Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród za grosze

Ogród za grosze

Rosa 16:31, 16 mar 2017

skarabeusz napisał(a)
Ja mam kawałek starego, ledwo trzymającego się muru i miałam zamiar tam puścić, ale chyba zrezygnuję..

Wszystko zależy od Twoich oczekiwań. Jeśli nie chce Ci się rozbierać muru, posadź. Jeśli chcesz stworzyć piękny nastrojowy zakątek, który ma pozostać na dłużej to wzmocnij mur i też posadź bluszcz, ale go pilnuj.
Rosa 16:39, 16 mar 2017

Aurelllia napisał(a)
Ojej i ja jestem w szoku, że bluszcz taką szkodę narobił :/ u mnie na jabłoniach starych się pnie i jest dla nich podporą przed złamaniem, bo one juz praktycznie całe w środku spróchniałe, ale mam taki sentyment do nich, że nie mogę ich wyciąć Wiosenne pieknie startują Lawendę też tak przyciachałam bratusie śliczne

Bratusie pięknie dziękują .
U 2 sąsiada też jest bluszcz. Wspina się po orzechu. W zeszłym roku orzech już nie miał nawet jednego listka.
Jest takie stare określenie kobieta-bluszcz. Może jednak coś w tym jest?
Kasik 08:32, 17 mar 2017

A ja nie wiem co ładniejsze. Jak dla mnie to ściana z cegły dużo bardziej mi odpowiada niż plątawica bluszczowa. I zawsze mnie zastanawia i le tam żyjątek Ceglany mur nadaje klimatu, który mi odpowiada bardzo.

Ciachnęłaś już lawendę? Ja się trochę obawiam , choć po zimie mam ją połamaną okrutnie i też bym miała ochotę ją uporządkować. Zawsze to robiłam jak juz mocno forsycja kwitła.
BasiaLT 08:48, 17 mar 2017

Bardzo dziękuję za linka do porad ogrodowych, faktycznie fajne rzeczy tam można wyczytać.
Ja wczoraj cięłam swoje lawendy bo już mnie denerwowały takie drapaki przy tarasie.
Rosa 09:46, 17 mar 2017

Kasik napisał(a)
A ja nie wiem co ładniejsze. Jak dla mnie to ściana z cegły dużo bardziej mi odpowiada niż plątawica bluszczowa. I zawsze mnie zastanawia i le tam żyjątek Ceglany mur nadaje klimatu, który mi odpowiada bardzo.

Ciachnęłaś już lawendę? Ja się trochę obawiam , choć po zimie mam ją połamaną okrutnie i też bym miała ochotę ją uporządkować. Zawsze to robiłam jak juz mocno forsycja kwitła.

Kasiu dla mnie mur z cegły zawsze jest klimatyczny i daje dużo możliwości aranżacji. Gdybym go miała w ogrodzie napewno bym odpowiednio to wykorzystała tworząc tajemniczy zakątek z żeliwnym lub kamiennym zlewem jako ciurkadełko albo jakieś tajemnicze stare drzwi do nikąd, stare okno oplecione pnączem nieinwazyjnym, może nawet rocznym. Pomysłów jest dużo, ale nie mam muru .
Co do lawendy podcięłam ją wysoko, bo potem problem z cięciem jak już pokażą się inne rośliny obok. Zawsze tak robię. Jesienią dosadziłam niskie czosnki a po drugiej stronie hiacynty. Właściwe cięcie zostawiłam na później, bo swoją lawendę tnę bardzo nisko tak ok. 5 cm nad ziemią albo jeszcze niżej. Pięknie odbija i się zagęszcza .
Rosa 09:49, 17 mar 2017

BasiaLT napisał(a)
Bardzo dziękuję za linka do porad ogrodowych, faktycznie fajne rzeczy tam można wyczytać.
Ja wczoraj cięłam swoje lawendy bo już mnie denerwowały takie drapaki przy tarasie.

Do usług miła ogrodniczko, jeśli linki się przydadzą, bardzo się ucieszę . Jak masz problemy to pytaj, dużo jest tu osób co ma dużą wiedzę, Toszka jest nieoceniona .
Kasik 10:06, 17 mar 2017

Rosa napisał(a)

Kasiu dla mnie mur z cegły zawsze jest klimatyczny i daje dużo możliwości aranżacji. Gdybym go miała w ogrodzie napewno bym odpowiednio to wykorzystała tworząc tajemniczy zakątek z żeliwnym lub kamiennym zlewem jako ciurkadełko albo jakieś tajemnicze stare drzwi do nikąd, stare okno oplecione pnączem nieinwazyjnym, może nawet rocznym. Pomysłów jest dużo, ale nie mam muru .
Co do lawendy podcięłam ją wysoko, bo potem problem z cięciem jak już pokażą się inne rośliny obok. Zawsze tak robię. Jesienią dosadziłam niskie czosnki a po drugiej stronie hiacynty. Właściwe cięcie zostawiłam na później, bo swoją lawendę tnę bardzo nisko tak ok. 5 cm nad ziemią albo jeszcze niżej. Pięknie odbija i się zagęszcza .

Co do muru - zgadzam się w 100% A z lawendą mnie uspokoiłaś. Ja też tnę nisko i już kilka lat ładnie mi rośnie.
m_gocha 14:39, 17 mar 2017

Rosa napisał(a)

Bratusie pięknie dziękują .
U 2 sąsiada też jest bluszcz. Wspina się po orzechu. W zeszłym roku orzech już nie miał nawet jednego listka.
Jest takie stare określenie kobieta-bluszcz. Może jednak coś w tym jest?
myślisz, że bluszcz jest w stanie uśmiercić duże drzewo np. takie jak orzech?
Rosa 15:13, 17 mar 2017

m_gocha napisał(a)
myślisz, że bluszcz jest w stanie uśmiercić duże drzewo np. takie jak orzech?

Nie wiem, nie znam się na tym. W tej kwestii nie podpowiem .
Ale na logikę, ja ograniczałabym wzrost bluszczu do wysokości pierwszych gałęzi, o ile pień nie ma żadnych uszkodzeń, dziupli, bruzd mrozowych. Chodzi o to, by nie dopuścić do tego, by korzenie czepne miały warunki przekształcenia się w korzenie właściwe do pobierania wody i pokarmu a więc i wrastania w drzewo. No i ważne, jeśli pnącze zarośnie za bardzo konary, to żadne drzewo tego nie wytrzyma, bo będzie miało ograniczony dostęp do światła .......
poczytaj:
http://ladnydom.pl/Ogrody/1,113408,10512584,Pnacza_na_scianach__czyli_sciany__ktore_zyja.html
gosika67 22:48, 17 mar 2017

Ewa różom nic nie jest? Przetrwały no i te roślinki wiosenne. Pokazuj jakie u Ciebie oznaki wiosny.