatii, pomocy i wsparcia.